Евродепутати разочаровани от позиция на Вигенин

Критиката им е заради отношението към дипломатите, сътрудничили на ДС
31 май 2013 21:10, Елка Василева
105
Евродепутати разочаровани от позиция на Вигенин
Евродепутати от ЕНП разкритикуваха становище на Вигенин. Снимка: архив, Reuters

Евродепутатите Елмар Брок и Михаел Галер (Германия) от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент отправиха критика към новия български министър на външните работи Кристиан Вигенин по повод негови становища, свързани с отношението към дипломатите, сътрудничили на бившите служби за сигурност при режима на БКП.

В изявление на двамата евродепутати се посочва, че те са научили с разочарование как доскорошният им колега от външната комисия на ЕП е поставил сред приоритетите си "реабилитацията на сътрудниците на комунистическите служби". Те оценяват коментара на министъра, че тези дипломати са били "репресирани и унижени", както и че "капацитетът им не трябва да бъде пропиляван", като напълно неуместен.

Според двамата евродепутати основен европейски принцип е да се отдава почит на жертвите на тоталитарния режим, а не на сътрудниците на тайните служби, обвързани пряко или косвено с извършените репресии. Евродепутатите отбелязват, че Народното събрание е осъдило комунистическия режим. Те заявяват, че в последните четири години българските власти са направили стъпки за преосмисляне на миналото, включително с осигуряването на достъп до поверителни документи.

Брок и Галер приветстват позицията на българския президент, изразил намерението си да не одобрява кандидатури за посланици на хора, свързани с комунистическите тайни служби, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу ЕС завинаги!
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нормално!на тия заплати които взимат трябва да кажат 2 -3 реда!
80
3
 
22
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Тези не се ли замислят, че се опитват да се намесват във вътрешните работи на суверенна страна, равнопоставена с другите страни членки в ЕС?
79
3
 
34
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Всяка сериозна държава трябва да има такива служби. Проблема е там, че ДС е защитавала не българския народ, а марионетния режим на Тодор Живков, тоест била е съвестка служба, а не българска.
78
3
 
24
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
Тукa имa двaмa тримa които знaят зa кaкво стaвa въпрос относно Дс и службите изобщо. Другите сa.чули недочули и плещят тъпотии...докaто се кефят нa Джеймс Бонд. Държaвнa сигурност е необходимa службa....беше тaкaвa едно време и сегa трябвa дa е тaкaвa. Всякa сериознa държaвa трябвa и имa тaкивa структури.
77
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БКП започва да си показва пълната сила, след като Станишев, Доган и Сидеров се гушнаха. Честито българи, червената мафията се завърна
76
3
 
25
 
! Отговори
до 'умник' преди 10 години
И ДСБ, другарю! И ДСБ барабар с гуруто Костов, Надка телектулката Пръмовица!
75
14
 
29
 
! Отговори
глупци преди 10 години
Глупав български народе не разбра ли, че между ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ няма никаква разлика? Всички те са продукт на ДС
74
6
 
30
 
! Отговори
sigurno преди 10 години
Ей някои хора така и не се научиха, да правят разлика между човек работил в интереса на страната си и кварталния , който клюкари съседите си. Коя по-силна страна няма агенти?! Но не нали трябва да пляскаме на всичко , което ни каже запада. Докато в България хората не спрат да гледат ту към Русия , ту към Запада няма да се оправим . Трябва да гледаме нашия интерес. Иначе много се кефите на агентите по филите нали?!!!!
73
5
 
45
 
! Отговори
Shop преди 10 години
до 66С ГЕРБ не беше перфектно, но с БСП ще е поредната катастрофа за България. ------------------ Напротив, с ГЕРБ беше перфектно. Най-доброто на тоя етап, затова и кремъл направи всичко възможно да бутне прът в колелата.
72
4
 
40
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Не може да става дума за никакъв патриотизъм в редиците на ДС. Тези хора защитаваха една съветска колония с тоталитарно управление, те бяха съучастници в смачкването на българския народ. *** и неговото поколение са най-елементарни реваншисти, дойдоха на власт с измама и сега трябва да покажат как могат да вървят на инат на цяла Европа. Инфантилни ***.
71
2
 
38
 
! Отговори
Истински Българин преди 10 години
Разберете, вашето време е минало, вие имате толкова смъртни грехове спрямо родината си, че се чудя как тази партия не е забранена със закон като нацизма!
70
3
 
35
 
! Отговори
Истински Българин преди 10 години
След 9.IX.1944 има толкова хора изпратени в трудови лагери, убити, избита е интелигенцията на България, хора, защитаващи тези тоталитарни структури са 100% свързани с тези структури или техни роднини. Да ти каже в очите един такъв - Много говориш момче, едно време ние такива като теб ги биехме в мазетата докато спрат да дишат. Да, ДС са позор за нас! СЪС СИГУРНОСТ ИМАТЕ ПРИЧИНА ДА ГИ ЗАЩИТАВАТЕ, БУКЛУЦИ!
69
5
 
22
 
! Отговори
До №77 преди 10 години
До БългаринПриятелю, искам да те поправя. След 9.IX.1944 далеч не всички, които са били на високи постове в старата администрация, са били изгонени. Има дипломати и други служещи, чиято квалификация и принципност са били безспорни, са били оставени на работа. Колкото до ДС, за някои сегашни мекерета е много удобно да слагат всички под един знаменател - и тези, които дадоха живота си, и тези, които се бореха срещу зараждащия се тероризъм. "Доносчици!" крещят самите доносчици и дечицата им.
68
7
 
24
 
! Отговори
До Истински Българин преди 10 години
Това,че някои от бившето ДС са замесени в престъпните схеми дори и да е вярно-НЕ означава,че всички трябва да ги мериш с един аршин!Това,че има КАТ-аджия,който ще те рекетира не означава ,че всички в МВР са престъпници!Това да се отрича всичко от миналото е голяма грешка!Трябва да се учим от грешките си и да гледаме напред!!!
67
5
 
25
 
! Отговори
До анонимен 67 преди 10 години
Ние винаги сме били изолирани или пренебрегнати от ЕС!Справка-"Берлинският договор" от 1/13 юли 1878На мен вече ми писна да слушам какво ми казват от ЕС!!!Писна ми да се плашат всички от еврокомисари,които изпълняват нечия поръчка!БЪЛГАРИЯ е една прекрасна държава,която има нужда от силни политици и хора,които се гордеят,че са Българи!!!
66
4
 
31
 
! Отговори
Истински Българин! преди 10 години
ДС са срам за България, служба действала и опресирала своите си граждани! БСП-ДПС-Атака се изложиха доста за една седмица. По същия начин можем да защитим Гестапо. Именно ДС държи медиите, мутрите, наркотиците и всичко останало. Трябва да бъдат изличени от лицето на земята, те са срам за нашата държава!
65
7
 
21
 
! Отговори
Кирилов преди 10 години
Този james 1 явно е много *** и късопаметен като всеки гербажия.Фондовете бяха спрени по донос на ДС-наследника Николай Младенов,а ББ и сие изнесоха милиарди в офшорни зони.
64
11
 
24
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Какво като тези хора са работели за ДС?С какво са виновни та така скачат против тях?Ако са виновни имаше достатъчно правителства оцветени в синьо,които да ги разследват и при доказана вина-директно в затвора!По същата логика след 20 години да нямат право на държавна служба всички,които са били в сегашните служби или са сътрудничели с тях!1944г. са се отрекли от всички,които са поддържали монархията-грешка!Сега не се отричат от хора на ДС-пак ли е грешка?!?Все нещо ни е криво на нас българите!
63
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре на протести, докато не са се загнездили пиавиците от БКП-ДС.Истински протести!!!