Пътят към добрите доходи не минава през национализация!

Асен Василев смята, че разковничето е в създаване на по-добър продукт
Обновена: 13 мар 2013 18:41 | 13 мар 2013 15:28, Веселина Йорданова
313
Пътят към добрите доходи не минава през национализация!
Снимка: БТА

Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а през създаване на по-добър продукт, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церомонията по предаване на управлението в МИЕТ.

По думите му само с ниски цени доходите няма как да се повишат. Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева.

Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит, въвеждане на прозрачност в енергетиката  и провеждане на обществен дебат как тези проблеми трябва да бъдат решени.

Според него в следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, каза още той.

Служебният министър напомни, че обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, коментира  той.

В унисон с президента, новият икономически министър подчерта значението на енергийната ефективност. Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза той.

Василев се обяви и за това държавата да не пречи на бизнеса, а да го улеснява. Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали, подчерта той. Министърът добави, че до няколко дни ще обяви екипа, с който ще работи.

Икономическият министър от кабинета Борисов Делян Добрев подари на Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори.

Двамата са обсъдили приключването на конкурса за търсене и проучване на нефт и газ за  блок "Терес" в Черно море. Очаква се в края на май да бъде сключен договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев.

Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, изреди още той.

По думите му в близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух". Добрев помолил приемника си от служебния кабинет да го покани на кораба, където ще се извършват проучванията, защото това било „много вълнуващо събитие“.

Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Според него е хубаво да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е задача за един-два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
ЗА 95 преди 11 години
До АнонименЗАЩОТО НЕ СМЕ СИ УРЕДИЛИ С ВРЪЗКИ ПРЕСТИЖНИ СТИПЕНДИИ, КОИТО ПОСЛЕ ДА ПРАВАЛИМ КАТО СИ ПРЕКЪСНЕМ ОБРАЗОВАНИЕТО И СЛЕД ТОВА НЕ НАПРАВИМ НИЩО.
77
2
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
да, би било хубаво! обаче разбираш ли, как може според теб баба Дона на село, която е с завършен 6-ти клас да работи с пос терминал? я по добре да се редят на гишетата за пенсии!!!:)
76
1
 
5
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Имам малък магазин. Като го отворих,никой не ми даде гаранция,че ще имам клиенти.. А Бг. дава на американците . Да излизат на пазара с оферта,като е добра ще издържат ,ако не ще дръпнат шалтера,както всички останали
75
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
четейки повечето коментари тук разбирам няколко неща! 1. Българинът е оскотял от завист, злоба. Нищо ново! винаги е било така! 2. проблемът не е крадците в държавата, а в неграмотните и невежите, които искат да лапат, ада не правят нищо за себе си и да не дават нищо , най-малкото данъци! 3. докато последните не си отидат от този свят, няма надежда за останалите! 4. тьй като последното няма да се случи, по добре е да измрем като нация, че поне някой друг да нправи нещо хубаво с тази природа!!!!!
74
2
 
2
 
! Отговори
40138 преди 11 години
"Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали"За 60 дни това да направи - цена няма да има!!!
73
0
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 11 години
А защо държавата да не вложи едни 1,5 млрд долара и да си върне едни 13,2 млрд лв, които и без това е гарантирала на американската фирма?И тези 1,5 млрд, които иначе са усвоени от френската Алстом(гл. изпълнител) и турската ТГО(текфен гама ортакли-подизпълнител) да отидат в български фирми и български работници?
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прилича на английски ***.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали като сложиш ПОС-терминал ще уволниш хора. Аз лично никога не плащам и не давам пари на машина. Хората сами трябва да се борят за работни места. Колкото по-малко машини, толкова повече работа. Всеки трябва да мисли, а не да блее.
70
3
 
0
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Ами много просто, всеки инвеститор иска да знае как ще си върне инвестицията, особено когато клиента му е НЕК с ниска кредитоспособност и непредвидими соц-правителства като в БГ. Затова преди да е почнал, сключва договор, с който е ясно обем и цени, а също и обезпечения, щото само на обещанията на НЕК няма как да стане. ТЕЦа е балансираща мощност и без него не може. Това е най-обикновен договор, е, малко по-сложен. Банката затова и на теб ти иска обезпечение за заем,същото е,но за повече пари.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО 78ЯВНО ЦЕНАТА НА ДИПЛОМИТЕ ДОСТА СЕ Е ВДИГНАЛА.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО 74ВЪВ ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ ЛОЗУНГИ - ПРАЗНИ ФРАЗИ, КОИТО ВИЕ ВЯРВАТЕ, ЧЕ СА РЕАЛНИ, НО ТЕ НЕ СА. ЗАТОВА ВИ ПОПИТАХ И ВИЕ ЛИ СТЕ ЯЛ СТИПЕНДИЯ ЗА ДИПЛОМА? ЯВНО Е ТАКА.
67
0
 
2
 
! Отговори
"Дъблин" преди 11 години
До citizenКой *** и кой не не е моя работа, за това ще се здържа от обидни определения.... това, което ти казвам че и двамата сме учили едно и също! Аз само съм няколко годинки по-млад от него, но не съм член на борда на 100 компании, не съм в политиката (не желая и да съм)...Относно "парашутистите" - виж в речника, ако искаш друг такъв пример - виж един от зам. министрите на транспорта, младок, прочети му биографията и пак питай за дефиниция на "прашутист"лек ден, работа ме чака
66
1
 
0
 
! Отговори
ДО 78 преди 11 години
НЕ САМО ЧЕ НЕ СЪМ ЯЛ СТИПЕНДИЯ, А СИ ПЛАТИХ 10.000 ЛВ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО И ОЩЕ МАЛКО ЗА ВТОРОТО ВИСШЕ!!!! А ДАНЪЦИТЕ КОИТО ПЛАЩАМ ГОДИШНО, БЕЗ ДА КРИЯ И 1 СТ. ХРАНЯТ 1 СЕМЕЙСТВО ГОДИШНО С ПРИЛИЧНИ ДОХОДИ!!!:)
65
0
 
1
 
! Отговори
ДО 74 преди 11 години
И КЪДЕ ВИДЯ В МОЯТ КОМЕНТАР ЛОЗУНГИ??????? ДА СЪМ, КРЕЩЯЛ ОСТАВКА, МАФИЯ, И ББ ВЪН?????!!!!!!!!!!
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО 62ПРОДЪЛЖАВАТЕ С ЛОЗУНГИТЕ? ВИЕ СЪЩО ЛИ СТЕ ЯЛ НЯКЪДЕ СТИПЕНДИЯ БЕЗ РЕЗУЛТАТ?
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има много такива хора, имат късмет печелят стипендия или някой им даде рамо, после се мислят за много велики, а реално нищо не са направили. Поне стана ясно, че от Харвард не излизат само гении. Не че умните хора това не го знаеха и преди.
62
2
 
1
 
! Отговори
ДО 62 преди 11 години
И ОЩЕ: КОГАТО ЕДИН Е ПРОДУКТ Е ДОБЪР, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ТЪРГУВА НА ВЪТРЕШНИЯТ ПАЗАР!! ВСЕКИ ПРЕДПОЧИТА НА СТАБИЛНО ФНИНАСОВ ВЪНШЕН ПАЗАР ДА ПРОДАВА! НЕ ЗА ЛЕВОВЕ!!!!!!!!!!!!!!!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО62ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ САМО ЛОЗУНГИ ГОВОРИТЕ И НИЩО КОНКРЕТНО. И НЕ ПОЗНАВАТЕ САЩ.
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей, безработните коментатори трябваше да сложат за министри, толкова знаете, направо ви се възхищавам, но защо ли никой не ви познава? хахаха
59
3
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Ти по-голяма глупост не можа ли да измислиш? И в САЩ, и в Англия огромната част от енергетиката е частна, там държавата не се занимава с глупости и което не й е работа (по принцип,не че няма изключения). А по-общия отговор е щото държавното е ничие и няма как да се развива и контролира. Само собственик има личния интерес да създаде,развие и контролира бизнес, това е човешки природен зако. Все едно да питаш що има сняг зимата, ами има, щото е зима...