Не минеш ли 4% за НС - без субсидия, тропна Сидеров

Със законови промени спират политическото номадство в НС
13 юни 2013 16:30,
122
Не минеш ли 4% за НС - без субсидия, тропна Сидеров
Снимка: БТА

Депутатите приеха на първо четене две промени в Закона да политическите партии. Едната промяна е внесена от Янаки Стоилов и Мая Манолова от БСП, а другата – от Волен Сидеров от “Атака“ и група народни представители.

Предложението на левицата предвижда да се спре практиката “субсидията да следва депутата“. В миналото Народно събрание, когато един депутат напусне парламентарната си група, той имаше право да я пренасочи към избрана от него друга ПГ.

Днес в НС депутатите се обединиха около идеята, че тази част от Закона за политическите партии стимулира политическото номадство, което трябва да бъде прекратено. Предложението на Стоилов и Манолова беше прието единодушно в пленарната зала.

Сидеров пък настоява да се премахнат партийните субсидии за формации, които не са успели да прескочат четирипроцентовата бариера. Предложението мина на първо четене с важното уточнение, че във времето до второ четене то силно ще се прецизира.

Според Манолова между първо и второ четене трябва да бъде даден максимално дълъг срок за даване на предложения, а в дебата да се включат всички партии, неправителствени организации и граждански движения.

Крайният популизъм по темата е крайно вреден. Може ли да съществува сериозна политическа партия без финансиране, запита Манолова. Тя застъпи тезата на левицата, че е по-добре финансирането да е ясно и прозрачно, отколкото да идва по съмнителни пътища.
Хората мразят партиите. Казвам го със съжаление, защото партиите са инструмент на демокрацията, заяви лидерът на “Атака“ Волен Сидеров в защита на тезата си, като обясни, че трябва да се отговори на обществените очаквания.

Той се обяви категорично против внасянето на депозит на партийните субсидии и предложи остатьците да отиват обратно в бюджета. Сидеров припомни, че в момента се намираме в тежка икономическа криза и народът следи къде отива всеки държавен лев, даден на партиите.

Националист №1 подчерта, че партиите могат да се финансират от членски внос и дарения, като по този начин ще се спестят пари на данъкоплатеца. Според него е добре да се помисли за дарения или донорство от страна на физически лица и фирми, за да не да не тежи финансирането на държавния бюджет.

В крайна сметка между първо и второ четене най-вероятно ще се стигне до компромисен вариант, който ще предвижда субсидиите да бъдат намалени.

Георги Кадиев от левицата обясни, че едва в две държави от Европа няма партийни субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Simona_1Казала го е Мая, не Болен ;)
86
9
 
11
 
! Отговори
воленомразец преди 10 години
що за хора сте това журналистите? тоя умрял пръч, който в ефир обиди и руга ваша колежка, получава трибуна, от вас журналистите. къде ви е колегиалността, къде ви е морала, къде ви е достойнството? Не разбрахте ли, че този маргинал не трябва да получава каквато и да е възможност да допира до медиите, докато не се извини за гнусното си поведение?
85
7
 
6
 
! Отговори
ставри преди 10 години
Който не е прескочил 4%-няма субсидии,а на прескочилите -тройно,скритото послание на Сидер ага.
84
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров е луд, но тука е прави без субсидий който не мине 4 процента .
83
0
 
17
 
! Отговори
2 преди 10 години
Никакви пари за политическите партии! Да се издържат от членски внос. Хора поучете се от Италия!
82
9
 
9
 
! Отговори
JanaDark преди 10 години
Отговор за 81ПП Атака не е партия на фашисти, а е " НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА" партия.Знам, че думата е малко по-дълга, но не се отказвай, ако я напишеш няколко пъти ще я запомниш.
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Волене дигнете и прага на 8%
80
0
 
0
 
! Отговори
JanaDArk преди 10 години
до анонимен 83:Недей да пишеш неверни неща, първо се осведоми.
79
1
 
1
 
! Отговори
JnaDark преди 10 години
до анонимен 84:Недей да пишеш неверни неща, първо се осведоми.
78
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Партийните субсидии да се намалят 10 пъти.ПРЕДЛАГАМ ДА СТАНАТ ПО 1 ЛЕВ ЗА ИЗБИРАТЕЛ.Надявам се някой от НС да чете тука и да помисли защо в България партиите получават субсидия в пъти повече от другите страни в ЕС.СРАМОТА, ако се запази сегашното положение.
77
7
 
8
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
bolen niama li koi da go spre veche ,shte zatrie Bulgaria tozi 4ovek
76
2
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Воленчо, в интерес на истината да кажем точно това предложи - да няма субсидии да всички. И това според мен е правилно! Даже бих казал, парите от субсидии, които партиите не са изхарчили до 12. 05. да се върнат на държавата. Щом не са ги използвали до сега, значи не им трябват.
75
10
 
13
 
! Отговори
един гласувал преди 10 години
значи парите от данъците на всички нас 160 000 гласували за НФСБ, ще идат в джоба на лудото фюрерче и ***!?! Да ви имам и демокрацията , простациАко ще има субсидии да има за всички, ако ще няма да няма за всички, а не тука разни мръсни нагли простаци да ни крадат от парите и да си ги раздават, а ние да не сме гласували за тях...
74
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 65С твоят глас дойдоха турците на власт, "истински българино".
73
1
 
8
 
! Отговори
желко преди 10 години
стига сме търсили под вола теле...от тези които са в парламента не очаквайте нищо хубаво..напротив тези понеже знаят че са до есента ще крадът като за последно..търсете нови хора с чувство за дълг и отговорност..хора държавници и ги подтиквайте да се кандидатират и да влизат във власта..само така българия може да тръгне напред..на тези в брюксел им се присмиват и ги приемат като балкански клошари..време е и ние да помислим и постъпим отговорно към бъдещето на родината и респективно на децата си
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 68Как изобщо можеш да слагаш фашист и морал в едно изречение?
71
1
 
5
 
! Отговори
34 преди 10 години
До БазилиоТИ И ТЖОИТЕ ПРИЯТЕЛИ В ЛУДНИЦАТА ЛИ СТЕ.
70
10
 
18
 
! Отговори
43 преди 10 години
МНОГО СЕ РАЗМЕЧТА ТУРСКИЯ ПРДАТЕЛ.НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ И 1 ПРОЦЕНТ НЯМА ДА МИНЕШ
69
2
 
8
 
! Отговори
Simona_1 преди 10 години
Аз смятам, че излишните финансирания не са нужни на никой, още повече че в момента българският народ с две думи го е закъсал. Това е едно много добро решение.
68
9
 
3
 
! Отговори
Simona_1 преди 10 години
75 анонимен:Може ли да ми кажеш как точно се е продал?!? Нещо не мога да схвана ?!?