Нашето поколение няма да се откаже!

Журналистката Мария Петкова от Кайро за протестите в България
8 юли 2013 19:03, Елка Василева
49
Нашето поколение няма да се откаже!
Поколението на "децата на прехода"е носител на надеждата. Снимка: Булфото

Протестите, които последваха назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, бяха предсказуеми, пише журналистката на свободна практика Мария Петкова, която живее в Кайро и чийто текст е поместен на сайта на телевизия „Ал Джазира“.

Още по-предсказуем обаче бе опитът както на управляващата коалиция, така и на опозиционни политически сили да разцепят общественото недоволство и да се възползват от него. Настоящата политическа поляризация в България обслужва само една цел - да заличи от паметта на недоволните граждани факта, че сегашната криза в страната е резултат от провала на целия политически елит, а не само на една партия. Целта е недоволните да бъдат убедени, че зад ъгъла все още чака някоя партия-спасителка. Има обаче едно течение в протестната вълна, което може да се съпротивява на тези опити и да дочака въвеждането на истински и смислени промени в България - децата на прехода, казва авторката на статията.

Българската левица и десница противопоставят сегашните на февруарските протести и тези въображаеми разделения бяха подети от някои чуждестранни медии, които ни информират, че сегашните протести били на "средната класа", продължава Мария Петкова, която изразява несъгласие с твърдението, че в България има "средна класа", не приема и клишетата за някакво противопоставяне на "образованите" градски жители срещу "необразованите" бедняци и жителите на селски райони.

Благодарение на продължителния провал на регионалното развитие при управлението и на десни, и на леви правителства, мнозинството жители на София са от село, защото почти не може да се намери работа другаде. Същевременно заради неспособността на политическия елит да насърчи икономически растеж и да реформира образователната система, да си "образован" в България не означава нищо. В страната ми е пълно с висшисти, които карат таксита или чистят хотелски стаи, пише Мария Петкова в англоезичната версия на сайта на "Ал Джазира".

Докато политиците се опитват да манипулират обществеността и да употребят протестите в своя изгода, има един играч, чиято интелигентност и издръжливост те подценяват и който е носител на надеждата, че както и да завършат сегашните протести, масовото движение за промяна в българското общество ще продължи. Това е моето поколение, поколението на "децата на прехода", което се бори срещу провала на родителите си през изминалите 20 години преход. И противно на това, което казват чуждестранните медии, това ново поколение не е само на софийските млади професионалисти от средната класа, които се събират на площада след работа. В това поколение влизат и стотиците хиляди млади емигранти, които са били принудени от липсата на перспективи у дома да потърсят работа и образование в чужбина. В него влизат и всички, които останаха в България, може би успяха да получат някакво образование, но тъй като са смазани от бремето на семейните отговорности и високата младежка безработица, не са успели да се доберат до луксозен офис в центъра на София, пише Мария Петкова.

Ние споделяме нов стремеж към промяна, несравнимо по-силен от този на предишните поколения, който има потенциала да предизвика фундаментални промени в България, да възкреси тази загиваща страна и да вдъхне нова енергия в политиката й, обществото й и културата й. Това поколение няма да се спре при следващи избори и следващо правителство, то няма да спре, докато морално банкрутиралият ни политически елит не се научи да ни слуша, да се подчинява и да приеме стремежа ни към промяна, социална справедливост, конкурентоспособна и основана на иновации икономика, свободна от мафия бизнес среда, свободни от феодализъм институции и егалитарно толерантно общество, пише Петкова.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
До 8088Эа Петилетка не энам, но эа Валутния и Борд на (EС) се пишат трилъри!!! А и Петилетката тогава ще я видите преэ Крив Макарон :-)))
37
1
 
0
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До АнонименСериозно ли НПК цитираш:)?Направо им кажи "Врагове на народа" и в Белене!Отчаяни вопли на нискквалифициран платен лакей
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глава първа ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА Раздел I Измяна Чл. 95. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) Който, с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката, участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
35
0
 
2
 
! Отговори
az преди 10 години
Аз не мога да разбера всичките драскачи ли са прости тука или, платени ,хората искат да накарат политиците да работят за тях все тая кои ще са на власт .Герб или Бсп или п...им майчина ,просто по тоя начин се знае че ако някоя партия вече стъпи съвсем лекинко накриво е чао. Или работят за народа или са чао ако трябва 50 пъти ще ги превъртаме докато не се научат как трябва, те все ще крадат ама и народа ще е по добре .Българина обича родината ако се пооправят нещата ще има милиони върнали се ;)
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде другари, да върнем ГЕРБ! Остана ни още малко. Само ГЕРБ могат да ни оправят!
33
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Тези протестиращи ако са умната страна на нацията, значи положението е много зле, ако си умен винаги ще си капиталист ако не искаш да гладуваш, ако си умен винаги ще си от страна на управляващия, ако си умен ще знаеш че всичко е монопол. Ако искаш хубав живот винаги ще трябва да преебеш някой си, и да живееш на неговия гръб. Не всички сме богати, но не и всички сме бедни, който незнае тия правила погрешно живее в България и погрешно се занимава с политика.А моето лично мнение е че са *** тия
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
младите протестират. дъртаците се плюят от форумите ... пълна скърб и трагедия
31
3
 
6
 
! Отговори
куку преди 10 години
До Мария Петкова,Марче, ти май само и за това живееш, да се върнеш, и да разправяш, разправяш, щото в нормалната страна в която живееш говориш ли си с някой нормален? май само с кукуфелници като тебе
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
all jazira.. kairo..evreiski sluginski mediiki ne spirat da natrapvat islama ...prodajnici
29
0
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
Да не би парите да ги раздава Киров ;)
28
2
 
9
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Я да Ви открехнем на играта и да не плескате поне глупости!И ся ко?Отдел кадри на ДС се оказа ,че са били обикновенни *** и сценария на кукловодите тотално се провали!БСП трябваше да играе сега ролята на "Добрия чичко милиционер" ,а то какво стана?Удара обаче е още по страшен в международен план защото Станишев е председател на ПЕС ,а народа го неще и в собствената му страна......
27
1
 
8
 
! Отговори
стачкуващ преди 10 години
Номер 30 в нормалните страни не раздават заплати като тук по партийна линия.Там раздават заплати справедливо.Тук в България гледаш на къде ще духне вятъра и натам.Хващащ голямата заплата и започваш да ги плюеш, за да изпревариш да се нагодиш към следващите.Чудо на чудесата и все едни и същи се оправят.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До всички платени драскачи:Хора, съзнавате ли че за няколко стотин лв. по времето на някоя кампания си копаете гроба за години напред!!!
25
4
 
17
 
! Отговори
kaloian преди 10 години
dolo'komonizma
24
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога повече ДПС!Никога повече БСП!Никога повече АТАКА!
23
20
 
8
 
! Отговори
Мария Петкова преди 10 години
Аз през Февруари месец не се обадих никаква когато Народа-Реалният-Истински-Беден но Останал Честен за този 23 годишен преход с замразени заплати и гладуващ бе на Площадите по цялата Страна а не както сега само в София от подръжници на тези които са аут от Политиката.Защо ли?Ми защото беше Герб на власт-А аз искам да сте все така потиснати-бедни че като си дойда в аборигенската страна да ме питате в транс....Как е -Как е-Как е там в нормалните страни с нормалните заплати...и аз да разказвам
22
9
 
29
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 10 години
Господине, колко очаквате да излязат и дали и 1 000 000 да са за вас пак няма да са малко? Но така сте комунистите - ненаситни и алчни.Правителството е пътник!!! Това е истината!
21
7
 
20
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
Не заплашвай мизерен ***, такива като теб трепят само незаченатите си потомци в канала на мивката, *** комунистическа! Заплахите ти са смешни и жалки и никой не се връзва на платените драскачи на простотии като теб. И не ми обяснянай глупости за хепито в Люлин, щото досега бях на Плиска и хората са хиляди и ходят с кеф и никой не им плаща, просто искаме нещо по-различно от червените ***, разбра ли ***?
20
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Странджа, ти от най-високият връх в Странджа ли ги броиш протестиращите? Протестът няма за цел да връща ГЕРБ. Протестът означава "и вие не ставате". Ако на следващите избори ГЕРБ спечелят - пак ще има протести. Нищо не си разбрал, моето момче.
19
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Елате в люлин пред хепи да видите как "неорганизирано и безплатно" се тръгва на протести.