Орешарски предложи нов министър на мястото на Тихолов

С инвестиционното проектиране се заема Иван Данов
Обновена: 28 май 2013 14:29 | 28 май 2013 09:55, Веселина Йорданова
88
Орешарски предложи нов министър на мястото на Тихолов
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски предложи друга номинация за министър в Министерството на инвестиционното проектиране.  Новата структура ще бъде оглавена от Иван Данов вместо от Калин Тихолов заради обществената реакция по скандала "Дюнигейт", съобщи Орешарски при срещата си с президента Росен Плевнелиев, на която представи състава и структурата на кабинета, който предлага.

Все пак Орешарски изрази увереност в качествата на Тихолов, но посочи, че реагира своевременно. Иван Данов има сходен професионален профил и също е с академична кариера в УАСГ, каза той.

Новото министерство се роди в резултат на нашите предварителни анализи, че един от най-слабите ни в момента в средносрочен, а и в малко по-дългосрочен план е отсъствието на проекти в напреднала степен, по които да усвояваме безпрепятствено и европейските фондове, каза той.

Оттеглянето на Тихолов е заради забърканото му име в скандала "Дюнигейт", който се разрази в началото на тази година и заради който Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Орешарски призна пред президента, че на по-ранни етапи си е представял повече промени в структурата на Министерския съвет, но е надделяло разбирането, че в някои от секторите в момента административните размествания и структурните промени няма да бъдат удачни.

Още по темата

С оглед на доста критичното състояние на някои сектори, сигурно и вие се досещате, че визирам енергетиката най-вече, затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания, каза Орешарски. По тази причина Министерството на икономиката и енергетиката ще се запази, като туризмът ще бъде отделна агенция. Орешарски напомни, че в миналото съществуваше такава практика, която според него е по-добра.

Той аргументира оставането на енергетиката в състава на министерството с това да може веднага, без никакви сътресения да започне работата по плановете за стабилизиране и известно ребалансиране на сектора.

По думите му крайната цел в краткосрочен план е да не бъде допуснато увеличение на цени поне до преглед на методиката, по която те се определят.

След упорита работа бихме могли да стигнем и до по-добри резултати, уверен е кандидатът за премиер.

Според Орешарски в Министерство на младежта и спорта по-добре могат да се съчетаят тези политики.

Той посочи, че предложената за вицепремиер Зинаида Златанова във висока степен отговаря като профил на работата, която ще й се възложи.

Срещата продължи около 20 минути. След нея президентът Росен Плевнелиев съобщи, че e подписал указ, с който предлага Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: Пламен Орешарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
20
 
! Отговори
УЖАС преди 10 години
СТЕФАН ГАМИЗОВ: ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ Е ЗАКРИЛНИК НА АМФЕТАМИНОВАТА МАФИЯ!
50
4
 
27
 
! Отговори
До 55: преди 10 години
Кабинета е готов още от февруари месец.Театъра е за глупаците.
49
5
 
17
 
! Отговори
историка преди 10 години
Орешарски ти забрави да направиш министър твоя коолиционен партньор Цветелин Кънчев оз, затворник
48
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментар на снимката: Героична мислеща и самоуверена поза на главния герой на днения ден. Интересно ми е каква ще е позата на Орешарски когато завалят върху побеляващата му глава развалени яйца от гладни българи. Дано сме живи и здрави до зимата за да видим истинската поза на този херой на строителството на социализма в България.
47
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опс, една КалиНка излетя още преди да им приемат кабинета... Какво нещастие! Жалки ***...
46
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека само припомня на герберите, че скандала Дюнигейт и скандала Цецо и Кумецо са едно и също нещо.
45
2
 
25
 
! Отговори
Good_Witch преди 10 години
видях, че не сте допуснали да излезе линка към коментара ми 32.Ще постна заглавието, който иска може да си го види в гугъл, и моля, вместо да ми триете линка, вземете отношение,все пак сте новинарски сайт!Това НЕ е новина която трябва да се премълчева!Ето ви заглавието:Министър Георгиева на митинг на ДПС: Ще работя вашите деца да учат майчин език!!коментарите са за вас дами и господа!!!!Такъв министър ли е нужен на БЪЛГАРИТЕ!Това ли искахте гласуващи пенсионери?Внуците ви да учат "майчин" език!
44
6
 
15
 
! Отговори
До 48 преди 10 години
Нормално спорта, културата и науката трябва да бъдат стъпкани. Това е национална кампания на БСП. Това е практикувано от зората на демокрацията и ще продължи.
43
4
 
17
 
! Отговори
IVo_1 преди 10 години
На едно ще се зарадвам много, ако утре ,след толкова шумене и квакане около тоя Олешарски, не мине на гласуваването кави ли физиономии ще изкарат ?
42
7
 
27
 
! Отговори
... преди 10 години
Почват да ни ши*ат. Пак ни мислят за ***, може би защото още сме тук. Пак ще се гаврят с народа. Министър на спорта - професор по български !!!
41
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябваше правителството да го оглави председателя на ПЕС, а не да се крие зад белия перчем на Орешарски. Съсела щеше да назначи в правителството си много по гладни улични ПЕСове вместо т.н. експерти на Орешарски. Сега кабинета е някак си много вял и работата му съответно ще е изключително слаба и незадоволителна. Надявам се в момента в който кабинета Орешарски се провали, социалист номер 1 на Европа да поеме кормилото на властта в свои ръце, само така ще повярвам, че Станишков мисли за България.
40
2
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
е такива като тебе са лошия матрял... не ми отговаряй. който има малко мозък ме разбра
39
5
 
15
 
! Отговори
Bob преди 10 години
Преди време червените хмери бяха много против *** защото си сменял позицията от между обед и вечеря. И Борисов го правеше с претекст, че е "заради обществената реакция". К'во стана сега "заради обществената реакция по скандала "Дюнигейт"". До толкова са нагли и безочливи и до толкоз всички хора са им оплетени в далавери, че слагат обиграните лапачи на предни позиции.
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига бе хора... не искате Бойко ами че тези са 10 пъти по зле... вижте ги СРАМ СРАМ. направо вече и не искам да чета новините само се ядосвам. на есен на протест друг вариант не виждам..ето ги слагат някой техен човек и ако мине номера
37
13
 
10
 
! Отговори
тиг преди 10 години
Приятно съм впечатлен от Орешарски от тоя ход. Само да се откаже от пушенето в заведенията и ще му симпатизирам.
36
4
 
12
 
! Отговори
Good_Witch преди 10 години
До Генадиточно за тази кандидат-министърка става дума в поста ми!Според мен, доста от кандидат-министрите не са никакви експерти!В тоя ред на мисли...Вигенин какъв експерт е?
35
17
 
2
 
! Отговори
МД до 37 преди 10 години
Като на типичен гербер, много ясно, че доста неща за живота не са ти ясни. Ама да ти изясня. Министерството е на младежта и спорта. Младеж. И спорт. Спортистите, дето се изредиха, ги видяхме какви ги свършиха. Както може икономисти и юристи да стават министри на здравеопазването, какъв е проблемът министър на младежта и спорта да бъде филолог? Сега разбра ли? Надявам се!
34
4
 
9
 
! Отговори
Ники преди 10 години
До ГенадиМоже и да се е събличала по физическо някога...Е няма такова безобразие и то на мястото на икона в БЪЛГАРСКИЯ спорт като Свилен Нейков.
33
4
 
11
 
! Отговори
Г-н Лешоядски преди 10 години
Определено г-н Орешарски ми приличаше на някакво животно.С този крив нос, изцъклен поглед и бяло перчемче вече не мога да сгреша -- това е Лешояд.Да ни е честито правителството на лешоядите!
32
3
 
9
 
! Отговори
Хроникьор преди 10 години
По времето на Андрей Ляпчев имаше луканка колкото искаш. По времето на Андрей Луканов изчезна и хляба, по времето на Пламен Орешарски изчезнаха и хляба и орехите.