Едрият бизнес да помага, зове Райков

Сините предлагат НСИ да брои бюлетините
Обновена: 21 мар 2013 14:51 | 21 мар 2013 12:32, Веселина Йорданова
283
Едрият бизнес да помага, зове Райков
Марин Райков с Иван Костов и Мартин Димитров. Снимка: БТА

Едрият бизнес с възможности да помогне на най-нуждаещите се, призова служебният премиер Марин Райков след среща със съпредседателите на „Синята коалиция” в 41-вото Народно събрание Иван Костов и Мартин Димитров. Сред предложенията на гостите са били конкретни мерки как да се противодейства на „неудържимата бедност, вследствие на която хора се самоубиват чрез запалване”.
 
Служебният премиер напомни, че правителството търси резерви в бюджета, които да насочи към най-уязвимите в социално отношение, но тези средства са ограничени.

Българските индустриалци, така нареченият индустриален капитал, хората, които имат възможности, да помислят по какъв начин могат да проявят своята солидарност със своите съграждани в един тежък момент на изпитание, призова Марин Райков. По думите му това е най-добрият начин бизнесът да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да се легитимира като социален партньор.

Премиерът изрази готовност да обсъди с представители на индустриалците у нас как може да стане това.
Райков даде и своеобразен отговор на Комисията за защита на конкуренцията, която вчера задочно отговори на призива му да назове монополите. Министър-председателят призова да не се използва анализ на словосъчетанието му, за да се отхвърля искането за отговори на тези конкретни въпроси. Той беше категоричен, че ще продължи да настоява комисията да посочи тези, които злоупотребяват с монополно или господстващо положение.

Мартин Димитров изрази възмущение от реакцията на КЗК. Беше казано на цялото общество от една държавна институция, че това не е тяхна работа, каза Димитров, който попита риторично чия работа е това. По думите му в България има антимонополен орган, който отказва да изпълни задълженията си. Според него са ясни секторите с господстващо положение на определени играчи, които злоупотребяват с това, и попитани, хората на улицата също могат да ги посочат.

Необходимо е тази комисия да си влезе в ролята, ако не, да си подават оставките, коментира той. Иван Костов индиректно посочи лекарствения бизнес като каза, че на премиера са представени мерки как да се неутрализират злоупотребите с господстващо положение на пазара на лекарствата в здравеопазването.

Мартин Димитров акцентира и върху подкрепата за малкия и среден бизнес от правителството чрез разплащане с фирмите, възстановяване на ДДС и „спиране на всеки вид рекет, какъвто имаше в миналото”.

Тук е заетостта, тук е нарастването на доходите, тук са инвестициите, посочи той. Костов и Димитров поискаха и промяна в работата с европейските фондове, която да осигури заетост, а не просто да бъдат харчени определени средства.

Те посочиха и конкретни мерки, за да се осигури честността на вота. Съпредседателите на „Синята коалиция” в 41-ия парламент предлагат държавната фирма „Информационно обслужване” да остане извън конкурса за преброител заради създадените притеснения, че може да злоупотреби при броенето на гласовете. Според тях тази работа може да бъде свършена от Националния статистически институт, който никой нямало да заподозре. Служебният премиер повтори информацията, че на 26 март изтича срокът за подаване на документи от кандидатите за преброител на изборите на 12 май.
 
Нека да видим кои са фирмите, които ще подадат документи и да преценим по един спокоен и хладнокръвен начин коя би била най-подходяща, за да поеме тези функции, които цялото общество очаква от нея, каза Марин Райков. Той отново напомни, че основната цел на служебното правителство е да организира избори, а не да участва в тях. Казвам го по отношение на тези, които се съблазняват да превърнат служебното правителство в боксова круша, поради това че вероятно им е по-трудно да формулират някакво друго политическо послание, коментира министър-председателят.

Костов и Димитров искат софтуерът на броенето на бюлетините да бъде качен на страницата на ЦИК и да бъде публичен, така че всеки да може да извърши дублиращо броене. Протоколите също да бъдат качвани в режим онлайн от РИК и ЦИК, искат още сините.

За противодействие на купуването и контролирането на гласовете на избирателите Иван Костов и Мартин Димитров са отправили молба към премиера шефовете на районните дирекции на МВР да се срещнат с партиите, чиито представители в СИК ще провеждат изборите, и на тези срещи да се уточнят съвместни действия срещу купуването на гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
9
 
! Отговори
Смях в залата преди 11 години
Кои индустриалци?Тези ли ,които не ви плащат реалните заплати, осигуряват ви на минималната заплата. Водят ви на 4-ри часов работен ден ,а им работите по 12-си часа. Тези ли дето не ви плащат с месеци и дето все ще фалират, а си сменят лимузините през няколко месеца.Тези ли ,които имат имения по цял свят.Тези ли дето крадат ДДС, чрез десетките си фирми? Тези ли дето убиват държавата ,като не плащат данъци и реални осигуровки на работниците си? Тези ли дето купуват политиците? Едва ли!
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво г-н Райков, така трябва ,с твърда ръка към монополите и едрите олигарси!
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се съмнявам в АТАКА, но смяташ ли, че ще ни оставят на мира и ще ни позволят да си стъпим на краката, така, че до голяма степен да сме независими. Аз мисля, че ако АТАКА вземе властта ще ни направят изолация от всякакъв тип, финансова, икономическа ще ни сложат визи и ще активират етнически конфликти. В момента от БГ изтичат около 27 до 30 милиарда евро на година. Това са пари които влизат в джобовете на западни корпорации и държави. Те няма да ни ги оставят ей така, по скоро ще ни затрият.
137
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
оК==Явно , че повечето банкери и финансови специалисти , вместо да бачкат , висят по форумите и коментират.Знеш и , кое е най лошото в българина?Че тоъ е винаги там , от което най малко разбира.А ако Кипър не се оправи със съвета на ЕС , най много те да излезат от него , отколкото ЕС да се рзпадне.Просто следват политиката на гърците, ама май на европеъците взе да им омръзва с тези номера.А за България- дори ще черпят , ако излезе от ЕС.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
173 и после кво
135
3
 
6
 
! Отговори
Владимир Илич преди 11 години
Експроприяция на всички Цветелинки, Калинки, Червени мутри и бизнесмени и техните синьо жълти производни. После по една кирка и на Белене.
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
167- Ей обрязана еврейска ционистка (демокрастичнна) , *** марш в израел
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
169 и после кво
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тези тримката на снимката само едно разстрел и след разстрела червеи.
131
0
 
4
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Писна ми да слушам глупости!Има хора със десетки и стотици милиони без доказан произход-от далавери,корупция,наркотици.Мислите ли,че те доброволно ще ги върнат на държавата?
130
3
 
5
 
! Отговори
АТАКА-ПОБЕДА преди 11 години
АТАКА ОБЕЩАВА СМЯНА НА СИСТЕМАТА ,ВСИЧКИ КРАДЦИ И ПРОДАЖНИЦИ НА ПРЕХОДА ОТ СДС,ДСБ,ГЕРБ,БСП,ДПС,ПРЪМОВА ,ОЛИГАРСИТЕ НАЗНАЧЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ,ЩЕ БЪДАТ БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ НОВ НАРОДЕН СЪД И НАБУТАНИ В ЛАГЕРИ ДА ЧУКАТ КАМЪНИ ЗА ЕДНА ФИЛИЯ ХЛЯБ НА ДЕН ,АТАКА ЩЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ ЗЛАТОДОБИВА , ЕРП-тата ВСИЧКИ СТРУКТУРО ОПРЕДЕЛЯЩИ ПРЕДПРИЯТИЯ ЩЕ ПОВИШАТ ДОХОДИТЕ ПАРИ ИМА- МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 1000 ЛЕВА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 500 ЛВ.САМО ОТ КОНЦЕСИЯТА ЗА ЗЛАТОДОБИВА БЪЛГАРИЯ ГУБИ НАД 7 МИЛИЯРДА ЕВРО ВСЯКА ГОДИНА
129
3
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Ех, Райков. Как да помага едрия бизнес, като той от вас чака да му се издължите.
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е най-големия т*ак, едрия бизнес да помага на дребния. В цял свят държавите подкрепят и защитават малкия и средния бизнес от опитите на едрия да го изяде, а тези шушляци се надяват да убедят вълците да пазят стадото, а лисиците кокошарника. Ако и на тези избори си изберем ББ и неолибералните *** това ще е края на БГ и на българите като народ. Събудете се българския едър бизнес с огарсите и слугите им политици, те ни докараха до тук,те убиха малкия и среден бизнес а сега ще ни помагат
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои ще са тези социални групи хахахаха
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДРИЯ БИЗНЕС Е ВАШ
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не вярвайте на приказки,на блуждаещи очи,на мйеки приказки,на обещания,на... НА НИЩО!Планът Ран-Ът продължава да се изпълнява,под прякото наблюдение на ЦРУ и МИ-6.Следете кой ще заеме важно място в ЕП - българин,политически лидер,който често си захапва и облизва долната устна.
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на снимката виждам трима бандитамайко България пази се от тях
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наясно ли сте с хората,които продадоха България,приватизираха,поднесоха на тепсия на чужди държави?Хубаво гледайте!Хората ,които кръстосаха личните си интереси с оперативно интересни ,най-вече английско-говорящи агентури.Да,може би в известна степен и руснаците намазаха,но правилно преценете,къде ходят на отчет българските избраници,къде живеят децата им и къде учат.Какъв нов министър-председател,каква справедливост,каква честност,какви пет лева!?НЕЩАСТЕН,ПРОДАДЕН НАРОД-ЗА ДОЛАРИ!!!
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искаме възможност за електронно гласуване бе ....не искам да чакам с *** на опашки все едно ще си купувам шарлан през 1989
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все си мисля, че другарката Бориславова може да даде на хазната поне 1 млрд. откраднати лева, без да почувства загуба милата....