От Македония люто: България от години ни се изпречва на пътя към ЕС

"Утрински вестник" с нова антибългарска поредица материали
Обновена: 9 яну 2013 12:13 | 8 яну 2013 20:36, Елка Василева
540
От Македония люто: България от години ни се изпречва на пътя към ЕС
Снимка: архив, Reuters

От няколко години България се изпречвала на пътя на Македония към ЕС, като при това я изнудвала да приеме нейното тълкуване на македонското минало.

С това твърдение започва материал, публикуван в „Утрински весник“ под заглавие „Как бяха ликвидирани македонските евреи“ като първа част от поредица, чийто автор е бившият кореспондент на „Нова Македония“ Виктор Цветаноски, известен с жлъчните и остри антибългарски материали.

Още по темата

В публикацията се твърди, че България за пореден път изнудва Македония, като този път била използвана голямата трагедия на македонските евреи, депортирани през Втората световна война в лагера „Треблинка“ в Полша (нацисткият концлагер "Треблинка" в окупираната от Германия Полша - бел.ред.). Според автора филмът „Трето полувреме“ толкова разгневил висшите български политически кръгове, че те решили да задвижат мощните лостове, с които разполагат в ЕС като страна членка и да поставят пречки за членството на Македония в Евросъюза.

В материала се твърди, че за София, която искала да се представи пред света с чисто лице, това е болезнена тема и всяко припомняне за нея се приема като ровене в отворена рана, която „те не могат да излекуват, тъй като винаги търсят виновните от другата страна“.

Според автора спасяването на повече от 50 000 евреи в България не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите от Македония и Тракия и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България, „а отделни лица и народът“.

В интерес на истината България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Македония. В края на миналата година обаче страната ни заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. България категорично настоява да спре антибългарската кампания в Македония.

Един от отговорите, дошли от Скопие, беше от президента Георге Иванов, който заяви: „Реалната ситуация е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито една съседно общество. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество липса или недостиг на добросъседски отношения?“

Остава всеки сам да си тълкува обаче отношението към българите в Македония. Неотдавна „Нова Македония“ писа, че, когато искаш да обидиш някого в Македония, му казваш, че е българин. Обяснението как в историята се стигнало до това българин да е обидна дума в Македония трябва да търсим в историята. В България едва ли трябва да се съгласим създаването на македонска нация да става за сметка на българския народ и на българската история, след като е известно, че македонска нация не съществува преди 1944 г. и че тя е продукт на ожесточената сръбска политика, целяща изтриването на българското национално самосъзнание на населението на Вардарска Македония.

Днес в Македония можеш да се наречеш какъвто искаш – македонец, циганин, турчин, албанец, сърбин, грък – само не и българин.

Вчера Българският културен клуб – Скопие съобщи, че на 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи македонски полицаи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на Струмица, всичките с двойно македонско-българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията.

Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
0
 
2
 
! Отговори
МИЗИЕЦ преди 11 години
Евала на Сърбия, защото направи много добра стратегия. Мисля че негативизма и обидите само вредят. Нека работим за България, а който не е българин, или не се определя за такъв прав му път. БГ има стара история, била е тук и ще остане. Македония има нужда от подкрепа за ЕС и т.н., но щом сме врагове да търси помощ от сърби и албанци.
352
1
 
4
 
! Отговори
до 375 преди 11 години
Не говори глупости По-толерантни от българите ,те питам кои са?
351
1
 
6
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
ЩО ЛИ ВИ ПРИЗНАХМЕ ЗА ДЪРЖАВА?
350
1
 
4
 
! Отговори
ПРОВОКАЦИИ преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,БЪЛГАРИ ВЪВ ФОРУМА ПРЕБИВАВАТ ПЛАТЕНИ ПИСАЧИ НА СКОПСКАТА УДБА(клон на титовската ДС).ЦЕЛТА ИМ Е ДА ПРОВОКИРАТ ЗА ДА ПОЧНЕТЕ ДА ГИ РУГАЕТЕ И ПСУВАТЕ !!! НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА,НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИТЕ !!! ТЕ ВАДЯТ ВАШИТЕ ПИСАНИЯ,ПУБЛИКУВАТ ГИ И ЗАЯВЯВАТ: ЕТО,БЪЛГАРИТЕ НИ МРАЗЯТ И НАСАЖДАТ СТРАХ В МАКЕДОНИЯ...ПИШЕТЕ МАЙТАПИ И ИМ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ ЗА НЕЗНАНИЕТО,ЗА СТРАХА И СЛУЖЕНЕТО НА СЪРБИТЕ И КОМУНИСТИТЕ!!! САМО МАЙТАПИ И КОДОШ !!! ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ,А ИСТИНСКИТЕ ЩЕ МАКЕДОНЦИ ЩЕ РАЗБЕРАТ
349
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що е маке ,все е ЛАЙ.О!От векове се знае,не съм го измислил аз!
348
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония НИКОГА няма да влезе в ЕС,докато Гърция е там!
347
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ама пред клавиатурата много сте силни ахахах ще кажеме на *** че им подаряваме цяла държава и за два дена ви няма на картата ще има българска ромска област
346
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Со гъзо
345
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и албанците исто така
344
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vojna Bugarija vs. Macedonija!Ke vi tepame Bugari!!!
343
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работата с тая БЮРМ е толкова отдавна и толкова много засрана, че никой по света не го интересува истината, а само това да се отърве и избяга някак си по-бързо от смрадта!
342
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българи,не ви ли омръзна да възраждате...
341
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На българчетата все другите са им виновни.Сърби,македонци,***,турци,гърци,румънци,...
340
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Haha...kakvi Srbi be, ta te daje i ot Maketata sa po bedni...
339
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целта на Сърбия е от българчета,ви направиха македончета и сега следва последната фаза!Като не искате да разберете истината,че сте българи,да станете или Албанчета или Сърби!Това е!Но Сърбия никога няма да ви остави вас глупавите да си имате собствена държава!И това ще го разберете ама късно ще е!А колкото до България,тя ви е помагала пре,пре,пре достатъчно и не е видяла нищо добро от вас!Така,че се надявам от сега да забравят за вас и никога вече да не помагат на предателите!
338
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонските кретенчета не виждат, че Сърбия има нужда да си върне територия. Ако албанците отцепят половин Македония (а е въпрос на време да стане), Сърбия ще се опита да вземе другата половина. Тогава няма да има никаква Македония, нация, история и всякакви простотии.Сръбската цел е Македония да не се обърне към България и да развали горния план. а така би се запазила Македония цяла, че дори би влязла и в ЕС. Но македонските управници са *** *** и не виждат истината...
337
30
 
2
 
Отговори
BIG BOSS преди 11 години
MAKEDONCI YUNACI EDNA NACIYA DREVNA I EDNA DARJAVA MAKEDONIYA DA JIVEE MAKEDONIA
336
25
 
6
 
Отговори
Bulgarka преди 11 години
Omrazata e ot tehnite politici. Horata tam znaqt, che sme edin narod s dve durzhavi .
335
22
 
4
 
Отговори
simeon veliki преди 11 години
za6to dagi priemat makedoncite v es te sa ve4e vatre sas nas.evropa gi vaspriemat kato balgari.
334
21
 
4
 
Отговори
NIKOI преди 11 години
...vreme e niakoi da kaje na makedoncite istinskoto polojenie v koeto se namirar , a ne da gi zalugvat ,toest ,ce EU ne iska da prieme tazi strana i se tursiat samo razlicni preteksti . Problema e v tova ce 45 % ot tova naselenie sa albanci i s priemaneto im vsicki znaem kakvo 6te posledva ... EU nikoga niama da dopusne tova , imaiki predvid stavashtoto s Turcia . Kakto kaza predi vreme edin nemski politik : ....ako biaxa samo turcite lesno , no tam jiveiat i 15-20 miliona kiurdi .... !!