Пет партии сигурни за следващото НС, ГЕРБ води с 4.2% на БСП

47.4% от българите не виждат алтернатива на изборите
Обновена: 12 апр 2013 12:32 | 2 апр 2013 12:17,
331
Пет партии сигурни за следващото НС, ГЕРБ води с 4.2% на БСП
Кой ще влезе в следващото НС? Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес, пет партии влизат със сигурност в следващия парламент. Това показват данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено между 19 и 26 март.

ГЕРБ е първа политическа сила с 24,8%, следвана от БСП – с 20,6% одобрение.

Тенденцията за разлика от 4-5 на сто между водещите две партии се запазва и този месец. Техните избирателни ядра изглеждат доста мобилизирани – общо 92.3% от поддръжниците на ГЕРБ заявяват, че категорично и по-скоро ще дадат вот на 12 май. За столетницата делът е от 90.1 на сто твърдо гласуващи сред посочилите я като свой избор.

На трето място е  ДПС – с 5,6% подкрепа, и „Атака“ - с 4,9%. Възходящият тренд на „Атака”, посочен още през ноември от ИМП, продължава и през март най-вече заради съвпадението на някои радикални искания на улицата с партийната програма на партията.

Партията на Меглена Кунева прескача според данните 4-процентовата бариера за влизане в НС. Тя има подкрепата на 4,3 % от избирателите.

Още по темата
ДСБ с „Единство” на Надежда Михайлова са на ръба за влизане в НС с 3,6 % доверие. Вече обаче стана ясно, че двете формации няма да се явят заедно на изборите.

НФСБ на Валери Симеонов получава 1,9 %, РЗС на Яне Янев - 1,1 %, „Зелените” - 1,1 %, ВМРО - 1.0 %, СДС остава засега под 1.0 %.

От гражданските движения „Модерна България” получава 2,4 % подкрепа. Данните са за гласуващите в проценти като дял от всички избиратели. Социолозите отбелязват, че с големи шансове за влизане в парламента имат ДСБ и „Единство“ и „Модерна България“. Партията на Янев също имала потенциал за по-голяма мобилизация в условията на предизборна кампания поради наличието на изградена партийна структура.

Според социолозите „Да гласувам или не” ще бъде екзистенциалният въпрос за българските граждани поне до 12 май тази година. Ако изборите бяха днес, 6 от 10 интервюирани декларират, че биха упражнили правото си на вот. Твърдо „не” казват малко над една четвърт.

Социолозите прогнозират, че избирателната активност на парламентарния вот няма да надхвърли 60%.

Показателно е, че 47.4% от анкетираните не виждат алтернатива на предстоящите избори срещу 32 на сто на обратното мнение, посочват от ИМП.

 Проучването е проведено сред  987 души, а информацията е получена чрез стандартизирано интервю „лице в лице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно Волен е най-добрия артист от балшой театър. Хората му харесват ролите. Особено разбиването на вратата на министерския съвет. Беше пълно с драматизъм. На кого не му се иска да влезе със сила в някоя държавна институция и да им тегли по една майна. За това и доста хора се отъждествяват с Волен.Вижте в тълковния речник - Атакисти се превежда като жалки цикаджии. много пара в свирката а полза никаква.
192
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как герб да води на бсп... това е измислица, за да настройват хората
191
7
 
8
 
! Отговори
:) преди 11 години
БСП заминавате си, малко си е това. Ако и 40%-та не-гласуващи гласуват, ДПС и тя ще е аут. Тогава вече България може да тръгне нагоре...Народе..Гласувай за когото искаш, само не и за тази дяволска двойка....:)
190
7
 
6
 
! Отговори
:))) преди 11 години
По-некадърно управление от това на ГЕРБ-Бойко Борисов, досега не сме имали за последните 23 години. Сега тук ме убеждават, че хората са смахнати и пак ще ги изберат!!!................По-голяма глупост не бях чувал?По-некадърно и от на Жан Виденов ли?Когато 1долар стигна 3000лв., а Чичи Баба изнесе житото и хляб дори нямаше...За СИК и ВИС да не говорим как просперираха...Даа..Наистина от Позитано плащат на макс...Но поне да правят някакъв кастинг, това сега срещу тях се обръща..:)))
189
2
 
7
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
И ся, кво- пак полицаи в листите. Аман от вас. Никога вече няма да ме прекарата да поливам гербера. Ще го препишкам!
188
0
 
0
 
! Отговори
dp преди 11 години
210, и кое от предложените управления виждаш като "кадърно".(за момент да оставим настрана това, че тук масово публиката очаква управлениетода "и помогне", "да я спаси", все подобни жалки въжделения имат, едва ли приживеще схванат, че е достатъчно то *** да престане да пречи ***).
187
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 11 години
За 4 години ГЕРБ опоскаха Фискалния резерв и увеличиха държавния дълг с няколко милиарда. Ако ГЕРБ пак успеят да излъжат хората и да съставят следващото правителство, то няма да имат вече огромния фискален резерв, който да харчат и ще натрупат нови дългове, които ние ще плащаме. Гласуване за ГЕРБ, означава гласуване за некадърници, заради които всички ще плащаме. То и сега си е така, но все още не сме го усетили.
186
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кадърно или некадърно управление - народа решава на 12-ти а не платените форумни драскачи. Сори майка.
185
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важни са възможностите но по-важна е волята да го направиш. БСП-арите са по-умни от ГЕРБ-аджиите но единствената им воля е да крадат. И понеже са умни крадът много успешно. А виж ГЕРБ-аджиите имат воля за промяна. Макар и да танцуват на танго (2 напред една назад) все някога ще стигнат до там закъдето са се запътили - да направят България що годе нормална държава. Смятам да им дам още 4 години време с глас си пък след туй ще помисля пак. Все пак са по-малкото зло.
184
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай *** /ГЕРБ/ прави избори и ще спечели с 90% подкрепа на изборите
183
4
 
14
 
! Отговори
??? преди 11 години
По-некадърно управление от това на ГЕРБ-Бойко Борисов, досега не сме имали за последните 23 години. Сега тук ме убеждават, че хората са смахнати и пак ще ги изберат!!!
182
0
 
9
 
! Отговори
info. преди 11 години
Как ги определихте тези проучвания?!?Да,може и да са верни ако се броят хилядите гласове на които имат ЕГН-тата и предстящото подправяне на подписи.НЕ ДАВАЙТЕ НИКАКВИ ПОДПИСИ С ЕГН.ПОД КАКВИТО И ДА БИЛО ОБЕЩАНИЯ КАТО:Велико народно събрание,подкрепа за политически формаций и др.ВСИЧКИ КОИТО СА СЕ ПОДПИСАЛИ И ДАЛИ СВОЙТЕ ДАННИ СЛЕД ТОВА ГИ ПОЛЗВАТ КАТО ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ.ТОВА Е 100% ИЗМАМА.
181
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Проучването не струва.Ако се съберат процентите по партии се получава над 70%, а през 2009-та избирателната активност беше под 60% и едва ли сега ще е повече - по-вероятното е да е по-малка.През 2009-та ГЕРБ получи гласовете на 23.5% от всички избиратели, сега тези тук им дават 24.8% и то след почти 4 години накдърно управление.За БСП през 2009-та гласуваха 10.5%, сега тези социолози им дават 20.6% - двойно повече. Струва ми се малко вероятно.
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До pimpaliciosти хем си в работоспособна възраст и плачеш че си безработен пък в същото време плачеш че не ти вдигнали пенсията. Хем си безработен пък плачеш че ти сложили лихва върху депозитите. *** и мушенника ти комунистически. Абе Станичев ти ли се криеш под тоя ник, хем никога не си работил през живота си хем имаш много пари в банката.
179
0
 
6
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Колко трябва да ти е акъла да гласуваш за човек,който ти обещава 1000 лв минимална заплата не знам....Но тук всичко е възможно,затова непрекъснато ни "оправят",а любовниците им пият шампанско в Париж,карат "черен джип с предимство",апартаментите им са на пъпа на София....а раята чака 1000 лв минимална заплата (да не говорим за платената ***,която бълва дитирамби за вожда срещу заплащане)
178
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЙКО ИМАШЕ НЯКАКЪВ ДУХ И МОРАЛ В ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА !!!САМО ТОВА ДА БЕШЕ Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА ГЛАСУВАМ ОТНОВО ЗА ГЕРБ !!!
177
5
 
2
 
! Отговори
СМЯХХL преди 11 години
КЪДЕ СА МУТРИТЕ РАЙЧЕВ И ОНЯ ДРУГИЯ ! ДА СЕ ЯВЯТ ВЕДНАГА ДА ОТГОВАРЯТ ПРЕД ПАРТИЯТА МАЙКА !!!
176
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е ***, информационно кастрариран.Затова успяха всички крадци на прехода : Костов, царЯ, серГЕЯ, Доганя и Тиквата.Но най-вече българинът е един мазохист, *** в прах и кал.
175
2
 
5
 
! Отговори
дерзайте другари !! преди 11 години
Mного ме кефят червените мушмороци от този анонимен форум.Тия петолъчки жигосани по челата ви съвсем са ви взели акъла.Давайте другари - с удоволствие чета вашите безсмислени напъни които ми напомнят на 2009г.И тогава след изборите бяхте като напикани мушката. То си ви стана навик и традиция.
174
0
 
0
 
! Отговори
dp преди 11 години
Интересното е, че тук не виждам някого да иска да гласува за когото и да е отпредложените, 100% ченгета/слуги на мафията (освен явни агитатори дето работатаим е да постват по такива места).Но много си задават въпроса "кого щели да изберат".Какъв избор ще правят при единствена предложена опция да ги пита човек,хем разбират, че е единствена и пак щели да "избират".