Позицията на България за Македония е непроменена

Няма разминавания с президента, заяви външният министър Вигенин
Обновена: 3 юли 2013 20:17 | 3 юли 2013 20:17, Елка Василева
34
Позицията на България за Македония е непроменена
Кристиян Вигенин. Снимка: архив, БТА

Позицията на България по европейската интеграция на Македония не е променена, заяви външният министър Кристиан Вигенин.

„Подписването на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония остава принципна позиция на България. Подписването на този договор е изискване за откриване на следващите стъпки в процеса на европейска интеграция на Македония”, подчерта Кристиан Вигенин.

„Няма разминавания между мен и президента Росен Плевнелиев по тази тема. Позицията по Македония е съгласувана и консултирана и се изпълнява от всички институции, които имат отношение по този въпрос”, заяви още министърът.

Вигенин подчерта също така, че с държавния глава, който също има отговорности в сферата на външната политика, няма „различия по нито един съществен външнополитически въпрос“.

Ще има приемственост в българската външна политика, но ще има и известно префокусиране на нашите усилия, посочи външният министър Вигенин.

Още по темата

„На първо място България трябва да бъде пълноценен, ефективно участващ във взимането на решения член на Европейския съюз. Работим по подобряване на механизма на координация, механизмите за обсъждане на важните политически и икономически решения, които се взимат в ЕС, и възможностите на България да отстоява по-ефективно своите приоритети. Тази тема беше потънала в мъгла в последните години и това решително трябва да бъде променено”, коментира Вигенин.

Регионалната външна политика на България ще се фокусира в два региона – Западните Балкани и Черноморския регион, по-конкретно политиката на източното партньорство на ЕС. Тези теми са много важни за България, защото нашата роля може да бъде много по-голяма, отколкото беше до момента, заяви Вигенин.

„Ще работим по една по-ефективна и открита политика към българите в чужбина – както исторически възникналите и създадени общности на българи зад граница, така и към новата българска емиграция. Основата, която беше поставена от предишни правителства и от вицепрезидента Маргарита Попова, трябва да бъде развита. Има много идеи, които ще бъдат развити в една по-цялостна стратегия, която смятаме да предложим”, каза още външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eh Орце, Орце не ги сакаш бугарите, сакаш албанците, ще те вземат за невеста.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глу.ако от Скопя както ви наричат гърците преди няколко дни Хърватска стана член на ЕС,на любимата ВИ Сърбия и дадоха обещание за конкретна дата за януари 2014 най-късно за начало на преговори,похвалиха Косово,ВАС СЕЛ.АКО НЕ ВИ СПОМЕНАХА ТОЯ ПЪТ ВЪОБЩЕ т.е. ВИЕ СТЕ ОТСВИРЕНИ.Нашата "скапана държава" е тука от много векове ПРЕДИ ТИТО,вашето ПСЕВДО"државче"нЕма да доживее и 50 години "самостойност"който не вярва да обиколи западен фиром,ум ще ви зайде,само албански знамена,фиромски йок!аjде у ПМ!
3
19
 
12
 
! Отговори
orce преди 10 години
Ajde sto poskoro da vidime da si ja opravite vasata skapanica od drzava pa malku ce odmorite a tek potoa ce ja opravjate i MAKEDONIJA.Nikakako da vi dojde poamet deka kakvi i da imame problemi a gi imame mnogu od VAS BUGARITE pamet ne sakame.Ne e cudno sto do sega vo istorijata nikako ne moze da zazivee nekoe braqtstvo i koegzistencija sop vas edni\ostavno sme mnogu razliciti i sojuz ne stava
2
10
 
17
 
! Отговори
хак да им е преди 10 години
Тъпите макета да не се занимават с българите. Вчера се върнах от там - от границата с Албания до входа на Скопие има 200 джамии и на повечето от тях гордо се веят албански знамена. А самото Скопие е като космодрум с ракетки. хахахаха. Та докато се зъбят на нас им го за.... от зад.
1
8
 
34
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ПОЗИЦИЯТА Е ..,,МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА,,, И ,,БЪЛГАРИЯ Е МАКЕДОНСКА,, ......