Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете

На България й предстоят неспокойни времена, смята германски политолог
21 фев 2013 08:03, Елка Василева
100
Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете
Бойко Борисов. Снимка: БТА

"Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете", казва Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа в ексклузивно интервю за Дойче веле. Според Даймел оставката е безотговорен и много опасен ход.

Всички последни правителства - от Симеон Сакскобургготски през Сергей Станишев до Бойко Борисов - обещаваха на българските граждани подобряване на тяхното финансово положение. И условията на живот в страната трябваше да се подобрят.

Реалността обаче изглежда по съвсем друг начин: ножицата между бедни и богати продължи да се разтваря, 360 хиляди души са загубили работното си място от 2008-ма насам, а сред младите хора всеки трети е без работа, припомня Йохана Даймел и добавя: "Дебатът за енергийните дружества е емоционално оцветен и силно политизиран. Но високите сметки за ток са само един вентил, през който се изпуска парата на социалната несправедливост в България. Финансовата криза в Европа само отчасти е причината за тежкото социално и икономическо положение на българите - в основата му стои бездействието на правителството по отношение на икономическата и социалната политика. В този смисъл сегашните протести са и протест срещу правителството", казва Йохана Даймел.

Бягството на ГЕРБ

Оставката на премиера и правителството е безотговорен и опасен ход, убедена е Даймел. Не му отива на Борисов, който иначе полага толкова много усилия да си изгради образа на човек, който строи и създава, да се държи като малко дете. Ескалацията на протестите и използването на сила поставя страната в много критична ситуация, която изисква спокойно и разумно поведение, а не пози и оставки, казва германската политоложка.

Борисов трябваше да реагира по отговорен и адекватен начин. Но какво видяхме - докато десетки хиляди протестират на улицата, той рита топка... Сега най-важният въпрос е кой ще се нагърби с тежката задача да поеме отговорността за управлението до изборите, без да бъде допусната нова ескалация на напрежението или дестабилизация на страната. Защото на България й предстоят неспокойни времена и е твърде вероятно да станем свидетели на една доста мръсна предизборна кампания, прогнозира Даймел.

Тя е на мнение, че шансовете за преизбиране на ГЕРБ са минимални, особено след като видяхме как още при първата кризисна ситуация управляващите абдикираха от властта. Сега удря часът на популистите и екстремистите, а за гражданските партии от центъра ще става все по-трудно, казва германската експертка.

Пробуждането на българите

Някои наблюдатели са склонни да правят паралели между сегашните протести и събитията от зимата на 1997-ма, довели до падането на социалистическото правителство на Жан Виденов. Йохана Даймел вижда обаче и една съществена разлика: след 1997-ма България се управляваше от различни правителства, а не както дотогава само от кабинети, доминирани от БСП. През 1997 година уличният натиск доведе до реални промени, възвестено бе началото на българската интеграция в ЕС, извършени бяха реформи, икономиката се стабилизира. Можем само да се надяваме, че сегашните протести носят същия положителен заряд за промени, идващи отдолу, казва Даймел и прави следното обобщение:

"По всичко изглежда, че българите са скъсали с политическата апатия. Да, България се пробужда, гражданските движения задвижват политиката. Всичко това може да се превърне в един самооздравителен процес", казва в заключение Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
~ 100 години от написването на история славянобългарска , до възрожденските възстания са били нужни на неукият , български *** , за да осъзнае, че е роб !Нека този път да ускорим процеса ?
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ се бръкна с милион, за да повтори хватката с купуването на клакьори . Всички тикви, които са на държавната копаня на Великата тиква са против оставката, защото за тях това значи отнемането на кокала и възможноста за повече кражби .
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 48 - ти първо осъзнай , че си роб с интелект на зидаро-мазач и тогава влизай в диалог с мене , че несвързаните ти пиянски мисли , убиват мозъчните ми клетки ... ти си роб , аз съм роб , ние сме роби .... те са господари - това асимилирай и осъзнай .... чужда армия на наша територия , означава че сме поробени - това е факт
50
2
 
2
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
3 пъти ДА на 49
49
2
 
11
 
! Отговори
Мен преди 11 години
До АнонименНа свобода е, и той, и Доган, и Станишев, и Гоце, и Масларова, Р. Овч., Царя, Милен Велчев.. и кой ли още не. Всички са на свобода и потриват ръце за власт.
48
2
 
11
 
! Отговори
до28 преди 11 години
Явно само от орехи разбираш ,не ти ли е неудобно да ми даваш акъл ?Какво произвеждаме? Та насякъде се шири безработица ,от къде ще дойдат пари от седене ли?
47
3
 
16
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Прав е човека, не му отива на Борисов да се държи като обидено дете към изстрадалия, беден и вечно измамен български народ! Да се сърди на министрите се - Нона Караджова, която съсипва за пари природат ни на сергей игнатов, който за сметка на истинските учени дава пари на подставени лица, на Семерджиев с имущесво за милиони, на Цветанов сдобил се с 6 апартамента и на още много "калинки"
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов : много ме е яд сега , хвърлям вскичко и се пребирам удома в Волгоград , пет пари не давам за България
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОК, НЕКА Е БЪЛГАРИН. НО НЕКА ТОЗИ НОВ БЪЛГАРИН ДА ИМА МАЛКО ОРАТОРСИ УМЕНИЯ, ДА ИМА НИВО И КАПАЦИТЕТ, А НЕ ДА ПРИКАЗВА КАТО БАНДИТ ОТ УЛИЦАТА. НЕКА НЕ СЕ СРАМУВАМЕ ПРЕД СВЕТА , КОГАТО РЕШИ ДА СЕ ИЗКАЖЕ, НЕКА ВСЯКО ИЗКАЗВАНЕ НЕ Е СЛЕДВАЩ БИСЕР, КОЙТО СТАВА ПОВОДИ САМО ЗА ПОДИГРАВКИ. ИЗБЕРЕТЕ ГРАЖДАНИН, КОЙТО ПОНЕ Е ОТДЕЛИЛ И ДАЛ МАЛКО ОТ СЕБЕ СИ ДА НАУЧИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!! ДА ЗНАЕ КАК И КАКВО СЕ ПРИКАЗВА ВЪВ ВСЯКО СИТУАЦИЯ.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да попитам - ТИКВАТА още ли е на свобода?
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германците са номер едно , защото са това , което вие не сте - националисти. Масата българи са *** ! Америка , Англия ,Германия са богати и ние ще станем, като тях , ако ги копираме - това е вашето наивно мислене ... истината е , че техният елит не мисли кокошкарската, как да направи 2-3 милиарда и да избяга , а изготвя имперски доктрини , за икономическа и военна доминация ... това е огромната разлика между - *** кокошкар - съвременият българин и благородната кръв на техният елит
42
23
 
4
 
! Отговори
ДО32 преди 11 години
Това че една шепа ЕДНОКЛЕТЪЧНИ са му искали оставката не означава че всички я искат.А дилемата сега е на къде?Станишев ,Местан или Сидеров ?А и идат избори нали.
41
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българи не могат да управляват България , доказано е с векове , последният Тодор Живков почти беше продал България на СССР като 16-та Република , и тва ми било Българи Партиоти , повече прилича на Волгоградски Емигранти
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До жената пак ви каза ------ вие наистина сте простовата *** нали ? ние нямаме пари , защото техните банки , огромни магазини , корпорации , контролиращи нашите водни ресурси и тнт... източиха парите от България ... няма ги
39
3
 
13
 
! Отговори
Nikol преди 11 години
В момента най-спешно трябва да се вземат решения за промяна на изборния закон и това трябва да е едно от исканията на протеста. Ако не се направят промени няма да се разруши статуквото. Нито една от партиите не заслужава да управлява в бъдеще. Трябват ни хора, които да се избират директно от народа, а не поставени по листа пионки. Мажоритарния принцип трябва да залегне като принцип в изборния закон и възможност за отзоваване на избрания, ако той не оправдае очакванията на хората.
38
5
 
24
 
! Отговори
жената пак ви каза преди 11 години
В Германия даже знаят че нашия е ритал топка в неделя,можеби е чакал да му дойде някоя идея докато вкарва гол....И не виждам смисъл да се пюе по германката,защото ако те бяха с вашето мислене само да пюем нямаше сега да са н1,но там имат морал за разлика от нас,там за 5 евро могат да те сринат,дори да си премиер...А тук се вадят записи на премиера как нарежда по телефона,тук се вадят хиляди корупциоони схеми за тоя човек и той най нагло скача и вика това не е така,явно ви кефи мутрата-милиционер
37
4
 
1
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Da mozebi Bojko i zgresi no koja e alternativata mesto nego se mestat partii i lideri koi majka rasplakaa na cel narod.Mu cestitat na premierot da alo dojde povtorno na vlast nema da go zeme nazad min.na finansii,no treba isto da napravi jasna destinkcija i od promaseni istoricari kako Bozidar Dimitrov ,K.uZUNOV ,a.kOVACEV I DRUGI.Liderstvo na Balkanot ne se vodi ako sovetnici ti se imbecili ,no pametni i umni luge koi ce gurat edna podobra i konstruktivna politika
36
5
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
PS. Но има ли смисъл да коментираме, след като се разбра, че действията му са съгласувани с американското посолство
35
11
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Аз съм против Борисов. Но съм и против оставката му.Една анкета показа, че 64% са против оставката му. Процентът на хората, които гласуваха за него 2009 г. беше по-малък, но тогава той прие властта. А сега абдикира, оставя държавата в хаос и започва подготовка за избори, разчитайки на този хаос и предстоящото недоволство на гражданите от тези, които ще се насадят на пачи яйца /разбирай Бойковите/. Ако наистина иска да се оттегли от властта, нека се покрие завинаги. А това сега е театър.
34
4
 
11
 
! Отговори
м преди 11 години
Ам кво да прави Бойко. Ще се държи като обидено дете, я! Ха-ха. Направи им магистралиии, метро....хихихихиххи. Нямам думи! Ще имаме инфраструктура ама кой ще я ползва като народа му е гладен! Ама кво го интересува това.