Чешкият президент нападна кабинета, че не защитил ЧЕЗ

Земан: Всяко правителство да защитава компаниите си в чужбина
Обновена: 22 фев 2013 15:42 | 22 фев 2013 13:02, Елка Василева
282
Чешкият президент нападна кабинета, че не защитил ЧЕЗ
Президентът Земан настоя за защита на ЧЕЗ в България. Снимка: Reuters

Новоизбраният президентът на Чехия Милош Земан разкритикува чешкото правителство, че не е направило достатъчно за защитата на чешката електрическа компания ЧЕЗ в България, съобщи радио „Прага”, цитирано от БНР.

Дълг на всяко правителство е да защитава компаниите си в чужбина, обяви Земан. Той призова администрацията на премиера да използва всички налични възможности като контактите в Евросъюза, международните арбитражни механизми и преговори с правителството на България, за да защити чешките национални интереси.

Чешката държавната електрическа компания може да загуби лиценза си в България след масови протести срещу високите цени на тока. От компанията посочиха, че процедурата за отнемането на лиценза в България е необоснована.

Действащият президент Вацлав Клаус също разкритикува чешкото правителство, че заема „пасивна позиция” в спора, като заяви, че ЧЕЗ се е превърнал в изкупителна жертва на социалните вълнения в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
0
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
Да кажат кои от нашите политици е взел рушвет и колко? И какви комисионни получава месечно? Само така могат да се оправдаят Чехите. В противен случай ВЪН!
246
0
 
1
 
! Отговори
бг гларус преди 11 години
Ще *** ЧЕЗ-кините само в г*за!
245
0
 
0
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 11 години
267,честито,радвам се за вас.
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей компири аз съм от село *** пак разбирам че има по големи катили от мен!
243
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хех:). Добавките влизат в средната сметка за това не съм го разбил на цена на киловат/час
242
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тоя *** се натяга пред техните като нащте каиши.
241
1
 
4
 
! Отговори
?! преди 11 години
До АнонименНе отклонявай проблема там,където го няма!Братската социалистическа дружба между чешките и бг-социалисти реши да източва БГ на гърба на обикновените граждани.Кой надписа януарските сметки-ЧЕЗ?Колко милиарда изнесе от странатаЧЕЗ?!
240
0
 
4
 
! Отговори
ЧЕЗ вън от БГ! преди 11 години
Чешкият президент е една от последните комунистически издънки на прехода!ЧЕЗ да си обират крушите и дим да ги няма от БГ!
239
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема не е ЧЕЗ, не се съскайте като кучета ! Проблема е в "зелената енергия", която при липса на реална икономика се превръща във "вампирско-човешка енергия". Кажете ми сега изненадани ли сте от срещите на Ердоган в Чехия ?
238
0
 
3
 
! Отговори
Българан преди 11 години
До 249! "В Дания средната сметка за ток на месец е около 400евро(800 лева), но пък за сметка на това дохода е един от най-големите в Европа." Въпреки че данъците им са едни от най - високите в Европа! Как ли ще го обясни Дянков че България с най - ниския плосък данък в ЕС си продължава да си е най - бедната страна в ЕС?!
237
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БЕЗ! В Чехия ЧЕЗ е национална компания и интересите на ЧЕЗ се олицетворяват с националните интереси! У нас в БУДАлия НЕК, АЕЦ Козлудуй и т.н. се наричат енергийна мафия от наскорошни БУДИсти депутати и всеки дошъл на власт веднага си слага свои хора в бордовете им и в управата им на дебели заплати и бонуси! Няма държавна подръжка за тях да работят в България пък камоли да приватизират нещо в Чехия! Мат'рял кво да прайш!
236
0
 
3
 
! Отговори
Ян Хус преди 11 години
Какво ги жалим чехите.Чрез ЧЕЗ,те не само ни дерат кожите и се държат като колонизатори,но и активно участват в антибългарски прояви.Вън от Родината ни гадове! Трето полувреме е филм от 2012 година, от Република Македония, с режисьор Дарко Митревски. Филмът е македонско-чешко-сръбска копродукция[1] с участието на чешката филмова студия Барандов и има бюджет 3 млн. евро
235
1
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До 249 Това простичко казано е вярно. Но за сметка на това имаме едни от най-високите добавки-скочили с по над 200% за две години.
234
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руските интереси + 4ЕЗ свалиха правителството . Най - жалкото е 4е нищо не можем да направим , освен," да му е-а май--та на Хитлер."
233
0
 
3
 
! Отговори
БЕЗ преди 11 години
Мисля си дали да не приватизираме чешкото енергоразпределение?!?Ще си го кръстим БЕЗ ООД и веднага ще се жалваме на всички еврокомисари,че не е европейско да ни гонят от Чехия!Пък нека чехите да вдигат стачки,че тока им е стигнал минималната им заплата !!!
232
0
 
4
 
! Отговори
Петров преди 11 години
До кой е Земан -мафиота! Да ама никой не протестира срещу него и Чехия има икономически ръст и просперитет! Строят си централките, чешките държавните им компании цоцат БУДАлите загубени, пък ние само можем да ги плюем по форумите! И пенсийте им тройни на нашите!
231
0
 
2
 
! Отговори
Българан преди 11 години
Какво правят чехите! "Русия ще участва в тендер за строителството на АЕЦ в Чехия, съобщи президентът на Русия Дмитрий Медведев на пресконференция в Прага. ..Както беше съобщено по-рано, руската компания Атоменергоекспорт в консорциум с компания Шкода-ЯМ и опитното конструкторско бюро Хидропрес планира да участва в обявения в Чехия тендер за строителството на два енергийни блока на АЕЦ Темелин. Да им е честита!
230
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 11 години
До пачо! "Чехите са долни евреи" ами българите какви сме? Мат'рял *** и загубен! Това че сме *** нация и позволяваме да ни клатят от всякъде си е наш проблем! Ако не са Чехи, ще е Гад Зееви...Не луд който яде баницата....Все някой ни виновен на Мат'ряла.. сами сме си виновни! Чехите си свалиха комунизма с един ден стачка, запазиха си ТКЗС тата, запазиха си държавния монопол в Енергетиката и започват да строят нова АЕЦ тази година! Могат и цоцат от Будали като нас! Кой ни е виновен?
229
0
 
5
 
! Отговори
Българан преди 11 години
Не можело да се национализират ЕРП тата! Ама можело 70% държавната ЧЕЗ да има монопол при продажбата на тока на българите?! Е защо трябва да имаме Чешка държавна компания пък не може да има Българска държавна компания да продава тока? Да ви и у пазарните икономисти! *** народ, сиромах народ!
228
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българската държава не ни чува,може би чешката е по-добър слушател.Към посолството.