Коалиция между ГЕРБ и БСП – възможно е

Безлов: Това е реална опция, ако се стигне до втори избори до края на годината
Обновена: 8 апр 2013 15:27 | 8 апр 2013 10:01,
171
Коалиция между ГЕРБ и БСП – възможно е
Снимка: архив, БТА

Изборите на 12 май са най-неясните за последните 23 години, коментира пред bTV  главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче можело да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот никак не е малка – 80%.

„Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство, правителство на малцинството на ГЕРБ, кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно), ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно), БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет.

В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
SAVCHO51gdn преди 11 години
NEVER !!!
105
5
 
5
 
! Отговори
Спиридон преди 11 години
Ама аз тук в махалата им разправям че се гушкат тайно ама хич не ми вярват. Май ще го гледаме и тоя филм - "В името на народа, за да станем по-добре, да се гушнем като стари другари от ДеСе" :-)
104
2
 
12
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Малко здрав смисъл е нужен.перверзно е бедни хора да гласуват за дясно управление.
103
1
 
4
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
А защо не"зелените"?Всички уж обичаме природата, и искаме чиста природа-защо екологичните партии и движения не са представени в парламента.Аз ще си гласувам по убеждение, без да се интересувам от това кой щял да влезе и кой щял да излезе и колко процента му давали социолозите.
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РУМЕН221 В сравнение със Ленин; Сталин;Берия;Ягода и Феликс Едмундович които впрочем са измислили лагерите -хитлер е почти невинен.Един факт--- в страната на победилия комунизъм от 1918 до 1953 в лагерите в СССР са преминали около 50милиона противници на режима, умрелите никой не знае колко са.У нас нещата ги повториха другарите но в по-малък мащаб.При това са изтрепали хората с далеч по префинени методи
101
1
 
5
 
! Отговори
мария преди 11 години
"Социална мрежа и улица"-отново опит за принизяване на гражданската позиция на хората.Тези,които наричат "улицата" нормалните граждани на държавата,опитали се да изразят своята позиция,са меко казано нагли и нямат място в управлението.Да внимаваме много на изборите е най-добрия ни ход като граждани,защото тази държава е на всички нас.Не продавайте гласа си,защото така продавате себе си!
100
3
 
7
 
! Отговори
Елвина преди 11 години
Всяка една от изброените възможни коалиции ми се струва като бомба със закъснител. Чуват се имената само на алчни партии, които са доказали, че са некомпетентни да управляват.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега кои са тези 6-7 партии, които биха влезли в парламента, че аз успях да преброя 5. А и никак не е сигурно че Атака влизат в парламента въпреки всички напъни на социолозите да ни убедят в противното. Атака са част от статуквото и най-обикновена герберска ***, така че едва ли ще има толкова *** които да подкрепят семейната партия на Волен. Рейтингът им е не повече от 1,5 - 2%.
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари партийци, - продължавате да си изпускате нервите успокойте се и запазете добрия тон.Защото реакцията ви издава слабост или липса на елементарно уважение към опонента.иначе някой може да реши че ви липсва и култура на общуването.
97
4
 
4
 
! Отговори
Петроханов преди 11 години
Добър ден! А ГЕРБ не произлезе ли от БСП !? Тия парти са опасни за държавата. Колко време още трябва да ни ограбват, за да го проумеем? Единствената смислена алтернатива е СДС, единствената истинска демократична партия, в която няма крал слънце, командир или авторитарен стил на управление
96
0
 
3
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Ами нали хората са дали по 100 000 за избираемо място! Да се разпусне парламента, преди да са възстановили инвестициите си ли? Струва ми се невъзможно.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички участвали във властта през тези 23-години трябва да носят наказателна отговорност за геноцид срещу България.Каквито и да са резултатите на изборите-протестите предстоят.
94
3
 
5
 
! Отговори
До Ангел 102 преди 11 години
Интересно ми е дали всички герберасти са неграмотни като теб?Ами ти имаш правописна грешка на всяка трета дума........
93
0
 
8
 
! Отговори
denim58 преди 11 години
Навремето /2005г./НДСВ се заиграха с БСП и ДПС и резултата е 0, няма ги и няма да ги има ! Това за ГЕРБ и БСП ,си е чиста спекулация на ума на Безлов !
92
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то ГЕРБ е БКП и БСП е БКП, що да не се гушнат? Единственият проблем, който съществува между тях е кой да води дружината.
91
0
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
Сега да минават изборите и това е!Какви са тези втори, трети парламентарни избори?Ще харчат милиони от нашите пари които така или иначе едвам събираме за да платим данъци и прочие, за да си правят те кефа в парламента!Сега когато уж държавата е закъсала и са много загрижени за нас, защо не платят част от изборите чрез "черните си каси на партията"?Аман от крадци в тази държава!Ще ми правят циркове и 10 пъти избори за да могат да откраднат още някой друг милион!
90
7
 
6
 
! Отговори
До Гражданин 109 преди 11 години
Дръндер до Гражданин 109Чест, Достойнство в комбинация с ГЕРБ? ТИ си сляп!Ако Бойко имаше чест щеше да си вземе шапката и да излезе от политиката както направиха Петър Младенов, Андрей Луканов и Жан Виденов, или ти го мислиш него за по-специален? Аз съм "сигорен" че Бойко не притежава тези качества!
89
4
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
До дядо гошосъгласен съм, но след това трябва да се разкара и Бойко! Защото с тези двамата няма да се постигне нищо!
88
9
 
6
 
! Отговори
емо преди 11 години
управление без *** от герб -това е единственното спасение.герб са част от световната организирана престъпност начело със най големия бандит сащ
87
7
 
3
 
! Отговори
дядо гошо преди 11 години
Възможна е коалиция между БСП И ГЕРБ ако Станишев излезе от власта защото той не вижда по далеч от носа си.Стига с тези боричкания а трябва взаимен компромис в интерес на държавата.