Крехка победа за ГЕРБ, отчитат световните медии за вота у нас

Прогнозират политическа и икономическа нестабилност в страната
Обновена: 12 май 2013 21:55 | 12 май 2013 21:55,
82
Крехка победа за ГЕРБ, отчитат световните медии за вота у нас
Снимка: Reuters

Консерваторите на бившия български премиер Бойко Борисов, подал оставка тази зима под натиска на улицата, спечелиха крехка победа на произведените днес парламентарни избори, но нямат парламентарно мнозинство, посочва агенция Франс прес в репортаж от София, посветен на първите екзит пол резултати от вота.

Агенцията посочва, че засега в парламента влизат четири партии, но възможностите за коалиция изглеждат ограничени, защото Движението за права и свободи и ксенофобската партия "Атака" никога не са обмисляли варианта да работят заедно или да подкрепят същото правителство. Сега ако никакво правителство не може да бъде сформирано, то временното правителство на дипломата Марин Райков ще остане на власт, докато се организират нови избори през есента, допълва Франс прес. Подобна безизходица само ще влоши икономическата ситуация в страна, в която растежът достигна едва 0,8 процента миналата година и в която всеки пети е без работа.

В репортажа от София на Франс прес се припомня, че предизборната кампания далеч не отговори на очакванията на
избирателите, а се превърна в разчистване на сметки между социалистите и консерваторите около скандал с подслушвания. Кампанията беше белязана и от сигнали за купуване на гласове и около скандала с 350 000 съмнителни избирателни бюлетини в навечерието на вота.

Дясната партия ГЕРБ води на изборите, белязани от подозрения за фалшификации, и може да бъде способна да контролира крехко мнозинство в парламента с помощта на националистите, посочва Ройтерс. Тя припомня, че шест години след като България се присъедини към ЕС, разочарованието от политическия елит е широко разпространено в страната.

Обезпокоени, че ще предизвикат повече протести след тези, свалили правителството през февруари, политиците водиха по-ненабиваща се на очи кампания с малко плакати по улиците на градовете и селата, допълва Ройтерс. Агенцията прогнозира, че след окалянето между партиите по време на предизборната кампания, оставило лоши
чувства, сега ще бъде трудно за която и да е от двете по-големите сили в парламента да управлява мнозинство. Ако се стигне до забавяне в сформирането на правителство, това пък ще бъде спънка за икономическия растеж и може в крайна сметка да означава и нови избори, предупреждава Ройтерс и посочва, че вероятно народното недоволство от бедността ще се запази.

Няма ясен победител от българските парламентарни избори, посочва Асошиейтед прeс. Нито една от първите две партии - ГЕРБ и социалистите - не печели мнозинство, необходимо й, за да състави правителство. Ако официалните резултати потвърдят това, то този изход само ще доведе до повече политическа и икономическа нестабилност в тази финансово затруднена балканска страна.

АП посочва, че бившата управляваща партия е с опетнена репутация заради скандала с подслушванията, но повече от което и да е било партията на Борисов може да има трудности да си върне общественото доверие заради икономическите проблеми. Шест години след влизането й в ЕС, България си остава най-бедната в блока.

Българите са гневни заради мерките за икономии, целящи намаляване на дълга, което означаваше и съкращения в сектора на здравеопазването и на образователните програми. Много българи се чувстват притиснати от ниските заплати, които са най-ниските в ЕС и от неумолимата инфлация. Те се чувстват и предадени от обещанията, че присъединяването към ЕС ще им донесе по-добър живот, а сега над 22 процента от хората живеят под официалната черта на бедността, припомня агенцията.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I BAREKOV NE POMOGNA SAS NEGOVIA SIGNAL ZA BULETINITE ORGANIZATOR STANI6EV ZATVOR ZA STANI6EV I BAREKOV NE ZABRAVQITE 4E BAREKOV SE KANE6E NA BORISOV NO NE USPQ ZATVOR ZA 4ERVENITE MAFIQ VANNN OT POLITIKATA
15
2
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Ти видя ли бюлетината? 45 избора имаше, не 3, не 4.
14
25
 
14
 
! Отговори
А СЕГА ДЕ преди 11 години
ДО НОМЕР 10: А ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА БСП ЛИ? - БИВШАТА И НАСТОЯЩА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЛИ ЗА ТУРЦИТЕ МОЖЕБИ???ГЕРБ Е НАВРЕДИЛА НАЙ-МАЛКО НА БЪЛГАРИЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ СДС+БСП+ДПС+НДСВ И Т.Н.
13
6
 
11
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
В този момент излязоха официални резултати от паралелно преброяване, към момента на 62% от бюлетините.Те показват, че БСП и ДПС имат 122 депутата! Точка! Бойко Борисов може да върви на майната си! Лошото е, че ще управляват БСП+ДПС, т.е. и всички ние ще вървим на майната си! Плюя и на ГЕРБ и на БСП/ДПС!
12
0
 
6
 
! Отговори
пффф преди 11 години
Пък вие си плюйте и се тупайте в гърдите как сте спомогнали за победата над другото комунистическо отроче с огромните 3-5%
11
15
 
12
 
! Отговори
хм преди 11 години
Опитаха се /БСП/с тъпите си номера от миналото да си осигурят победата, но пак се провалиха.Няма идеи, изпратиха послания от черния пиар само,че не им се получи.Сега ни очаква нова версия на тройна коалиция - БСП,АТАКА и ДПС/защото нали всички са срещу ГЕРБ/. Опитаха се да купят гласовете на ромите във Видинско. Другите пък според БДП разпечатали бюлетини.Та от две злини, по-лошата/поредната коалиция и размита отговорност/. Ха честито!
10
16
 
51
 
! Отговори
varg преди 11 години
Как можахте да гласувате за тия които провеждаха близо 4 години геноцид!!!
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо геребарстите и спинаджиите да си спретнат една коалиция и да се анихилират взаимно.
8
9
 
22
 
! Отговори
десен преди 11 години
Радвам се за политическата смърт на червената *** и екзекутор на СДС - Иван Костов. Прекара пак Надежда Михайлова - коварно, както сам умее, но му се наложи да изсърба същата горчива чаша! Радостта ми е голяма, защото един негласен помагач на комунистите се срина!
7
2
 
23
 
! Отговори
пффф преди 11 години
*** народец сме и това си е. 24 години продължават да ни управляват отрочетата на БКП - ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Вместо да се вдигнем целият народ, да изметем мършана и да вкараме нови лица в парламента пак си избрахме старите муцуни, които от пребоядисване вече дори не си знаят оригиналния цвят. Заслужаваме се съдбата да ни го слагат отзад още поне 4 години...
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спечелиха или фалшифицираха?При толкова много доказателства за престъпления на тези, "поданиците"на Борисов и Цв.Цв.са дали гласа си за тях.Че как иначе?Цялата чалгаризирана част обществото са техния активен електорат,на когото плащат без да се замислят с парите ограбени от държавата
5
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, Костов ми беше проблема и не само на мен, а на цяла България, много се радвам, че повече няма да го гледам в Парламента. Много ми е интересно къде ще си занесе откраднатото, когато Господ му вземе мръсната душа, сигурно вече си е поръчал КАТАФАЛКА С РЕМАРКЕ!
4
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да каже Костов?! Сигурно е оставал безмълвен от простотията на българския народ. Както се казва, всеки народ заслужава своето управление! Просто не мога да повярвам!
3
0
 
13
 
! Отговори
дремеми на шмайзера преди 11 години
Този цирк не е от вчера , вече 24 години баламосват хората , къде е яне да си размахва флашката . Всички са победени ха ха били политически елит , чалга и лумпенизация , *** , я се поръчвайте всички в този т.нар. елит и пуквайте синца . маскари.
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе, Костов ли ти е проблема бе. хаха.
1
19
 
35
 
! Отговори
Ура, Костов умря преди 11 години
КОСТОВ, къде си бе, черен циганино, що не си покажеш некъпаната черна глава да коментираш, два месеца всеки ден се буташе в медиите, а сега КЪДЕ СА ТИ *** ДЖУКИ да се изкажеш, обади се бе, драгалевски мавъре, кажи ни как ще управляваш страната!!!