До 2020 г. едва ли ще сме със средноевропейски доходи!

Орешарски няма да бъде партиен член, ако стане премиер
Обновена: 1 апр 2013 14:57 | 1 апр 2013 12:02, Веселина Йорданова
159
До 2020 г. едва ли ще сме със средноевропейски доходи!
Пламен Орешарски. Снимка: архив, БулФото

Доходите на българите няма да приближат средните за ЕС до края на новия мандат, нито дори и на следващия, призна финансистът Пламен Орешарски, който беше поканен от Сергей Станишев да оглави кабинет на БСП, ако партията спечели изборите.

"Нашата цел е хората да виждат пътя и макар и по-бавно, отколкото ни се иска, да вървим напред", допълни той пред Нова телевизия.

Орешарски гарантира, че корпоративният данък ще остане в размер на 10% и че няма коментари за промяна на тази ставка. По негово мнение този данък е относителна компенсация за лошата бизнес среда. Една от мерките на бъдещо правителство на БСП ще бъде именно да бъде подобрена бизнес средата у нас.

Още по темата

Що се отнася до доходите на физическите лица, бившият финансов министър призова да се изчака с окончателната програма на БСП и тогава да се правят коментари. Орешарски призна, че при въвеждането му плоският данък е донесъл голям ръст на данъчните приходи, което дори е изненадало тогавашните управляващи.
От левицата досега декларираха, че с идването си на власт ще премахнат единната ставка за облагане на доходите на физическите лица. Основание за това е богатите да понесат по-високата тежест на кризата, обясни в събота Корнелия Нинова от левицата.

АЕЦ "Белене" е хубаво да бъде построена, но са необходими разчети дали е икономически изгодна, каза още Орешарски. От партията вече заявиха, че ако спечелят мандат отново ще върнат въпроса за строежа на втората атомна централа на дневен ред. "Беше хубаво централата да бъде построена още в 90-те години или в началото на този век, но колкото повече се бави - толкова по-скъпа става", допълни още бившият финансов министър в правителството на  тройната коалиция.

Той отрече обвиненията, че тройната коалиция е пренебрегвала сигналите за настъпваща криза и не е предупредила бизнеса. Орешарски припомни, че първата антикризисна програма е била съставена още през октомври 2008 година и в нея е записано да се направи капитализацията на Българската банка за развитие.
Кризата започна от банковия сектор в САЩ и нашите прогнози бяха, че ще има трудности с ликвидността и ограничаването на достъпа до кредитите. Именно по тази причина правителството на тройната коалиция е започнало с повишаването на ликвидността на ББР.

Пламен Орешарски коментира още, че дори и да стане премиер в правителство с мандата на БСП, няма да стане член на партията и ще остане експерт. Той направи този коментар по повод изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев през уикенда, според които Орешарски е най-подходящ за поста.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
4
 
! Отговори
До 117 преди 11 години
Явно не си се занимавал с бизнес.Печалбата на търговеца(или производителя) се определя спрямо количеството продадена стока.Продадена,значи някой да я купи,което пък става с пари.Когато населението няма пари(средно-високи доходи) какъв бизнес,какви фирми?Кога икономиката беляза подем?Когато банките раздаваха масово кредити(хората имаха пари КЕШ).Когато населението разполага с пари,тогава ще има и предлагане и конкуренция което предполага и търсене на работна ръка и по-високи доходи.Е това е.
107
4
 
3
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
То не може тиквите да имат над максимума и ние да имаме средноевропейски. Нема логика.
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е за какво си ми тогава ти като министър -председател ? Да дойде Волен ! Той обеща 1000 лв минимална заплата !
105
0
 
6
 
! Отговори
До 117 преди 11 години
Ако фирмата ще фалира като дава такива МИНИМАЛНИ-европейски заплати,то каква е тази фирма която оперира на територията на ЕС?????Тези фирми да отиват и да работят в Африка.А ако фалират,на тяхно място ще дойдат други,щом се освободи ниша и населението е с по-високи доходи.В природата вакум няма.С тези аргументи заминавай в някоя страна от 3-тия свят.Всякакви други доходи освен европейски в БГ е АБСУРДНО.
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка година от страната изтичат в чужбина по десет милиарда национално богатство. Трябва да се вземат много мерки за стимулиране на българското производство и за запушване на хилядите дупки в държавния чувал (митниците). Селското ни стопанство е в трагично състояние, но при бързи мерки за 3-4 години то може да направи огромен скок. Всяко работно място в животновъдството например отваря после 7 работни места в хранителната и обработващата промишленост. Безспорно Орешарски е специалист от висока класа, такъв е например и проф. Иван Станков в селското стопанство.
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИТО БСП НИТО ГЕРБ ....НИКОЙ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ . щЕ НАСТЪПИ ХАОС В ДЪРЖАВАТА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ..... ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА. вСИЧКИ ПРЕМИНАЛИ БАРИЕРАТА НЯМА ДА ИМАТ ДОСТАТЪЧНО МНОЗИНСТВО И ЩЕ СТАНАТ ЕДНИ ПАЗаРЛЪЦИ ОТ КОИТО ПАК ЩЕ СТРАДАМЕ НИЕ. Моят съвет е да не се дърлим по форумите ,а да си разпределим гласовете на 63 (май че толкова партии ще се явяват на изборите) и да няма нито един преминал 4 процента
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Sas sigurnost dohodite na CHERVENATA *** shte se uvelichat. V momenta zapadnite bogatashi zavijdat na luxa i bogatstvoto na NASHITE BORCI ZA SOCIALNA SPRAVEDLIVOST.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 121И как ще стане? С курс на долара 1:1000?
100
2
 
7
 
! Отговори
Хе хе преди 11 години
Вдигащият седянки, премиер ще ми става..Божке божке.. добре че сме 1ви април, че инак бих се притеснил!
99
0
 
8
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ДА БЪДЕ ПРЕМИЕР С МАНДАТА НА БСП И ДА НЕ СЕ ВСЛУШВА В ТЯХ-ТОВА Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА ЛЪЖА И ЗА ПЪРВИ АПРИЛ.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоя хич не му вярвам! Той едно време и кризата не виждаше..
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като не ги виждаш доходите средноевропейски до 2020-та си взимай чантичката и освободи мястото. Има хора, които виждат как да станат средноевропейски не до 2020-та , а до 2015-та.
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ПАК ЛИ ? ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМ ТОВА РОЗОВО БЪДЕЩЕ!? БЯХ НА 23 КОГАТО МИ ГО ОБЕЩАХА , СЕГА СЪМ НА 46 ..... ЩЕ ГО ДОЧАКАМ ЛИ? На никого повече НЕ ВЯРВАМ. Няма смисъл и да гласувам.... Който и да дойде ,ще бъде добре САМО за него.... А НИЕ САМО ПО ФОРУМИТЕ ЩЕ СЕ ПЛЮЕМ ЕДИН , ДРУГ ... И ПАК ДЖОБОВЕТЕ ЩЕ СА НИ ПРАЗНИ. Предлагам вариант за спасение на България - президентска република или монархия.... НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ПАРЛАМЕНТ С БОГОПОМАЗАНИ ТЮФЛЕЦИ
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До -10" 100 години крадат и все имаше за народа"Какво имаше за народа, бе??? Аз ще ти кажа - *й!Крадоха като за световно, уредиха си родата до 10то коляно, предплатиха разкошен живот и на пра-пра-пра внуците си, а държавата опоскана. Поне да бяха някои, които не са били, да ми ги защитаваш, ама за бсп-то мн ше ме извиняваш.. Нямаше протести, да. Може би защото полицията тогава не пазеше протестиращите, а ги смазваше от бой, та кой ще ти протестира?!
94
4
 
3
 
! Отговори
В преди 11 години
До Анонимен"Още миналата година от Евросъюза определиха минимална работна заплата за БГ равна на 359 евро..."Ако това стане, ще фалират половината фирми, а другата половина ще си уволни половината персонал. Ако останеш без работа, какво те топли минималната заплата?Ако пък си много умен и вземаш повече, какво те интересува колко е минималната заплата?
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ряпо проста, крадлива, с червени *** като теб, пишман специалисти, лъжци и мошеници доходите просто ще намаляват, това е. достатъчно е човек да прочете само великите ти съображения относно Белене и всичко е ясно, какъв де.ил, поне Дума чети бе некадърник.
92
1
 
5
 
! Отговори
В преди 11 години
Е.аси смешната партия, с тези приказки търсят десните избиратели може би?1. Оставят плоския данък2. Оставят корпоративния данък3. Няма да строят белене4. Няма да вдигат заплати и пенсииА това е на 180 градуса от това, което говорят всички техни представители. Тогава въпроса е, кой ще ни управлява (то е ясно че няма да са те).
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още миналата година от Евросъюза определиха минимална работна заплата за БГ равна на 359 евро, спрямо тогавашната конкурентоспособност и производителност на българския труд, сравнен с останалите страни в Еврозоната и спрямо най-ниската такава, всичко това е по-техни данни и както виждате става въпрос за 720 лева минимална работна заплата за миналата година, но това не изнася на някои и всичко беше покрито и заглушено, но има документи от европейски анализи и проучвания, които бяха укрити.
90
4
 
3
 
! Отговори
-10 преди 11 години
Кво бсп, бе?? Ква алтернатива е това? Те да не са паднали вчера с парашут в бг? Близо 100 години крадат, ти ще говориш, че са алтернатива? Тцтц.. от трън та на глог... ----Брях, 100 години крадат и все имаше за народа, а като дойдоха ГЕРБ за 4 години, крадаха ли, съсипваха ли, че чак хората излязоха на улиците от мизерия.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Едва ли ще сме със средноевропейски доходи",а ти едва ли ще си премиер и слава Богу.Ние ВЕЧЕ трябваше да сме със средно-европейски доходи и това трябва да са първите действия на новото правителство.Иначе всички други "действия" за развитие на българската икономика са обречени още в зародиш.Незнам защо мантрата на политиците "неможе по-високи доходи" се приема за реалност?Това е НАЙ-ГОЛЯМАТА лъжа на прехода.Мога да опровергая всеки който твърди това с факти,но няма да ми стигне мястото тук.