Пътят към добрите доходи не минава през национализация!

Асен Василев смята, че разковничето е в създаване на по-добър продукт
Обновена: 13 мар 2013 18:41 | 13 мар 2013 15:28, Веселина Йорданова
313
Пътят към добрите доходи не минава през национализация!
Снимка: БТА

Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а през създаване на по-добър продукт, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церомонията по предаване на управлението в МИЕТ.

По думите му само с ниски цени доходите няма как да се повишат. Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева.

Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит, въвеждане на прозрачност в енергетиката  и провеждане на обществен дебат как тези проблеми трябва да бъдат решени.

Според него в следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, каза още той.

Служебният министър напомни, че обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, коментира  той.

В унисон с президента, новият икономически министър подчерта значението на енергийната ефективност. Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза той.

Василев се обяви и за това държавата да не пречи на бизнеса, а да го улеснява. Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали, подчерта той. Министърът добави, че до няколко дни ще обяви екипа, с който ще работи.

Икономическият министър от кабинета Борисов Делян Добрев подари на Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори.

Двамата са обсъдили приключването на конкурса за търсене и проучване на нефт и газ за  блок "Терес" в Черно море. Очаква се в края на май да бъде сключен договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев.

Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, изреди още той.

По думите му в близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух". Добрев помолил приемника си от служебния кабинет да го покани на кораба, където ще се извършват проучванията, защото това било „много вълнуващо събитие“.

Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Според него е хубаво да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е задача за един-два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
0
 
! Отговори
ДО62 преди 11 години
ГЛУПАКЪТ ВСЪЩНОСТ СИ ТИ! ГОВОРИ СЕ ЗА ДОБЪР ПРОДУКТ, А НЕ ЗА ЛУКСОЗЕН! В САЩ ПРОДАВА КИТАЙСКИ СТОКИ, НИЩО ОБЩО С ТЕЗИ ТУК!!! В КИТАЙ ИМА 16 СТАНДАРТА ЗА КАЧЕСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
57
2
 
1
 
! Отговори
Стоманен преди 11 години
Изходът е да станем част от РФ
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 45НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НИКОГО НЕ ЗАПЛАШВА, ОСВЕН СПЕКУЛАНТИТЕ.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната надувка, която си мисли, че е станал по-умен защото са му дали стипендия. Учил-недоучил.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименза соц-земеделските министри........... осигуряваха, ама агнешко при социализЪма е ял само тоя дето си е имал на селоЗабрави ли рецептата за агнешко със спанак от онова време?: Спанак, лук и ориз в тенджерата и пускаш плочата на Борис Машалов "Заблеяло ми агънце". И тогава беше НАПС - Национален аграрно-промишлен съюз........
53
7
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
ЕТО КАКВО ТИ ПРЕДЛАГАМ! КОГАТО НАИСТИНА СТАНЕ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, ПАК ВЛЕЗ В НЯКОЙ ФОРУМ ТУК И КАЖИ КАК СЕ РАЗВИВА ЖИВОТА ТИ!!!! НО СЕ ДРЪЖ КАТО МЪЖ, А НЕДЕЙ ДА ХЛЕНЧИШ Е СИ БЕДЕН, ВЗЕМАТ ТИ ПО 40% ДАНЪЦИ, НЯМА РАБОТА И Т.Н@ ЗАЩОТО ОСВЕН ЧЕ ЩЕ СМЕ ВЪН ОТ ЕС И В ИЗОЛАЦИЯ ОТ СВЕТА, ЩЕ ИМА ДА ПЛАЩАТ И ПРА ПРАВНУЦИТЕ НИ ЗА ЗА ДЕЛА В СТРАСБУРГ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
4
 
1
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Ми много просто, аз за да вложа 1-2 млрд.долара в модернизацията на ТЕца, трябва да знам как ще си ги върна. Щом клиента ми е нечитаво дружество като НЕК, всеки ще иска гаранции. Тези 13.3 млрд залог са нещо съвсем обичайно и покриват целия живот на проекта. Все едно да питаш банката - давате ми кредит, ама искате да заложа и къщата на баба. Ами нормално, иначе как да стане. Тази сценка с ТЕЦа издава огромна неграмотност, а това е един най-обикновен договор.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, ЗАВЪРШИЛ ХАРВАД. ПО-ДОБРИЯ ПРОДУКТ Е ПО- СКЪП НА ПАЗАРА- КОЙ ЩЕ ГО КУПИ- ХОРАТА КУПУВАТ ***, ЗАЩОТО НЯМАТ ПАРИ, НЕ ЗАЩОТО СА ПРОСТИ !
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОБЯСНЕТЕ, ЗАЩО В АНГЛИЯ МОЖЕ ДЪРЖАВНА ЕНЕРГЕТИКА, А В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ? ЗАЩО В САЩ МОЖЕ, А В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ?
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В политиката човек трябва да има и други качества,не само диплома.В противен случай повтаряш назубрени клишета, като уважаемия временен министър
48
5
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Гледам няколко тъпчовци и плюс са ти сложили. Ти си мислеш, че за добива на злато ти трябва лопата и си готов,нали? Това е като нефта-иска много големи инвестиции и сложни технологии. Една нефтена платформа е 1-2 млрд. и се прави за 4-5 години, а се използва после десетилетия. Златото е по част от грама на тон. То и Чавес така си мислеше с нефта, ама във Венецуела за 10-12 години след национализацията добива на нефт падна 3-4 пъти,щото само да въртиш крана не е достатъчно.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пътят към добрите доходи не минава през национализация!"Айде някой костомолец да обясни защо американските централи са задължени да придобият едни скромни 13,2 млрд, а държавата да им гарантира, че ще си получат тези скромни 13,2 млрд
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ЦЯЛА ЕВРОПА ЕНЕРГЕТИКАТА Е ДЪРЖАВНА, ТУК НЕ МОЖЕЛО? НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ ЛИ ЗАЩО НЕ МОЖЕ? НАПРИМЕР НЯКОЙ УЧИЛ В ХАРВАРД ДА ГО ОБЯСНИ?
45
0
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Citizen, ти случайно да работиш за Асен?
44
7
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 11 години
Я ми кажи, преди да ги изстреля тези космонавати колко според теб платихме на великия СССР като репарации, до 1972 г? и не с преводни рубли, а с продукти от земеделският сектор!!!! чакаше се по 12 години за една кола! и накрая осъмнахме с 15 млрд дългове!!!!!!!!
43
0
 
5
 
! Отговори
mkati преди 11 години
Пътят към високите доходи минава през изкореняване на КРАДЛИВАТА МАФИЯ,КОЯТО УНИЩОЖИ ИКОНОМИКА,СЕСКО СТОПАНСТВО,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.ВСИЧКО Е РАЗРУШЕНО И СЕГА МАФИЯТА ЧАКА ДА ИЗМРЕМ ВСИЧКИ.ХА ТОГАВА ГА ГИ ВИДЯ ОТ КОГО ЩЕ КРАДАТ.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този е от типа за който човешките ресурси предупреждават шефа на фирмата, че ще създава проблеми предимно.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все ни казват да гледаме за пример Европа! Тогава как не виждат в Италия как държавна фирма държи тока?!? Плаща се на 2 месеца и е по-евтин. И да не ни хвърлят прах в очите - частник няма да се занимава с бизнес от който не се печели.
40
4
 
0
 
! Отговори
citizen преди 11 години
Дефинирай "парашутист", Дъблин...Че е приятел на Борисов едва ли е тайна, просто е смешно разни недоучени *** да коментират неща от които си нямат понятие.
39
1
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Зайо, нещо предложенията ти доста неграмотни! Например:намаляване на ДДС на 10% без да се връща на никой, това е върха на тъпотията. ДДС по продажбите се носи от клиента и се внася от продавача, който си приспада ДДС върху покупките. Идеята е ДДС да е само на разликата, затова и се казва така, иначе ще обложиш двойно и петорно оборотите. Ама то вие с големите букви дето пишете май сте на заплата и четенето не ви е сила.