Мими Виткова: Здравната вноска трябва да се увеличи

"Проблемът в НЗОК не е кадрови, а политически"
Обновена: 8 юли 2013 11:46 | 8 юли 2013 11:43,
26
Мими Виткова: Здравната вноска трябва да се увеличи
Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е да се разбере, че проблемът на Националната здравноосигурителна каса не е кадрови, а на политическо ниво във всяка партия, която е на власт“, заяви бившият здравен министър (1995-1997) Мими Виткова пред Bulgaria On Air. Според нея практиката, наложена от ГЕРБ, за честите смени в здравните институции продължава.

„Мерките, които управляващите ще предприемат, трябва да станат обществено достояние“, каза тя.

Според нея средствата, които България харчи за здравеопазването, са почти колкото и всяка друга държава в ЕС: „Ние гледаме само публичните разходи, които са 4% от БВП, но ако ги съберем с частните, се получават 8% - колкото в Европа. Проблемът е, че имаме малък БВП и затова парите изглеждат малко“.

„В европейските страни болните плащат около 15% от джоба си за лечение, а в България – 50%“, каза Виткова. Именно заради това е неизбежно да се увеличат парите за публичните разходи, твърди тя. „В следващите две години е необходимо здравноосигурителните вноски да се повишат с 2%, но постепенно и тези пари трябва да отидат в частните фондове“, каза Виткова.

Тя е категорична, че има голяма неефективност в изразходването на средствата в здравеопазването. „Нямаме анализ защо от въвеждането на осигурителния модел от 1998 г. досега разходите за здравеопазване нараснаха девет пъти, а неудовлетвореността на гражданите нарасна многократно повече“, твърди Виткова.

„Първата стъпка за новия шеф на НЗОК е да огледа изтичането на средствата, което се наблюдава основно при болничната помощ, както и да работи при повече прозрачност“.

Вижте повече във видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко още да се увеличи бе, Миме? 8% малко ли са ви? Направете ги 10% и после се чудете защо броят на неосигурените се качва. Приходите може и да се увеличат, но броят на осигурените ще се намали със сигурност.И какви частни фондове бълнуваш, Миме? Сега пълним гушите на задължителните частни пенсионни фондове, които до един са на загуба сумарно за последните 10 години, сега дай да пълним и частни здравни фондове, за да може такива като теб да се намърдат там.***.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига крадохте бе !