Крехка победа за ГЕРБ, отчитат световните медии за вота у нас

Прогнозират политическа и икономическа нестабилност в страната
Обновена: 12 май 2013 21:55 | 12 май 2013 21:55,
82
Крехка победа за ГЕРБ, отчитат световните медии за вота у нас
Снимка: Reuters

Консерваторите на бившия български премиер Бойко Борисов, подал оставка тази зима под натиска на улицата, спечелиха крехка победа на произведените днес парламентарни избори, но нямат парламентарно мнозинство, посочва агенция Франс прес в репортаж от София, посветен на първите екзит пол резултати от вота.

Агенцията посочва, че засега в парламента влизат четири партии, но възможностите за коалиция изглеждат ограничени, защото Движението за права и свободи и ксенофобската партия "Атака" никога не са обмисляли варианта да работят заедно или да подкрепят същото правителство. Сега ако никакво правителство не може да бъде сформирано, то временното правителство на дипломата Марин Райков ще остане на власт, докато се организират нови избори през есента, допълва Франс прес. Подобна безизходица само ще влоши икономическата ситуация в страна, в която растежът достигна едва 0,8 процента миналата година и в която всеки пети е без работа.

В репортажа от София на Франс прес се припомня, че предизборната кампания далеч не отговори на очакванията на
избирателите, а се превърна в разчистване на сметки между социалистите и консерваторите около скандал с подслушвания. Кампанията беше белязана и от сигнали за купуване на гласове и около скандала с 350 000 съмнителни избирателни бюлетини в навечерието на вота.

Дясната партия ГЕРБ води на изборите, белязани от подозрения за фалшификации, и може да бъде способна да контролира крехко мнозинство в парламента с помощта на националистите, посочва Ройтерс. Тя припомня, че шест години след като България се присъедини към ЕС, разочарованието от политическия елит е широко разпространено в страната.

Обезпокоени, че ще предизвикат повече протести след тези, свалили правителството през февруари, политиците водиха по-ненабиваща се на очи кампания с малко плакати по улиците на градовете и селата, допълва Ройтерс. Агенцията прогнозира, че след окалянето между партиите по време на предизборната кампания, оставило лоши
чувства, сега ще бъде трудно за която и да е от двете по-големите сили в парламента да управлява мнозинство. Ако се стигне до забавяне в сформирането на правителство, това пък ще бъде спънка за икономическия растеж и може в крайна сметка да означава и нови избори, предупреждава Ройтерс и посочва, че вероятно народното недоволство от бедността ще се запази.

Няма ясен победител от българските парламентарни избори, посочва Асошиейтед прeс. Нито една от първите две партии - ГЕРБ и социалистите - не печели мнозинство, необходимо й, за да състави правителство. Ако официалните резултати потвърдят това, то този изход само ще доведе до повече политическа и икономическа нестабилност в тази финансово затруднена балканска страна.

АП посочва, че бившата управляваща партия е с опетнена репутация заради скандала с подслушванията, но повече от което и да е било партията на Борисов може да има трудности да си върне общественото доверие заради икономическите проблеми. Шест години след влизането й в ЕС, България си остава най-бедната в блока.

Българите са гневни заради мерките за икономии, целящи намаляване на дълга, което означаваше и съкращения в сектора на здравеопазването и на образователните програми. Много българи се чувстват притиснати от ниските заплати, които са най-ниските в ЕС и от неумолимата инфлация. Те се чувстват и предадени от обещанията, че присъединяването към ЕС ще им донесе по-добър живот, а сега над 22 процента от хората живеят под официалната черта на бедността, припомня агенцията.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
2
 
! Отговори
SERGO преди 10 години
До будали- NQMA 4 GODINI....TE SE RAZPADAT....SEGA SRETEN YOSI4 SHTE PODGONI TIKVO4A... A V BELGRAD GO 4AKAT KATO SVIDETEL.. LELE MALE
55
4
 
3
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
До До RummiЦиганите стана ясно кой ги купува. Аз лично след избори не хода да празнувам. Празнувам по празници. +това не мисля, че в тази обстановка герб има какво да празнуват.
54
3
 
4
 
! Отговори
будали преди 10 години
До Хаха100000, ама като извадиш костинбродските бюлетини и платените *** май не остава кой да излиза на улицата. На улицата вече са излезнали хората, които не вярват в изборния резултат и лъжите на Цецо и компания. То без 350 хил. дето им ги блокираха не им излезна сметката и сега 4 години ще търкат пейките в парламента.
53
1
 
6
 
! Отговори
държавица преди 10 години
Абе как е възможно, в Гугъл има повече новини за изборите в ПАКИСТАН от тези в България!!!! До къде паднахме!!!?!!
52
0
 
1
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 10 години
до 56 не им пука как ще съставят правителство или за нас,сега ще си ги мерят кой е по голям,хващам бас.
51
6
 
1
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
До ХахаХахахах, това да не ти е Нова година? След избори задължително ли трябва да излезнеш на мегдана?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еее сега ще трябва да строим Белене, но ще има бой по ***
49
2
 
4
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
НЯМА ПОСМЪРТНО- ИЛИ НЯМАДА ИМА С КОГО ДА СЕ КОАЛИРА, ИЛИ С ТУРЦИТЕ- А УЛИЦАТА НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИ- ДА СЕ СТЯГАМЕ ЗА НОВИ ИЗБОРИ И УМНАТА ! А бсп да се коалира с турците позволяват ли тия от улицата?
48
2
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 10 години
каква улица бе, сега се връщам от НДК, ами *** ти да ги видиш тия от улицата и после пиши простотии
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 61Довиждаяне,да ви няма !
46
4
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 10 години
е как да не говориш нали ви пускат червените бюлетини, *** и изкукалите са ви единствените симпатизанти
45
4
 
3
 
! Отговори
ДО 63 преди 10 години
НЯМА ПОСМЪРТНО- ИЛИ НЯМАДА ИМА С КОГО ДА СЕ КОАЛИРА, ИЛИ С ТУРЦИТЕ- А УЛИЦАТА НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИ- ДА СЕ СТЯГАМЕ ЗА НОВИ ИЗБОРИ И УМНАТА !
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еееееее *** се наср*ха, а пак ви биха нещастници червени, погубвахте страната и съсипвахте хората години наред, толкова хора изгонихте от родината им. ако на тези *** - наркомани пред НДК не спрете да плащате и не ги разкарате ще се сформира гражданско движение за обявяване на БСП за незаконна. Не си играйте с огъня да не ви се подпали чергата. Не дразнете народа, за който се представяте.
43
1
 
4
 
! Отговори
комунист преди 10 години
Цветанов е ГЕРБ,и ГЕРБ е Цветанов,-Не съм го казал аз.А със здраве!
42
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЙ-ХУБАВОТО Е , ЧЕ ГЕРБ НЯМА ДА УПРАВЛЯВА !
41
6
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 10 години
За Станишев ли говориш бе червенушко
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАДЕНИЕ- СЕГА ЧАКАМЕ ДА ЧУЕМ ТУРЦИТЕ- ТЕ РЕШАВАТ СЪДБАТА НИ. ПЪРВО-*** С КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ, СЕГА- ТУРЦИТЕ- ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА !
39
3
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Честито тиквета,ЦЦ ви закла и унищожи.Ставате, като НДСВ,-движение без царя ,ама не той царя не зна и е в Испания . , А *** той не знае и не разбира български.,-За него 800 дни са 80000 дни и имоти за три седмици.Да живее България. Поздрави от комунистите!-Чао,сега проверка на дипломи,криминални прояви и финансови проверки на имуществото!,чичо,лела,деде и неродените потомци!
38
5
 
6
 
! Отговори
пешо преди 10 години
..сега БСП и ДПС ще направят коалиция и ББ ще ви се види като манна небесна....ама хак да им е на всички ***
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДАЛИ ЩЕ ИМАМЕ ПЪРВИ ПРЕМИЕР, ВКАРАН В ЗАТВОРА, ЗАЕДНО С МИНИСТЪР НА МВР ?