ГЕРБ води на БСП с 4.5%, „Атака“ качва до 5.5%

ДПС запазва позиции, партията на Кунева е на ръба за влизане в НС
Обновена: 1 апр 2013 14:54 | 1 апр 2013 12:12,
948
ГЕРБ води на БСП с 4.5%, „Атака“ качва до 5.5%
Личният рейтинг на Борисов пада, но все още води на Станишев. Снимка: архив, БТА

Малко преди старта на предизборната кампания електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на доскорошните управляващи – 21.9% за ГЕРБ срещу 17.4% за БСП. Това показват данните  на социологическо проучване за обществените нагласи на Алфа Рисърч, проведено в периода 22-27 март 2013 г.

Спрямо януарското проучване на Алфа Рисърч ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%. Най-силен ръст бележи „Атака“ – от 1.9% на 5.5%.

ДПС запазва в общи линии позициите си (4.8%). Тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г. Движение България на гражданите също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

Две политически сили – ДСБ-Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов, са с най-голям потенциал да атакуват 4%-та бариера, особено при по-ниска избирателна активност.

Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. 28% все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика редица изненади  по време на кампанията, коментират социолозите.

Оставката на Борисов е довела  до консолидация вътре сред привържениците на ГЕРБ и повишаване на мобилизацията им за гласуване, отчитат от Алфа рисърч. Партията бележи ръст от 1% спрямо януари и достига 21.9% подкрепа сред всички избиратели. Запазва добри позиции в по-младите и средни възрастови групи, в градовете със силни кметове и по-малките населени места, но е в отстъпление в областни центрове с тежки икономически проблеми и по-силни протести.

Още по темата
При БСП, обратното, е налице негативен тренд  и поне за момента тя не извлича електорални дивиденти от социалното недоволство. Бележи спад с 1.5% спрямо януари (до 17.4%), като мобилизира твърдите си симпатизанти, но не успява да прибави нови. Доколкото на този етап може да се очертае някаква по-обща тенденция, БСП губи в две посоки – първо, от  центристките избиратели със средни и по-високи доходи, заети в частния сектор, които по всяка вероятност  са притеснени от заявената политика за вдигне на данъци и осигуровки, и второ, от най-нискодоходните групи, които  все още остават пасивни, или се ориентират към нови протестни партии.

Сред  губещите от протестите на гражданите е и Движение България на гражданите – спад от 1.7% спрямо януари. Сегашните 3.9% от всички избиратели й дават шанс за присъствие в следващия парламент, но кампанията ще е от ключово значение за партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева, посочват социолозите.

Така, ако изборите бяха днес, при около 55-57%  избирателна активност (3 млн. 500-600 хил.) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, Атака и ДПС по около 10%, а „България на гражданите“ – 4-5%. От това, дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно, какъв ще бъде „бонусът” от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии, ще зависи каква коалиция ще се формира и до колко устойчиво би било следващото управление и парламент.

За разлика от предишни избори обаче, когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили, смятат социолозите.

Лидерите на двете основни политически сили Бойко Борисов и Сергей Станишев губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев - съответно с 20% на 48%.

Положителен баланс е налице единствено в отношението към президента Росен Плевнелиев. Начинът, по който се справи с предизвикателството по съставяне на служебното правителство, му позволява да запази одобрението на 32% от пълнолетните жители на страната срещу 19% неодобрение.

Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Един от всеки петима е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната. Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му, 17% положително и 9% - отрицателно. Към момента кабинетът Райков получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.

Мнозинството от пълнолетните жители на страната подкрепят изцяло (55%) или отчасти (38%) протестите. Готовността за участие в тях обаче е по-ниска. Склонни да изразят недоволството си, излизайки на улицата, са около една трета от българите, предимно младите поколения до 30-годишна възраст.

Ключов фактор за консолидиране на общественото недоволство са икономическите проблеми и свързаните с тях искания (92%). Доста по-ниска е популярността на политическите искания – едва 20% биха застанали зад такива. Това обяснява защо като по-важни резултати от протестите се възприемат намаляването на цените на тока и проверките в електроразпределителните дружества (67%), отколкото политически следствия като предизвикването на предсрочни избори (47%), отбелязват социолозите.

65% смятат, че гражданският натиск ще отшуми след изборите, срещу 34%, които са на мнение, че ще се установи траен контрол над управлението.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1050 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


948
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
833
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре даже комунистите от Атака! По-либерални са, няма да има "затваряне" на границите и "национализиране", след подобни процеси ставаме като Северна Корея, хората гният в домовете си (там по улиците няма коли даже)!! Помислете
832
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фашистите качват, ще правят нов райх :D
831
0
 
1
 
! Отговори
Помисли преди 11 години
До Анонимен Само луд може да обещава подобни неща. Откъде ще ги вземе тези пари ? Ще трябва да се върнем в 1944-та. Пълна национализация и щатни заплати. Само че щатните заплати винаги са мизерни.. Ние ще лъжем, че работим, а те ще лъжат, че ни плащат. Този психопат напълно ще прогони децата ни. Имайте милост !
830
0
 
0
 
! Отговори
Просяк преди 11 години
До Анонимен Улиците на София са тъпкани с катъри, моловете затварят врати, а 500 000 просяка ще празнуват Великден зад граница.
829
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живеем по зле от Африканските държави срам и позор за тази нация заспала смачкана една шепа сме 6 милиона и живеем като най-долните просяци кви Воленовци кви Гербери всички са за затвора
828
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ей ква АТАКА къв Волен цирка е огромен нали това е номера ГЕРБ ще трябва да прави коалиция с някой познайте с кой ще е ами много ясно нали точно за това говори глупости 1000лв минимална заплата и 500лв минимална пенсия за да може колкото се може повече заблудени да гласуват за него той ако искаше да променя нещо нямаше 4 години да ги подкрепя тез *** и изборите отдавна щяха да са факт на есен ще има пак протести и този път ще има много кръв това ще е равносметката
827
0
 
0
 
! Отговори
Нямам братя преди 11 години
До БРАТЯ Няма а му пуснем. Ша пуснем на остгрите червени. Те не съ ни упраяли до сега. Оправяйте се както знаете. Аз се спасявам. Предпочитам без братя като тебе.
826
4
 
3
 
! Отговори
АТАКА И САМО АТАКА преди 11 години
Хора Осънзайте се. Дайте шанс на АТАКА. Както виждате само тях ги е грижа за нас! Какво направиха БСП и ГЕРБ - Нищо! Волен Беше неотлъчно до нас по време на протестите и доказа че е Българин. ГОРКО НА БЪЛГАРИЯ АКО ДОЙДАТ ГЕРБ ИЛИ БСП НА ВЛАСТ. А АКО ДОЙДЕ ДПС СМЕ ЗАГИНАЛИ!!!!
825
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Всички грабливи гербери са мутри
824
0
 
2
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Всъщност, ГЕРБ са предвестниците на "висящото" кафе. Сам че при тях "висящо" е всичко. Разкрих ги! От 13 май ще има да си висят, като циф..ка на перон! Днес, с тези листи тотално увиснахте на въжето на политическото си минало!
823
0
 
5
 
! Отговори
БРАТЯ преди 11 години
ГЕРБ ВОДИ НА НАРОДА АВЕ НАРОДЕ МАЙ НИВГА НЯМА ДА СИ БУДЕН ТА ЕДИН ПЪТ ВИ ОПРАВИ ТЪПИЯ БОЙКО ЧЕ И ВТОРИ ПЪТ ЛИ ША МУ ПУСНЕТЕ
822
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 11 години
Е какво? Пак същото а? ГЕРБ,БСП, АТАКА, ДПС ,СДС и още цяла глутница разбойници. За какво беше всичката олелия като отново същите мутри.За какво?
821
2
 
1
 
! Отговори
Даси преди 11 години
Няма как в тази тежка за България ситуация полуграмотен тип като ББ да изведе страната от блатото. По-скоро ще я погребе окончателно. Затова тук въпроса не е кой, ако не ББ , а всеки друг освен ББ.
820
4
 
4
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Защо да е луд! Всеки от вас ако го представям само в най-лошата светлина, то всеки ще изглежда луд! Има ли някой дето не се е ядосвал, викал или бутал от вас, защото някой нещо не е свършил и се държи нагло?Ако гледате тв. Алфа (може и на живо в нета) ще видите, че там говори нормално и с факти. Е не, че е като всеки човек си няма някакви странности, но както е казал Ботев - "Свестните у нас смятат за луди"Да не би тия нагли лъжци от другите партии да са по-добри? Или продажните водещи?
819
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Луда държава и трябва луд политик.И аз съм за Сидеров!
818
7
 
9
 
! Отговори
tribun преди 11 години
За привържениците на АТАКА,мога да кажа ,че са страшно заблудени,тая държава само с лозунги ,,Вся власт советов ,,нищо няма да постигнат,ако имаме икономика която да работи и следим за спазването на законите и реда в държавата ,тогава може да се надяваме на по добро бъдеще.
817
9
 
9
 
! Отговори
3 преди 11 години
Ако не гласувам за ГЕРБ кажете ми за коя партия да гласувам за БСП ЛИ ЗА ДПС ЛИ ЗА КОСТОВ ЛИ ЗА СИДЕРОВ ЛИ,ми това са всичките продажници мафиоти товаса проклети хора които въобще неги интересува за България за благото теса печени във друга насока да обеднее народът зада може лесно дъго маниполират,е това им е системата,никога за тях не дай боже да дойдат отново на власт.Само ГЕРБ И ТОВАЕ.
816
10
 
10
 
! Отговори
КОКО преди 11 години
ГЕРБ И МИЗЕРИЯТА СА ЕДНО И СЪЩО
815
9
 
11
 
! Отговори
55 преди 11 години
ВСЕКИ ,НО НЕ И ГЕРБ КОЙТО ДОВЕДЕ СТРАНАТА ДО КАТАСТРОФА
814
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На луда държава отива луд политик - аз ще гласувам за Атака. Нямам друг избор поне за сега.