Пътят към добрите доходи не минава през национализация!

Асен Василев смята, че разковничето е в създаване на по-добър продукт
Обновена: 13 мар 2013 18:41 | 13 мар 2013 15:28, Веселина Йорданова
313
Пътят към добрите доходи не минава през национализация!
Снимка: БТА

Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а през създаване на по-добър продукт, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церомонията по предаване на управлението в МИЕТ.

По думите му само с ниски цени доходите няма как да се повишат. Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева.

Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит, въвеждане на прозрачност в енергетиката  и провеждане на обществен дебат как тези проблеми трябва да бъдат решени.

Според него в следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, каза още той.

Служебният министър напомни, че обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, коментира  той.

В унисон с президента, новият икономически министър подчерта значението на енергийната ефективност. Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза той.

Василев се обяви и за това държавата да не пречи на бизнеса, а да го улеснява. Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали, подчерта той. Министърът добави, че до няколко дни ще обяви екипа, с който ще работи.

Икономическият министър от кабинета Борисов Делян Добрев подари на Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори.

Двамата са обсъдили приключването на конкурса за търсене и проучване на нефт и газ за  блок "Терес" в Черно море. Очаква се в края на май да бъде сключен договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев.

Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, изреди още той.

По думите му в близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух". Добрев помолил приемника си от служебния кабинет да го покани на кораба, където ще се извършват проучванията, защото това било „много вълнуващо събитие“.

Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Според него е хубаво да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е задача за един-два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
2
 
3
 
! Отговори
до 210 преди 11 години
Ти да не си някой второкласник с тези наивни разсъждения-то затова и си беден,по-лошото е, че обричаш и децата си на бедност,щото няма на какво да ги научиш. И кой предлагаш да прави бизнес, ако няма да са предприемачите (според теб "айдуци") - кой, чиновници ли??? Или директно нЕкои от народа, нищо че един закон или книга не сте прочели през живота си (не че 2009 не си избрахте такъв да ви управлява-Батман), а сега се лашкате между БСП и Атака със същия празен поглед и празни глави.
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чрез приватизацията се осъществи и осъществява ограбването на страната, първо се прави така, че предприятията да са на загуба или се исфабрикува такава, после се дават за без пари, и чуждата компания като ги вземи изведнъж става печеливши :))) , а парите, които ги дават са 10 пъти по малко от парите, които дават в тяхните страни . Но ако са и в ръцете на български олигарси също могат да работят по познатата схема, за това е добре държавата да ги регулира също бизнеса и пазара да са на каишка :).
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 209, много добре и мъдро казано, само че тия партии които до сега избирахме да ни управляват само приватизираха :), трябва ново решение, но за такава партия, която дава точни и ясни идеи как да се вдигне стандартът на народа да има програма примерно за пъреите 6 месеца какви промени, после за 12 месеца какво ще се направи и т.н. .Само на обещания и добри пожелания няма смисал да се гласува .
175
0
 
5
 
! Отговори
Кеши Филанов преди 11 години
До Анонимен 166 От тия ,които попиляха държавата ще ги изпратим на обектите да възстановятнапоителната система в селата,която същите оставиха съоръжения за милиарди да бъдат окрадени и продадени на вторични суровини,-*** свършиха тази работа,но планът беше от филипдимитровци,желюци и петърстояновци, Така ще работим,
174
2
 
10
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
В учебниците по икономика е дадена дефиниция каква е целта на капитализма цитирам:"Основна цел и задача при капитализма е натрупването на капитали".НАТРУПВАНЕ не създаване или изграждане а натрупване(ограбване).Не може хем някой да натрупва нещо,хем народа да има повече от него.Инвеститорите(айдуците)нарупват пари, на народа съответно тези пари му намаляват.Държавата се е лишила от собственоста си и печалбата си,съответно няма пари за здраве,пенсии,благоустройство,социални дейности.Просто-ГЛАД.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както има приватизация, така има и национализация. Важно е да бъде законово и в полза на държавата и народа.
172
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
Има ли законово изискване министрите да са с образование (средно, висше - бакалавър, магистър?)
171
0
 
9
 
! Отговори
калинка харвардка преди 11 години
Този уж бил учил нещо уж в Харвард, но ако напишете името му в Alumni на Харвард бизнес скул няма такъв! Отново Калинки. Само че ние знаем защо се поставят Калинки на такива постове! Да лъжат и крадат и да изпълняват задачите, спуснати им от сенчестите им господари.
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** обаче се оказаха най адаптивни, останалите или бягат или се оплакват и не искат да гледат деца или не могат да си плащат надписаните сметки, и на края какво само *** и политици ще има в страната, но нищо де и *** са хора, защо да нямат държава най накрая !
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛОШО, ЛОШО ПОЧВАТЕ! Лъжливо, и неумело. Веднага се разкрихте. Не дърпайте дявола за опашката!.
168
1
 
7
 
! Отговори
няма образование преди 11 години
Този как може да бъде назначаван за министър на икономика енергетика и туризъм - БЕЗ ЗАВЪРШЕНО ОБРАЗОВАНИЕ?
167
2
 
6
 
! Отговори
Филан Кешиеф преди 11 години
Българската буржоазна класа иска с окрадената обществена собственост да финансира сега производството и да го прави като ние щепроизвеждаме, а те ще прибират печалбата от вилите си наКаледонските острови, Не така ,чрез национализацията ние ще си върнем обществения продукт и след като изтърпите наказанието от Народния съд за нанесените от вас щети, тогава ще слезите долу в производството и наравно с останалите,
166
1
 
3
 
! Отговори
PD преди 11 години
Интелигенцията (в тази си част дето има власт и се ползва с правото да се изказва консултантски по медиите) предаде отново народа си. Това обаче не е ново в нашата история. Урок, който от 1113 години не сме си научили. И проблема е в "интелигенцията", която няма качества да управлява мъдро. Сегашните умеят само да контролират и манипулират. За това няма как да се постигне сговор за по големи дела. И скоро "силата" ще помете "мъдростта" и пак завъртаме колелото на историята на същия урок.
165
2
 
2
 
! Отговори
до 195 преди 11 години
Тъпия си ти (затова си и беден, аз не съм-благодаря!). Въпроса на твоя също толкова глупав колега по форум беше, държавата да имала 51%, пък "частника" (демек лошия) да давал парите и да управлявал.Това предполага контрол върху собствеността и решенията за управлението от страна на държавата (с 51%).Абе, вие сигурно и един закон или книга никога не сте чели, аз съм тръгнал да си губя времето."Готово предприятие и пазар за млрд"(ЕРП 2005 не бяха такива,бях в тази сделка)-това доказва, чеси ***
164
1
 
7
 
! Отговори
asd преди 11 години
Затова всички трябва да се обединиме около един на изборите, например Атака, щото поне обещават това което искаме. Не си ли обединиме гласовете, а ги разпарчатосаме по герб бсп кунева мунева и др, ще продължат да ни .бават бавно и славно! Пълно мнозинство на Атака - това е решението - да видиш как още първия месец ерпта златодобив и др. обирджии ще изпищят страшно, щото повече няма да се изнасят печалби от България.
163
1
 
0
 
! Отговори
185 до 191 преди 11 години
Чел,недочел,ти да не си се образовал по атака.тв? А кажи ми къде в ЗЗД видя такава глупост - къде видя в основанията за недействителност и унищожаемост да присъства неизгоден договор?! Понятие като "несъстоятелни" по отношение на договори не съществува в правния мир. Разлика правиш ли между вина и отговорност.За ***/неизгоден договор се носи отговорност (примерно да те уволнят), но никой съд по света няма да те осъди,щото нямаш вина. Вина може при облагодетлстване,нотова много трудно се доказва.
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двата месеца бързо ще минат, ами да помислим за кого ще гласуваме, за да има промяна!
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ,ти си управляваш парите бе, аз ти давам готово предприятие и пазар готов за милиарди ,аз само ще следя дали се отнасяш добре с пазара и предприятието ми. И половината печалба е за теб.ух че юпита бе.Не мога повече чао
160
2
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
На мен философията на БГ работодателя ми е до болка позната, а тя гласи: По-добре да наема 20 човека за по 400 лева, отколкото да наема експерт, който ще е един, но ще иска заплатата на тези 20 души, за това дереджето ни е такова, каквото е... А, този г-н... новия временен министър на енергетиката и прочее, може съвсем спокойно и необезпокоявано да си приказва, нали е само за 2 месеца... после... кой от къде е!
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 148Да, ама пък какъв горд, занесен вид от себеудовлетворение има, какви индийски очи, какъв странен изглез, меко казано.