Коалиция между ГЕРБ и БСП – възможно е

Безлов: Това е реална опция, ако се стигне до втори избори до края на годината
Обновена: 8 апр 2013 15:27 | 8 апр 2013 10:01,
171
Коалиция между ГЕРБ и БСП – възможно е
Снимка: архив, БТА

Изборите на 12 май са най-неясните за последните 23 години, коментира пред bTV  главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче можело да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот никак не е малка – 80%.

„Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство, правителство на малцинството на ГЕРБ, кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно), ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно), БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет.

В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помислете за включване и на още някоя партия в коалицията "политиците срещу народа", за да е ясно отсега как ще се оформят лагерите в очаквана гражданска война.
85
6
 
3
 
! Отговори
Стар преди 11 години
Та това е най-възможната коалиция. Те са си от една майка родени - и ГЕРБ и БСП майка им се казва БКП! Знайте пишещи се на антикомунисти гербаджии, майката им е една и се казва БКП!!!!!!
84
1
 
7
 
! Отговори
TankoBG_ преди 11 години
След 12-ти няма да има партия БСП, както съответно някаква опасност от нея.Най-много пак да платят с останалите им стотинки на футболните агитки да повилнеят по улиците, но този път ще бъдат бързо-бързо прибрани.
83
9
 
7
 
! Отговори
Ole преди 11 години
Естествено, че е реална. Борисов си е комунист, бивш член на БКП и близък приятел на не един и двама кандидати от БСП. Това, че правят театър по разни зали и телевизии нищо не означава.
82
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 2 Май гласувайте за АТАКА, за да не си навлечем отново на главите комунисти + мутри.
81
3
 
1
 
! Отговори
Махалото на Фуко преди 11 години
96, на такива измислени препоръки ще се вържат само една част от хората. Референдумът беше тъпотия, но аз гласът си не го давам толкова лесно - за наказателни вотове, пестене на пари и пр.
80
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да не се стига до такъв сценарий гласувайте още на 12ти за ГЕРБи спестете пари на държавата Да не стане като Беляне кой загуби народа и майките това бяха техните пари
79
5
 
5
 
! Отговори
бибитко преди 11 години
До АНАЛизаторда видим колко ще вземе герб първо, може да се окажат с незначително присъствие и да няма смисъл от коалициа срещу тях
78
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА НИ ГОТВЯТ КУКЛОВОДИТЕ НА НАШЕНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ОТ ИЗРАЕЛАСКОТО И АМЕРИКАНСКО ПОСОЛСТВО КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ БСП И ГЕРБ И ДПС ,ЗАТОВА МАСОВО ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА АТАКА И ДА ИМ ГО НАБИЕМ В ЗАДНИЦИТЕ НА СТАНИШЕВ,БОЙКО,ДОГАН И НА *** ОТ ДВЕТЕ ИЗБРОЕНИ ОТ МЕН ПОСОЛСТВА.
77
3
 
16
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
БСП и ДПС са ясни.Станишев ще обещае на Сидеров възобновяване на Белене и отнемане на лиценза на някое ЕРП,а ако Кунева влезе в парламента ще трябва да се присламчи към тях,защото ако има следващи избори със сигурност няма да влезе в парламента.С други думи в парламента ще бъдем свидетели на всички срещу ГЕРБ.
76
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кръвното на Боко постояно ще е 190-150
75
0
 
23
 
! Отговори
Населението преди 11 години
Които и да дойдат на власт - предупреждаваме - не се *** повече с народа, защото стъпвате по много тънък лед. И ако той под вас се счупи - ше има бесене по площадите с главите надолу. За справка - Чаушеску 1989 г. (обвинен в престъпления срещу държавата, геноцид срещу собствения си народ, откриване на тайни сметки в чужди банки и подкопаване на националната икономика - нещо да ви напомня?)
74
4
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
aaaa ve4e 6te ni kradat zaedno ne pootdalno ,bravo dobre go zamislqt
73
2
 
10
 
! Отговори
Z преди 11 години
До ХасмуПриятен път! Ако може, замини преди да гласуваш
72
11
 
8
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ВНИМАНИЕ - ФАШИСТИ...!Слугата на ГЕРБ М.Константинов издаде същността на ГЕРБ - "С тази партия (БСП) трябва да се приключи един път завинаги" (ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ - автор Шикелгрубер)Оказва се, че този интелектуален пигмей наистина е бил готов с цената на всичко да фалшифицира изборите.- ТАКА Е ЗАПОЧНАЛ ХИТЛЕР... ПЪРВО СА КОМУНИСТИТЕ, ПОСЛЕ ***, КАТОЛИЦИТЕ, НАКРАЯ ДЕМОКРАТИТЕ.- ВНИМАНИЕ - ТЕЗИ СА ИСТИНСКИ ФАШИСТИ! - ПРИ ТОВА ОТ НАЙ-ЛОШИЯ ВИД - ОТ ОНЕЗИ С КРЕМАТОРИУМИТЕ...!
71
12
 
28
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Баси, смятам да гласувам за БСП именно за да не се върне на власт гербаджийската пасмина, но май и това не е сигурно! Колкото и да не ми се иска, ще се емигрира явно!
70
1
 
12
 
! Отговори
Махалото на Фуко преди 11 години
Не се съмнявам, че е възможно, в България е възможно това, което противоречи на всякаква логика. По пътя на логиката ГЕРБ имат един естествен съюзник, партията заедно с която уж споделят разбирания, която е дясна и която е член на ЕНП заедно с тях. Вместо това обаче тук могат да се случват всякакви безумия и коалиции между едни и други ***.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 80:Ще се вдигнете, ама на сън, когато сте кьор китук пияни. Иначе, ще ръкопляскате и ще се насирате в гащите. Комунистическа ***.
68
9
 
18
 
! Отговори
българин преди 11 години
Всички "коалиции" с участие на БСП, ДПС, Атака и Пръмова-Кунева СА СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИЯ. Не че ГЕРБ много ми харесват, на ДНЕС ЗА БЪЛГАРИЯ НАЙ-ДОБРЕ Е УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С КОНТРОЛ ОТ ДСБ. ВСИЧКО ДРУГО Е СМЪРТ. Също и ченгетата от НФСБ, ГОРД, ВМРО и пр. ***.
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще плеснат с ръце и ще се прегърнат....в името на националния интерес?! Това ще е на хартия, а в същност за да крадат съвместно изпростелият до крайна степен т.нар. народ!