Блокадата на границата с Турция пречи на бизнеса

Райков спешно при Плевнелиев заради случая
Обновена: 17 май 2013 18:18 | 17 май 2013 17:15, Камелия Цветанова
48
Блокадата на границата с Турция пречи на бизнеса
Снимка: Булфото, архив

Блокадата на българо-турската граница от страна на превозвачите пречи на бизнеса. Около това становище са се обединили президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Марин Райков.

Двамата са се срещнали днес преди началото на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии за насрочване на дата за първото заседание на 42-то Народно събрание, за да обсъдят блокадите на ГКПП-Капитан Андреево.

„Създалата се ситуация противоречи на интересите на двете страни  Република България и Република Турция и на стремежа им да развиват безпрепятствено икономическата си комуникация в интерес на желаната динамика на стопанските взаимоотношения“, е мнението и на двамата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Преди дни българските превозвачи блокираха граничния пункт и бяха категорични, че няма да отстъпят, докато не получат писмено уверение от Анкара, че турските власти ще спазват подписаните от тях международни спогодби и няма да налагат репресия върху българския бизнес, като задържат наши камиони с дни без основателна причина.

Още по темата

След това пък турски шофьори блокираха пътното платно към ГКПП Капитан Андреево като своеобразен контрапротест срещу действията на българските превозвачи

Райков е запознал днес президента с проведените по негово указание разговори от страна на българския посланик в Анкара с турското транспортно министерство, както и с разговорите на българския консул в Одрин с администрацията на турското КПП Капъкуле.

В перспективата на предстоящите контакти между министрите на транспорта на България и Турция в Лайпциг на 22 май Марин Райков сподели намерението си да предприеме реципрочни мерки спрямо тези, които администрацията на южната ни съседки е приложила по отношение на българските превозвачи, по начин, който да създаде симетрия и с оглед отношението към турските превозвачи на територията на България.

Същевременно премиерът посочи, че е наредил на Министерство на вътрешните работи да предотврати всякакви действия на превозвачи от Турция у нас, които биха довели до нерегламентирано възпрепятстване на движението и товаропотока по българските пътища.

В късния следобед служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев замина за граничния контролно-пропускателен пункт с Турция "Капитан Андреево", за да се срещне с представители на българските превозвачи и да ги информира за проведения днес разговор с посланика на република Турция у нас Исмаил Арамаз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
на какво казваш " преход ", че не разбрах ! Крадецът си остава крадец, просто са решили да отпуснат малко примката и след време пак ще я затегнат с двойна сила !!!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСЕ СИ МИСЛЯ , ЧЕ БЛОКАДАТА ОТ ТУРСКА СТРАНА НЕ Е СЛУЧАЙНА. ПРОСТО НИ ИЗНУДВАТ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА КОАЛИЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕ И ЧАКАТ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ.
39
2
 
1
 
! Отговори
outsider преди 11 години
До DO 30: А ти на какво "преличаш" бе ***. От блокадата ли реши да правиш гербаджийска пропаганда?
38
6
 
5
 
! Отговори
DO 30 преди 11 години
Абе момче какво да се не репчат бе я се погледнете на какво преличате цял свят ви се смее .По международните новини навсякаде съобщават че БИВШИТЕ КОМУНИСТИ щели пак да се връщат на власт във българия.Ами вие не се уважавате и си рушите страната искате другите да ви уважават .Кои и какво ще и направиш на Турция бе кои ще тръгне да защитава убииците от БКП дето ви ограбиха те хората нямат нищо какво да защитаваш панелката наследство от маика ти и бащати ли
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на нашите шофьори!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
Съобщиха по Американските новини :Руснаците са при Сирия със най-прецизно оръжие !Джон Кери се среща с Руснаци и в ООН , да се спре войната ..
35
2
 
5
 
! Отговори
blablablablabla преди 11 години
тук просто дръпнаха ръчката и прехода свърши, а турция опипва почвата как е новата политическа линия на България нищо повече
34
7
 
8
 
! Отговори
blablablablabla преди 11 години
До 999най-големия ни пазар в момента е Германия и 40% от износа е за Германия иначе положението ще бъде разрешено изгодно за всички в най-скоро време, защото за всички е неизгодно, но турците трябва да се научат, че някои неща просто не вървят
33
7
 
15
 
! Отговори
до 14 (ТИР) преди 11 години
Ако турските тираджии заобикалят България, по скоро те ще фалират! Само да те просветя набързо в географията на Балканите - за да се заобиколи България един тираджия ще трябва да мине през минимум 3 държави (на които ще плати такси) и ще измине мининмум 600-700 км повече. България е на ключово място за турция и близкия изток и те трябва да я УВАЖАВАТ!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sssssssssssssssss
31
2
 
25
 
! Отговори
мама преди 11 години
тези двамата хиенчо и *** кога ще се застьпят за правата на бьлгарите докага ще лижем дирниците на комшиите
30
2
 
14
 
! Отговори
Ангелчо преди 11 години
Блокадата по-скоро раздвижва бизнеса, не е като да пречи :)
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека нека, малко да се усетят, че така комшулъка няма да стане!
28
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
доколкото ние имаме в пъти по-малък стокооборот от турците, значи е в техен интерес да не се репчат, щот ще загубят в пъти повече от нас. ние просто нищо не произвеждаме а камо ли пък да изнасяме и то за турция или други страни през нейната територия. докато те непрекъснато ни натрисат *** си от парцалки до зеленчуци. следователно техния интерес е мнооого по-голям всичко да е наред. следователно можем да си позволим да ги изнудваме - тъкмо и нашетския производител ще живне малко.
27
1
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Това е врата за рекет! Много от хората не го знаят това и *** когато бъдат ркетирани разбират, разбират несъответствието!
26
2
 
21
 
! Отговори
тир преди 11 години
Тирче,.Защо така злобарската митничарите и даяджиите откъде ще взимат рушвети ...Европа дава пари за пътища на България единствено заради турския трафик ....
25
3
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
2005 година зимата смениха, всичките 92-*** митничари на капъ куле! Имаше заснети жени които си плащат в натура за да нямат пречки по границата. Митничарите бяха заснети с камери подслушвани, следени на място! Всичките до един отидоха на съд, с тези доказателства които имаха Турската полиция и джандармерия 3- митничари се самоубиха! Там прошка няма! Но дори и тези действия немогат да спрат корупцията! За това трябва да се създадат ясни правила и спазване и от митничари и от граждани!
24
4
 
17
 
! Отговори
23г. преди 11 години
21 не точно така. турските превозвачи имат голяма конкуренция в лицето на българи и поляци, затова спира едните за да има повече работа и да се поверяват повече поръчки на турските превозвачи. това са го правили и преди, към 90те някъде когато българските превозвачи са били най-много и най-желани, тогава пак с нас се заядоха, ама нашите почнаха да глобяват и връщат всички турски превозвачи и бързо се отказаха
23
4
 
10
 
! Отговори
Arthas преди 11 години
И на чий бизнес пречи блокадата? На нашия или техния?
22
1
 
7
 
! Отговори
тирче преди 11 години
До ТИРДа заобиколят бе, но да не правят спънки нека обикалят през на ......