Едрият бизнес да помага, зове Райков

Сините предлагат НСИ да брои бюлетините
Обновена: 21 мар 2013 14:51 | 21 мар 2013 12:32, Веселина Йорданова
283
Едрият бизнес да помага, зове Райков
Марин Райков с Иван Костов и Мартин Димитров. Снимка: БТА

Едрият бизнес с възможности да помогне на най-нуждаещите се, призова служебният премиер Марин Райков след среща със съпредседателите на „Синята коалиция” в 41-вото Народно събрание Иван Костов и Мартин Димитров. Сред предложенията на гостите са били конкретни мерки как да се противодейства на „неудържимата бедност, вследствие на която хора се самоубиват чрез запалване”.
 
Служебният премиер напомни, че правителството търси резерви в бюджета, които да насочи към най-уязвимите в социално отношение, но тези средства са ограничени.

Българските индустриалци, така нареченият индустриален капитал, хората, които имат възможности, да помислят по какъв начин могат да проявят своята солидарност със своите съграждани в един тежък момент на изпитание, призова Марин Райков. По думите му това е най-добрият начин бизнесът да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да се легитимира като социален партньор.

Премиерът изрази готовност да обсъди с представители на индустриалците у нас как може да стане това.
Райков даде и своеобразен отговор на Комисията за защита на конкуренцията, която вчера задочно отговори на призива му да назове монополите. Министър-председателят призова да не се използва анализ на словосъчетанието му, за да се отхвърля искането за отговори на тези конкретни въпроси. Той беше категоричен, че ще продължи да настоява комисията да посочи тези, които злоупотребяват с монополно или господстващо положение.

Мартин Димитров изрази възмущение от реакцията на КЗК. Беше казано на цялото общество от една държавна институция, че това не е тяхна работа, каза Димитров, който попита риторично чия работа е това. По думите му в България има антимонополен орган, който отказва да изпълни задълженията си. Според него са ясни секторите с господстващо положение на определени играчи, които злоупотребяват с това, и попитани, хората на улицата също могат да ги посочат.

Необходимо е тази комисия да си влезе в ролята, ако не, да си подават оставките, коментира той. Иван Костов индиректно посочи лекарствения бизнес като каза, че на премиера са представени мерки как да се неутрализират злоупотребите с господстващо положение на пазара на лекарствата в здравеопазването.

Мартин Димитров акцентира и върху подкрепата за малкия и среден бизнес от правителството чрез разплащане с фирмите, възстановяване на ДДС и „спиране на всеки вид рекет, какъвто имаше в миналото”.

Тук е заетостта, тук е нарастването на доходите, тук са инвестициите, посочи той. Костов и Димитров поискаха и промяна в работата с европейските фондове, която да осигури заетост, а не просто да бъдат харчени определени средства.

Те посочиха и конкретни мерки, за да се осигури честността на вота. Съпредседателите на „Синята коалиция” в 41-ия парламент предлагат държавната фирма „Информационно обслужване” да остане извън конкурса за преброител заради създадените притеснения, че може да злоупотреби при броенето на гласовете. Според тях тази работа може да бъде свършена от Националния статистически институт, който никой нямало да заподозре. Служебният премиер повтори информацията, че на 26 март изтича срокът за подаване на документи от кандидатите за преброител на изборите на 12 май.
 
Нека да видим кои са фирмите, които ще подадат документи и да преценим по един спокоен и хладнокръвен начин коя би била най-подходяща, за да поеме тези функции, които цялото общество очаква от нея, каза Марин Райков. Той отново напомни, че основната цел на служебното правителство е да организира избори, а не да участва в тях. Казвам го по отношение на тези, които се съблазняват да превърнат служебното правителство в боксова круша, поради това че вероятно им е по-трудно да формулират някакво друго политическо послание, коментира министър-председателят.

Костов и Димитров искат софтуерът на броенето на бюлетините да бъде качен на страницата на ЦИК и да бъде публичен, така че всеки да може да извърши дублиращо броене. Протоколите също да бъдат качвани в режим онлайн от РИК и ЦИК, искат още сините.

За противодействие на купуването и контролирането на гласовете на избирателите Иван Костов и Мартин Димитров са отправили молба към премиера шефовете на районните дирекции на МВР да се срещнат с партиите, чиито представители в СИК ще провеждат изборите, и на тези срещи да се уточнят съвместни действия срещу купуването на гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
10
 
! Отговори
1313 преди 11 години
Поредното доказателство, че държавата абдикира от основните си задължения и прехвърля топката на който може!!!
159
4
 
10
 
! Отговори
до 192 преди 11 години
едрият бизнес беше държавен цели 45 години и видяхте докъде я докара държавата. топлофикацията е още държавна и проблемите стават все по големи и все по големи. истината е че когато е държавно нещо всеки краде като за последно и всички плащаме.
158
0
 
7
 
! Отговори
поредния преди 11 години
Това ми прилича на "За Бога братя не купувайте" - навремето
157
0
 
3
 
! Отговори
do 203 преди 11 години
напълно съм съгласен с теб и затова още през 2004 се изнесох от страната и въобще не съжалявам.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре казано от 192 !!!
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едрият бизнес гледа как още повече да дере хората той пък да помагал,къде живееш!!!
154
3
 
7
 
! Отговори
до 182 преди 11 години
Такива овце като теб (мнозинство) натресоха на нормалните хора (за съжаление малцинство) като мен царА през 2001,после тройната и мутромилиционерите. България имаше развитие само 97-2001, и още крета по инерция оттогава, никой след 2001 нямаше смелост за тежки , но необходими реформи. Стадото сега се лашка между БСП-Герб-ДПС-Атака (лица на едно и също). Толкова не разбрахте, че трябва да се гласува не за личности, а за програми, а такава има само ДСБ (седи си на сайта, ама никой от вас не чете).
153
3
 
5
 
! Отговори
do 192 преди 11 години
Ами след като мислиш, че "едрия бизнес трябва да е в ръцете на държавата и печалбите да идват оттам", що не си вземеш печалбата от БДЖ, НЕК, Пощите, ВМЗ...ще се окаже че такава няма, нали? Ами щото държава да прави бизнес е пълна безсмислица. И кой да изпълнява функциите на собственик-чиновници, министри ли??? С тези си наивни разсъждения нищо чудно че си закъсал, но не ти е виновен никой, а ти самия. Никой не е длъжен да те образова, да ти "дава" работа и доходи. Соца свърши.
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой бизнес ще помага когато бившите депутати се регистрират на борсата да смучат по 1200лв, пари от държавата ,Престанете бе хора да се делите на партии и погледнете всичките ***,Те всички са еднакви неграмотни и безработни щом отиват на трудовата борса,
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Българските индустриалци"....то останаха ли такива, всичко индустриално(доколкото го има) е собственост на чужденци -те си печелят, и не им дреме за протестчета и прочие, държавата ги пази и се лезе на хвърляния кокал....
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов отново дава добри идеи но имали кои да го чуе? папагалите продължават да повтарят едни и същи глупости вече 12 години без да дадат едно доказателство. крал продал предприятия на безценица само глупости и след това се оказа че, някои друг или бсп продали мариците например. истината е че това което се продаваше за нищо не ставаше. а монополите ги продадоха комунистите. там където са парите в същност.
149
6
 
2
 
! Отговори
iliq преди 11 години
Kostov omitaise be lujliv *** prodajniko dolennnn.
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
191 те за това на времето оставиха турците да окопират половината Кипър и тогава се бяха заиграли с Моква скапани гърци
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
172 заблуден си. ЕС няма да остави никой да излезе от ЕС, това значи че почват да се разпадат. А ЕС е касичка на банкерите. Досега са дадени 700 милиарда са банковата система и еврото.Значи хората в ЕС са обедняли със 700 милиарда а банкерите са забогатяли със 700 милиарда.
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
173 щом Атака оцеля досега и се поспряха атаките срещу Атака значи имат гръб.
145
2
 
5
 
! Отговори
ицо преди 11 години
Тоя не е добре с главата.Нали точно те окрадоха народа за да се получи сегашното положение.
144
2
 
17
 
! Отговори
Боко не връща ! преди 11 години
Милиардите са в Боко, Цвети и т.н., ама помощ от тях не чакайте. Те само смучат от мат'ряла.
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички коментиращиНедоумявам как може да сте толкова прости и ***.Все едно слушам *** орда.
142
5
 
6
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Тези двамата къде се бутат /особено онзи с очилата /колко трябва да си нахален и безочлив за да се буташ пак във властта.Махайте се бе ***.
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отново разумно предложение от страна на Костов все пак той знае, че при ситуацията, в която е поставен матряла в момента, гражданската война е неизбежна, а при такава ситуация загубите за олигарсите ще са най-големи- не само в пари - затова и предлага да се разделят доброволно с някой и друг милиард, вместо да им се вземем всичко, заедно с главичките. Визирам такива олигарси като Боко и Цеца Секса.