Възможно ли е касиране на изборите?

Намерениeто на ГЕРБ предизвика спор между юристи
16 май 2013 21:29,
554
Възможно ли е касиране на изборите?
Снимка: архив, БТА

Има ли основания ГЕРБ да искат касиране на вота и може ли да сезират КС, този спор възникна и сред юристите, след като Бойко Борисов наруши следизборното мълчание днес.

Партия ГЕРБ обяви, че ще иска касиране на изборите за 42-ро Народно събрание. Мотивът е сериозното нарушение на закона в деня за размисъл. Политическите партии, които влизат в парламента, категорично смятат, че няма основание за непризнаване на изборните резултати.

Партия ГЕРБ е в правото си да иска касиране на изборите. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия.

„Това става в 15-дневен срок, чрез органите, посочени в Конституцията, които са длъжни да препратят жалбата. За мен - партия ГЕРБ имат пълни основания да искат касиране на изборите. Учудвам се, че партията е поискала това, защото тя е победител, но очевидно е надделяла тезата, че вотът е наистина силно опорочен, тъй като няма по-голямо нарушение на избирателното право на гражданите от нарушаване на възможността им свободно да формират своята воля в навечерието на вота“, отсече Марков.

Още по темата
 „Затова е и тази забрана, неподлежаща на условности, за провеждане на агитации и пропаганда в изборния и преди изборния ден. В случая  това беше върхът на предизборната кампания от няколко партии срещу една партия, часове наред, с много тежки квалификации, много тежки призиви към гражданите, дори със заплахи за държавен преврат”, обясни още той.

Той отново повтори, че държавният орган, до който се отнесе партия с искане за касиране на изборите, е длъжен да го препрати към Конституционния съд.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обаче беше на съвсем друго мнение.  Според него КС може да се произнася по законност на избора на народен представител, но не и на Народното събрание като цяло, за разлика от избора за президент. 

„Може да се атакува избор на конкретен народен представител или 3 - 4 народни представители, които са избрани при нарушаване на някакви изисквания на Конституцията или на Изборния кодекс”, посочи Димитър Гочев пред „Фокус“.

Според него Конституционният съд може да се произнесе по нарушаване на правилата на Изборния кодекс. Той може да го направи само тогава, когато установи, че има причинна връзка между това нарушаване на Изборния кодекс и избора на конкретния народен представител. Гочев напомни, че една партия не може  да сезира Конституционния съд, с което опроверга думите на Борисов, че днес, най-късно утре, праща жалба в КС.

„Това може да го направи президентът, може да го направят върховните съдилища, Министерски съвет, главният прокурор. Но като се конституира Народното събрание, партиите си имат парламентарна група и от тази парламентарна група искане може да се направи от 48 народни представители. Тогава вече може да стане такова сезиране”, поясни Гочев пред „Фокус“.

Главният прокурор заяви, че няма да сезира КС, президентът също призна изборните резултати. ГЕРБ могат да се възползват от депутатите си, но пък при това положение трябва да има вече действащ парламент. Утре Росен Плевнелиев започва консултации с политическите сили и все още не е ясно кога ще заработи новият парламент. А ГЕРБ имат срок от една седмица, за да оспорят изборните резултати след решението на ЦИК, който изтича в сряда следващата седмица. Другата възможност е да се обърнат към шефовете на ВКС и ВАС, които да внесат искане за касиране на изборите в КС.

15 дни пък е срокът, в който институциите, които имат право да сезират Конституционния съд, могат да препратят искането до висшите магистрати.

"Понятието "касиране" широко се използва като синоним на едно правомощие на Конституционния съд, а именно – да обяви току-що произведени избори, в случая парламентарни избори, за противозаконни. Тоест избори, при които е имало такива нарушения, за които, ако тези нарушения не бяха извършени, резултатите биха били различни", обясни пред БНР и бившият конституционен съдия и председател на Изборния борд Емилия Друмева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
9
 
45
 
! Отговори
до 424 преди 10 години
Малинова ти се радваш ама внуците ти ако има акъл и образование ще избягат сега от тази турска колония и ще ги виждаш веднъж на 2 години ама хак да ви е червени бабички побъркани .
278
8
 
45
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
До К ИвановЩе се обръщам на Вие, за да не се обидите. Какви гадателски умения притежавате, че можете да твърдите това ? Република България е правова държава. (към това се стремим привидно). Има институции, в случая прокуратура, чийто ръководител е аплодиран от всички, които ще доведат разследването докрай. Единственото ясно до момента е, че има досъдебно производство и че подателят на сигнала е Мая Манолова.
277
17
 
38
 
! Отговори
К Малинова преди 10 години
Герберът продължава да лъже и нагло да отрича фактите? Това ме радва. Така отрицанието на тази банда от страна на българския гражданин и неприязънта към нея ще са по-пълни. И последващата чистка - по-радикална и ефективна!
276
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ няма да успее да сформира самостоятелно правителство,дори и да спечели.Казват чесъна смъквал кръвното налягане,но май няма да е достатъчен
275
8
 
49
 
! Отговори
до 419 преди 10 години
Турците по добре ще ви оправят :D Смешни сте и жалки . Едно българско управление в последните години и вие се скъсахте да го плюете . Сега посрещнете украинеца и ре.аните със свалени ***. Малко са ни били 500 години.
274
13
 
44
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Пичове излагате се ...какви *** ? В България никога не е имало комунизъм ....всъщност никъде не е имало ...това е някакво утопично учение . Преди 1989 г. имаше някакъв социализъм и дори не знам защо партията се водеше комунистическа . Всичко беше една лъжа .... и дойде промяната и системата стана мижи да те лажем.
273
20
 
33
 
! Отговори
ВИНЕТУ преди 10 години
Тука е България не е Франция и лявата идея е най стойностното нещо за България.
272
18
 
35
 
! Отговори
Никога повече мутри преди 10 години
Особенна личност е Гербераста - до последен миг таи надежда,че бат Бойко ще го оправи
271
17
 
35
 
! Отговори
Цв Харалампиев преди 10 години
Идва денят в който ревящи от ужас гербери ще се крият в кофите от разгневената тълпа. И ще съжаляват горко за извършените престъпления, за които и потомците им ще носят отговорност!
270
10
 
41
 
! Отговори
до 416 преди 10 години
Но 75 % гласува против червените кратуни. А 89 % гласува срещу милите ви турци
269
20
 
35
 
! Отговори
К Иванов преди 10 години
Не разбирам как може гейберастката *** да има наглоста да гледа хората в очите, вместо да подвива опашка и да скимти жално с надеждата, че ще бъдат съжалени и наказанието ще ги подмине?!?След подобна грандиозна фалшификация, за която в нормалните страни бесят по дърветата, тук измамниците спорят, твърдят че нищо лошо не било станало, даже искат да управляват, въпреки че нямат мнозинство. 70% от населението гласува срещу гейберастията, тя се натиска да продължи да краде и лъже!
268
8
 
41
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Към младежкото обединение на БСП (бел.ред. пример за парадокс). Кажете защо лявата идея се провали във Франция, както стана ясно в последните дни и поиска официално помощ от консервативното правителство на Германия?
267
14
 
32
 
! Отговори
ВИНЕТУ преди 10 години
Остави ги ти тези номера,аз знам какво идва само хубави работи.
266
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако някой още не е разбрал ГЕРБ е престъпна мутро-групировка
265
8
 
38
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Анонимен 376. На мен не ми е нужен ден за размисъл, ползвам си главата постоянно за тази цел, но на много други хора им трябва да помислят на спокойствие. Като добавка, цялата кампания на БСП беше с цел да отвратят колкото се може повече хора от основния принцип на демокрацията - конституционното правото на всеки пълнолетен гражданин на глас, единствено с цел да постигнат по-добър резултат с купени гласове и твърд, постоянно намаляващ електорат.
264
8
 
40
 
! Отговори
до 407 преди 10 години
Да победител са....реалния им електорат е 10 % но с купените *** които ще управляват вас *** станаха 27 ... вие сте едни *** които ще бъдат упраявлявани от турци и ***... звучи гадно а? да стоиш по долу и от *** ?
263
13
 
33
 
! Отговори
ВИНЕТУ преди 10 години
По кратки текстове пиши мързи ме да чета.
262
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
понеже си личи че много коментари са написани от един и същ човек... да му кажа на младежа да не се надява на бляскава кариера в БСП спамейки за нищо. Това е партия на дъртаците. Нищо няма да получите вие членовете на младежките организации.....ще останете излъгани
261
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големия победител от парламентарните избори е БСП
260
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много червена *** в този сайт.... Някой чуди ли се още защо сме най -бедни в европа вече 23 години.... *** народ слаба държава