Не пипайте пенсионната система!

Демографската криза е ужасна, тревожи се Младенов
Обновена: 7 юни 2013 11:24 | 7 юни 2013 11:24, Веселина Йорданова
64
Не пипайте пенсионната система!
Снимка: архив, Булфото

Новите управляващи не трябва да пипат пенсионната система, демографската криза е ужасна, заяви бившият социален министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Той даде пример, че преди 10 години на всеки 100 души, излизащи в пенсия, са влизали 120 нови хора на пазара на труда. В момента съотношението е 100 към 68.

Според Дора Янкова от „Коалиция за България“ до 50-60 лева в следващата бюджетна година могат да се увеличат детските и да се разшири обхватът на хората, които могат да ги получават. Младенов смята, че ако това се случи, само за тази мярка ще трябват над 1 млрд. лв. Трябва да има достатъчно постъпления в бюджета, за да може да си позволим това, уточни той.

„Това за увеличението на майчинските беше залегнало в нашата програма и ние настоявахме това да стане от 1 юли, защото смятаме, че без да се коригира бюджетът на Държавното обществено осигуряване, това може да се случи. На базата на пенсионната реформа, която направихме, аз мисля, че и тази година ще има такава възможност.

По отношение на обхвата от хора, които ще получат енергийни помощи, това също е наложително, защото от 1 април се увеличиха пенсиите и това означава, че трябва да се вдигнат и праговете за получаване на енергийни помощи от хората. Ние подкрепяме и вдигане на помощите за първокласниците. Тези мерки ще доведат до повече пари, които да влязат в бюджета на Министерството на труда и социалната политика”, допълни още той.

Запитан дали с помощи ще настъпи промяната, той изтъкна, че по оперативна проглама „Човешки ресурси” вече са усвоени около 1 млрд.лв. Тези пари свършват вече и трябва да се договорят новите за следващия програмен период, посочи бившият социален министър.

Той изтъкна още, че правителството на ГЕРБ е дало възможност на общините да правят повече социална политика: „Цивилизованото е да дадем на общините те да правят тази социална политика. Но държавата трябва да контролира този въпрос, защото се злоупотребява”. „Аз се радвам, че ГЕРБ подкрепят леви, социални политики, защото във философията на бюджет 2013-та тях ги нямаше”, коментира  Дора Янкова думите на Младенов.

По думите й не става въпрос за раздаване на пари в рамките на бюджета, а за отношение към майките, първокласниците, към хората в по-голяма бедност да получат социална подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
16
 
! Отговори
titi преди 10 години
Ти бе Младенов, некадърник такъв защо не вдигнахте па ваше време майчинските. Сепа пъ и пенсионната реформа да не се пипала.Здравето на хората със сигурност не е като твоето, дето си лежщунил цял живот. Хората от 60 години нагоре са изхабени, нетрудоспособни, съсипани от живота ,който им предоставихте. Къде да работят хората????????????? Или да умират от глад.Хич не те еня тебе и твойте нехранимайковци - герберите. Бял ден да не видите.
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демографската криза е ужасна - а къде бяхте вие, г-н Младенов? Нали управлявахте четири години, какво направихте по въпроса с демографската криза? Да ви кажа ли какво - нищо. Дори не го споменавахте този въпрос тогава. Много ми е интересно как всички български политици виждат какви са проблемите, когато са в опозиция, а като вземат властта вместо да ги решават, ги игнорират.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като се тревожи толкова какво направи по въпроса да стимулира образованите хора, а не ***, да имат деца? Демогравска криза, та демографска криза... а нещо за майките да направихте? Помощи само за Айше! Е, да ама Айше няма да прати децата си на училище и съответно един ден тия деца няма да тръгнат на работа, а ще висят на врата на данъкоплатеца. Та, Тотю ти какво направи за да промениш положението?
18
2
 
2
 
! Отговори
do bai Gentsho преди 10 години
*** nesa winowni ako sadim po dohodite na Balgarskiq narod i rajdaemosta.*** sa parwa rabotna raka koqto w momenta se izpolzwa ot golemi Turski Firmi w EWROPA.Turskite Firmi w momenta sa w razcweta si blagodarenie na *** i prodaljawat dase naemat Dolnite Mrasni Gadni Mirizliwi *** kazano ot washa strana.
17
9
 
20
 
! Отговори
Паро преди 10 години
ГЕРБаджий продажници безкрупулни ! Не ви е срам да искате вдигане на пенсионната възраст. Да гниете в земята дано!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 4 до 12-знам, че пенсиите в голямата си част са такива.Просто се размечтах, че след 15 години (ако оживея до тогава) ще вземам такава пенсия.
15
4
 
46
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
Никога не съм бил привърженик на теории на конспирацията, но вече съм почти убеден, че от поне 23г. се води целенасочена политика за обезбългаряване на тази земя, някой има интерес да отнеме на българите тази райска земя, остаена ни от великите ни канове, земята на Аспарух. Как става това: мизерни доходи, свръхпрестъпност - което довежда до спад в раждаемостта, емиграция и високи нива на смъртност. В резултат се стопяваме като лански сняг. Съвесем умишлено държавата се маргинализира(***)!
14
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за увеличението на майчинските беше залегнало в нашата програма и ние настоявахме това да стане от 1 юли"А къде бяхте на 1 юли, защо не изкарахте мандата си до край, защо не пипнахте майчинските 4 години и вашия вожд с дебела кратуна обясняваше на майките, че за тях пари няма защото били гласували за станишев. В резултат от вашата политика жените спряха да раждат. 2008 и 2009 - бейбибум, 2010-2013-демографска криза. Пак ли извънземните са виновни.
13
1
 
45
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
2 милиона българи работят навън. В западноевропейска корабостроителница сме около 15 човека от България. За справка скоро ще строят нов квартал на мястото на Варненска корабостроителница.Как е възможно този отрасъл да процъфтява в Румъния, а в България го закриха?
12
2
 
18
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Eхеее 4 къде ги видя тия 400 лв пенсия бре:)Тя средната е 180-200,не вярвам да не знаеш.
11
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само *** би искал да се пенсионира, камо ли по-рано. Как ли пък няма да си зарежа работата, която ми крепи духа и разсъдъка, да се откажа от заплатата си, и да клекна като змия пред входа да се припичам на слънце, и да чакам 200 лева от държавата. Пълна идиотщина. На Запад половината хора над 65 години продължават да работят.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей този никога няма да остарее!Амин!
9
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Не пипайте пенсионната система!"Да, офертирайте народа да работи до 65 годишна възраст, при средна продължителност на живота 65, като при това СИ ПЛАЩА пенсионните осигуровки. Тоест, ние един вид да плащаме, ако някой от нас случайно надживее 65, да му се дава кисело мляко и вафличка. Ама прави сте, хич не я пипайте песионната система. Нека си остане такава.
8
7
 
34
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
А какво направихте Вие г-н Младенов да се подобри демографията?Доста нагло изказване..:(И при вас се стимулираше ромската раждаемост, а българската се стопираше. Нима вие не сте българин?Що за желание да затриеш собсвената си кръв?Вярно, че в това отношение БСП/ДПС са по-страшни от вас, вдигането на детските надбавки ще е пореден удар на българите и нов стимул за ***, защото % на възползващи се българи е твърде нисък, пък и няма българин дето ще създаде дете за кирливите 60-70лв..Докога?!!
7
9
 
40
 
! Отговори
мето преди 10 години
Тотьо, Тотьооо, на 100 влезли сега, 50 умират на втората година. Дянков и тук го направи за да печели, ***. Пенсионната система трябва да се върне към Швейцарското правило, а на оня *** ако някой някъде го мерне в България да му навре кочан царевица в ***.
6
6
 
35
 
! Отговори
gnevnia преди 10 години
Ми да вдигнат годините за пенсионирване на 70 години и си решават проблема.Я останат десетина пенсионери я не.Във Русия излизат във пенсия на 60 години.
5
6
 
50
 
! Отговори
на 59 години преди 10 години
На тоя бивш социален министър-гробар му пожелавам някога да се пенсионира на социална пенсия и да загуби всичките си доходи!Заради такива като него, които непрекъснато променят условията за пенсиониране в ущърб на хората, аз и мои връстници не можем да достигнем нито трудов стаж, нито възраст!
4
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демографската криза е ужасна защото млади и кадърни Българи се изнесоха от България.Една от причините за това е именно тази безумна пенсионна реформа.Хората предпочитат да работят навън за повече пари и на 55 години да вземат непълна пенсия от 400-500 евро вместо да работят за жълти стотинки до 65 години и който доживее да получава 300-400 лева пенсия.
3
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
демографската криза е ужасна.............ами,къде са яслите за децата. как да работят родителите и сами да си гледат децата. бабите като са болни и едва гледат първото внуче,кой е луд да ражда второ. пък и то една работа като се е отворила за младитеее.....амни-мани. ама нищо-дършеря ми ще работи,да има детски и ясли за 2-3 *** .
2
12
 
11
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Дора Янкова,...... непрекъснато влачите тази ***.... То и голяма част от т.н. народни представители за пръв път си сменят цър.улите с трандафори от Илиянци