Не пипайте пенсионната система!

Демографската криза е ужасна, тревожи се Младенов
Обновена: 7 юни 2013 11:24 | 7 юни 2013 11:24, Веселина Йорданова
64
Не пипайте пенсионната система!
Снимка: архив, Булфото

Новите управляващи не трябва да пипат пенсионната система, демографската криза е ужасна, заяви бившият социален министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Той даде пример, че преди 10 години на всеки 100 души, излизащи в пенсия, са влизали 120 нови хора на пазара на труда. В момента съотношението е 100 към 68.

Според Дора Янкова от „Коалиция за България“ до 50-60 лева в следващата бюджетна година могат да се увеличат детските и да се разшири обхватът на хората, които могат да ги получават. Младенов смята, че ако това се случи, само за тази мярка ще трябват над 1 млрд. лв. Трябва да има достатъчно постъпления в бюджета, за да може да си позволим това, уточни той.

„Това за увеличението на майчинските беше залегнало в нашата програма и ние настоявахме това да стане от 1 юли, защото смятаме, че без да се коригира бюджетът на Държавното обществено осигуряване, това може да се случи. На базата на пенсионната реформа, която направихме, аз мисля, че и тази година ще има такава възможност.

По отношение на обхвата от хора, които ще получат енергийни помощи, това също е наложително, защото от 1 април се увеличиха пенсиите и това означава, че трябва да се вдигнат и праговете за получаване на енергийни помощи от хората. Ние подкрепяме и вдигане на помощите за първокласниците. Тези мерки ще доведат до повече пари, които да влязат в бюджета на Министерството на труда и социалната политика”, допълни още той.

Запитан дали с помощи ще настъпи промяната, той изтъкна, че по оперативна проглама „Човешки ресурси” вече са усвоени около 1 млрд.лв. Тези пари свършват вече и трябва да се договорят новите за следващия програмен период, посочи бившият социален министър.

Той изтъкна още, че правителството на ГЕРБ е дало възможност на общините да правят повече социална политика: „Цивилизованото е да дадем на общините те да правят тази социална политика. Но държавата трябва да контролира този въпрос, защото се злоупотребява”. „Аз се радвам, че ГЕРБ подкрепят леви, социални политики, защото във философията на бюджет 2013-та тях ги нямаше”, коментира  Дора Янкова думите на Младенов.

По думите й не става въпрос за раздаване на пари в рамките на бюджета, а за отношение към майките, първокласниците, към хората в по-голяма бедност да получат социална подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
ММ преди 10 години
Задължително пенсиониране за всички на 60 години,без право на друга работа след получаването на пенсия, за да се освободят повече работни места за квалификация и работа на младите !Наивно и трагично е за държавата и обществото, да очаква след 55г от хората, по висока и качествена трудова работоспособност!След 60г възраст, който се чувства здрав и работоспособен и има желание да работи и същевременно да получава пенсия, единствено да му се разрешава работа без данъци в селското стопанство!
60
0
 
6
 
! Отговори
Справедливо преди 10 години
Държавата е длъжник на поколенията преждевременно амортизирани българи, принудително живяли и работели по времето на комунизма,доживяли до пенсията и съвремените политици, вместо да им увеличават възрастта за пенсиониране, мотивирайки се и сравнявайки с продължителността на живота в страните на Западна Европа, трябва да отчетат специфичните български условия,сега и в миналото и задължително да ги компенсират с много по ранно пенсиониране и обезщетят за понесените вреди с по високи пенсии !
59
0
 
4
 
! Отговори
Невежият преди 10 години
Пенсионна реформа трябва да има и то спешно.Трябва да залегне в закона за бюджет 2014. Намаляване на годините за пенсиониране и годините за трудов стаж е задължително. В краткосрочен план ще бъде натоварен бюджета с много социални плащания, но в дългосрочен план ще бъде здравословно за икономиката. Ако продължават политиците по този начин в един момент годините за пенсия ще набъбнат до 80 и като започваш работа ще искат да внесеш в бюджета предварително 25 хиляди лева за да им излиза сметката.
58
3
 
9
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Намаляване на възрастта за пенсиониране ще сведе безработицата сред младите хора до нива от преди 1989 г. И няма да се отрази кой знае колко на бюджета, защото ще намалеят плащанията на обезщетения и социални помощи. И освен това един 25 годишен човек работи с много повече желание от един 60 годишен.
57
3
 
10
 
! Отговори
100 000 преди 10 години
деца умряха през тези 24 години ГЕНОЦИД, за който са виновни тези, които ни изнасилваха преди това още 45 ! Това ще е най- страшната ПРОКОБА срещу тази ОТВРАТИТЕЛНА " държава ", която ще я изтрие от лицето на Земята завинаги ! В тези 100 000 детски гроба се включва и моето дете ! Изчезнете *** !!!
56
1
 
11
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
Тотюююююююююююююю,ДА БЯХТЕ КОРИГИРАЛИ НОРМАТИВНАТА УРЕДБА И ДА ИЗЛЕЗЕТЕ НА СВЕТЛО, А НЕ ВСИЧКИ ДА СА В СИВАТА ИКОНОМИКА, ПЪК ТОГАВА ЩЕ ИМА ПАРИ....АМА НА ВАС УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ 23 ГОДИНИ ТАКА ВИ Е ПО-УДОБНО...
55
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Не трябва да се плащат детски след 3-то дете,защото *** ще ни претопят в най скоро време! Крайно време е да се направи това,защото *** само раждат деца
54
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Е правбеше Борисов,като определи като некачествен бълг.население-то в голямата си част е такова!Мнооого тъпота има тук.Качествената част от населението има добри доходи по две причини-или работи добре платена работа или краде умело!И в двата случая има акъл.Ролята на държавата е да ги стимулира с добри закони и данъчни облекчения,защото те ще отгледат качествени деца като цяло.Другата част е като *** и давайки им пари-все едно субсидираш на глава ***-и такова и ще отгледат!Да живее БСП
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този закон да важи както за жените ,така и за мъжете. Така Любен Дилов и Коко Динев ще трябва да се бъркат и да плащат за да се подпомогнат останалите семейства да имат по 3 деца....
52
4
 
17
 
! Отговори
демографкси въпрос преди 10 години
1-во дете = без детски надбавки2-ро дете= малка сума детски надбавки3-то дете = много по-голяма сума детски надбавки4-то дете= отнемат се всички детски надбавки5-то дете = плаща се данък 5-то дете6-то дете = плаща се много по-голям данък 6-то детеи т.н.По този начин ще се стимулира отглеждането но до 3 деца ,колкото са необходими на държавата. Ако семейството има 4-то дете ,значи са богати хора и не им е необходима държавна помощ. Ако имат 5-то дете ,значи са много , много богати и могат
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Демограф Вземи и прочети статистика за родените през 2008 година и през 2011 и 2012 година и ще разбереш какво са направили твоите хора от Герб за демографската криза!
50
2
 
21
 
! Отговори
"Родолюбец" преди 10 години
Добрият данъкоплатец е този, които 40 години работи усилено не ползва болнични не взима отпуски, но всеки месец надлежно внася в хазната данъците и осигуровките си и два месеца преди да се пенсионира умре. Хвала му, а вие не питайте какво става с неговите вноски в хазната................
49
8
 
12
 
! Отговори
Демограф преди 10 години
Значи и за демографската криза са виновни Герб , нещо не проумявам ,за 20 и косур години някое правителство да направи анализ на демографската криза ,състояние ,причини ,варианти за решение на проблема ,стратегия и т.н. такова нещо не си спомням и сега Тотю е виновен и за това Малко прекалено не е ли ??? Вероятно сега при БСП годишния прираст на населението ще стигне поне 20 проц.+ и след 20 год. ще сме поне 10-12 млн.
48
3
 
30
 
! Отговори
ени преди 10 години
Защо аз трябва да ходя на работа с памперс и две патерици до 70 год ,а полицаят с хранилката да се пенсионира на 40 и още 20 години да взема и пенсия и заплата. А до 40 даже и осигуровки не си плаща
47
1
 
32
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
Умните държавници ще направят така, че качествената част от обществото да бъде стимулирана да ражда деца, а маргинализираната и без това си ражда достатъчно - няма нужда от стимули, а не е и справедливо едни да работят като волове, за да може други да се плодят като зайци. В България обаче, който и да е на власт не прави така, а точно обратното. Този геноцид над качествената част те наричат с красивата дума социална солидарност. Като чуя думата социална държава, получавам диария...:(
46
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТУК ТОТЮ Е МНОГО ПРАВ !МНОГО ПЕНСИОНЕРИ,МНОГО ИНВАЛИДИ,КОИТО СА ЗДРАВИ,И МНОГО *** КОИТО САМО СМУЧАТ ОТ НАС. НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАКВО ЩЕ СТАВА СЛЕД 10-20 ГОДИНИ.
45
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-малкото е да се върне швейцарското правило.Не може човек навършил на 60г. и работил 40г. да не може да получи пенсия!Никой не е вечен.А тоя изобщо не го показвайте от него лъха...........................................
44
4
 
28
 
! Отговори
безработна преди 10 години
докато има работещи пенсионери(с пенсия от 200-300-400лв) ще има доста голяма безработица. Не им стигала и за това работели.А аз стоя без работа, трябва да храня семейство и нямам пенсия.А закона ги закриля тия дето цял живот са търкали бюрата-физически запазени и заемат местата на младите. Работа има за хора до 35г или за пенсионери.Недей да даваш акъл , беше на власт, видяхме те.............
43
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 36Борисов е мутра и сега говори за народ - много бързо се е превърнал в такъв от матриал.Мутра крадлива.Не го оправдавай, не се очаровай от ***, желаещ да седи на върха без каквито и да било качества.Стига оправдава простащината и простотията.Тя стърчи и няма нужда да се обяснява.Простащината се вижда без микроскоп!
42
10
 
5
 
! Отговори
ая преди 10 години
До АнонименХората искат да се пенсионират и да продължат да работят!