Орешарски предложи нов министър на мястото на Тихолов

С инвестиционното проектиране се заема Иван Данов
Обновена: 28 май 2013 14:29 | 28 май 2013 09:55, Веселина Йорданова
88
Орешарски предложи нов министър на мястото на Тихолов
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски предложи друга номинация за министър в Министерството на инвестиционното проектиране.  Новата структура ще бъде оглавена от Иван Данов вместо от Калин Тихолов заради обществената реакция по скандала "Дюнигейт", съобщи Орешарски при срещата си с президента Росен Плевнелиев, на която представи състава и структурата на кабинета, който предлага.

Все пак Орешарски изрази увереност в качествата на Тихолов, но посочи, че реагира своевременно. Иван Данов има сходен професионален профил и също е с академична кариера в УАСГ, каза той.

Новото министерство се роди в резултат на нашите предварителни анализи, че един от най-слабите ни в момента в средносрочен, а и в малко по-дългосрочен план е отсъствието на проекти в напреднала степен, по които да усвояваме безпрепятствено и европейските фондове, каза той.

Оттеглянето на Тихолов е заради забърканото му име в скандала "Дюнигейт", който се разрази в началото на тази година и заради който Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Орешарски призна пред президента, че на по-ранни етапи си е представял повече промени в структурата на Министерския съвет, но е надделяло разбирането, че в някои от секторите в момента административните размествания и структурните промени няма да бъдат удачни.

Още по темата

С оглед на доста критичното състояние на някои сектори, сигурно и вие се досещате, че визирам енергетиката най-вече, затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания, каза Орешарски. По тази причина Министерството на икономиката и енергетиката ще се запази, като туризмът ще бъде отделна агенция. Орешарски напомни, че в миналото съществуваше такава практика, която според него е по-добра.

Той аргументира оставането на енергетиката в състава на министерството с това да може веднага, без никакви сътресения да започне работата по плановете за стабилизиране и известно ребалансиране на сектора.

По думите му крайната цел в краткосрочен план е да не бъде допуснато увеличение на цени поне до преглед на методиката, по която те се определят.

След упорита работа бихме могли да стигнем и до по-добри резултати, уверен е кандидатът за премиер.

Според Орешарски в Министерство на младежта и спорта по-добре могат да се съчетаят тези политики.

Той посочи, че предложената за вицепремиер Зинаида Златанова във висока степен отговаря като профил на работата, която ще й се възложи.

Срещата продължи около 20 минути. След нея президентът Росен Плевнелиев съобщи, че e подписал указ, с който предлага Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: Пламен Орешарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
18
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 10 години
Прав е Орешарски, че трябва да се свърши спешната работа, а реорганизацията на администрацията може и да почака! Служебното правителство абсолютно нищо не свърши по същество и дори не се опита да реши проблемите на обикновените хора с непосилно високи сметки...
10
1
 
19
 
! Отговори
VB преди 10 години
"Орешарски изрази увереност в качествата на Тихолов"Какво доверие какви 5 лв?
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски ке отиквуни от раз. Вечер едно, сутрин друго, а утре може би ....трето! Така е,когато един човес става слуга на разнолика и многоцветна олигархия и партокрация!
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигарски
7
2
 
48
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
Номинираната за министър на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева, предизборно изказване:"Аз като професор по езика искам да кажа, че ще работя за политиката на Движението за права и свободи, така че вашите деца, когато ходят на училище в чантата си заедно с учебника по български език да носят и учебника по майчин език. В училището те трябва да учат и майчиния си език, защото това е езикът, с който се раждаме всички по волята на Създателя"Честито на партия Юруш и на всичките им аркадашлъ во главе с Атамана им Сидероглу Ефенди!
6
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
орешарски, орешарски... и ти си един измислен кестен като другите. Търсиш някой да продължите с далаверите, ама те всички оцапани, бре...
5
9
 
6
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Да не сме жаби, та да се развиваме в зелена насока?
4
10
 
39
 
! Отговори
IDEA преди 10 години
Трябваше направо да предложи арх. Георгий Станишев (познайте чий братушка е), за да лъсне Созопол-гейта му.
3
12
 
36
 
! Отговори
Партията майка преди 10 години
Браво Орепшарски голям професионалист. Веднага чу общественото мнение и взе мерки навреме. Май новото правителство наистина иска да свърши нещо.----------------------------------------------------------------------------Така сега сериозно тези *** ме изумяват. Другарите бягат от думата коалиция като дявол от тамян но ние не сме толкова *** да видим експертите само от БКП и ДПС. 9 семптември ще бъде май на площада.
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия сгради бе, толкова ли няма други специалисти? Трябва да се развиваме в екологична и зелена насока.
1
36
 
12
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Нещата ви бяха казани, но ви не ги чухте:Сидеров няма да подкрепи никой кабинет в това правителство.ГЕРБ ще даде депутатите.Новото правителство няма да изкара 3 месеца, Сидеров идва на власт, нови затвори за новите постъпления от всички управлявали до момента !