Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене

Актуализацията върна ГЕРБ в пленарната зала
Обновена: 25 юли 2013 15:48 | 25 юли 2013 15:47,
166
Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене
Пленарна зала беше пълна за днешните дебати. Снимка: БулФото

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013.  Днес в Народното събрание бяха част от членовете на кабинета, включително и премиерът Пламен Орешарски. 213 депутати гласуваха, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10. Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от "Атака". БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно.

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%. Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи.

За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Още по темата
Парламентът традиционно се раздели на две по време на дебатите – БСП и ДПС от едната страна и ГЕРБ от другата. "Атака" се опита да застане по средата, като Магдалена Ташева обясни, че партията смята актуализацията за спасителна, но целия бюджет – за все още твърдо неолиберален. Според националистите социалните мерки трябва да бъдат много по-сериозни. Естествено по време на дебата не бяха спестени традиционните обвинения между левицата и ГЕРБ на тема какво по време на кое управление е направено.

Менда Стоянова беше категорична, че партията й няма да подкрепи актуализацията. Според нея ГЕРБ се е стремял към фискална стабилност. От 2009 г. България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане, заяви Стоянова. Тя категорично не се съгласи с твърденията, че по време на управлението на ГЕРБ са били „опоскани” 8 млрд. лева – 4 млрд. нов дълг и 4 млрд. от фискалния резерв. По нейни думи фискалният резерв е намалял с малко над 2 млрд. по време на управлението на ГЕРБ, а дългът е увеличен с 2,7 млрд. лева.

Ние имаме възможност да кредитираме икономиката в полза на растежа, обясни Алиосман Имамов от ДПС. Според него това ще доведе до икономически ръст, а оттам – ръст на доходите и на заетостта.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи с Имамов, но според него промените в бюджета няма да доведат до ръст, защото такива мерки не са заложени в актуализацията. Това е бюджетът на допълнителния разход, това е бюджетът на джоба на премиера, обясни Добрев.

Сегашното правителство превръща актуализацията по-скоро в ретроспекция на последния мандат, ядоса се колегата му Владислав Горанов. По тази причина най-вероятно той реши да направи още по-голяма ретроспекция – до мандата на тройната коалиция и харчовете, наследени от ГЕРБ.

Според Горанов има проблеми с приходната и с разходната част на бюджета. По негови думи се тръгва по лесния път – намаляване на приходната част и увеличаване на разходната. Горанов и социалният министър Хасан Адемов влязоха в спор относно дълго повтаряната тема за увеличаването на пенсиите в последните дни на тройната коалиция, което завещало на ГЕРБ огромни дългове.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че с въпросното постановление са увеличени само социалните пенсии за старост. Няма правителство, което да плаща пенсии, пенсиите се плащат от данъците на българските данъкоплатци и от осигурителните вноски, ядоса се Адемов.

Сериозен дебат се завъртя и около фигурата на Симеон Дянков и неговата финансова политика. От БСП и ДПС недоумяваха как е възможно ГЕРБ да са против актуализацията при положение, че са се отрекли от финансовата политика на а Дянков, а дефакто се актуализира неговият бюджет. Особено колоритен бе лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Къде е господин Дянков, питам аз. Защо не е сред вас? Защо е нейде из Ню Йорк днес? Не питам, защото акустиката на парламента не губи от този особен фалцет. Аз мисля, че и вие не губите", заяви Местан. Той се спря и на изказванията на Бойко Борисов, който обяви, че Пламен Орешарски не е икономист, и ги определи като виц.
Това е все едно аз да дам акъл на почитаемия господин Рашидов как да си прави скулптурите. Това наистина е виц, но сега не е време за вицове, обясни Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
УРА ДРУГАРИ !!! преди 10 години
Да живее КУПОННАТА СИСТЕМА !!! Да живее РЕЖИМА НА ТОКА !!!! ДОЛУ ГЕРБ !!!
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е заради тоя милиард още не си подават оставката. бързат да го вземат, да го наместят както си знаят и после ще има - "ще се вслушаме в гласа на народа и ще си тръгнем" (с пълни джобове)дано някой журналист успее да разкрие на какви точно фирми ще се разплащат 160 милиона.
120
0
 
1
 
! Отговори
MAFIATA NI GAZI преди 10 години
Shtom stava vypros za pari, vsi4ki sa tam i igraiat pieski, no v kraina smetka pak SHTE NI OKRADAT !!!!DA IZMETEM TAIA SGAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!
119
0
 
8
 
! Отговори
бсп-дпс бандити преди 10 години
Нека поредното разграбване на България започне сега...
118
3
 
7
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До BGN Така е , пърдянков заеми не теглеше - той просто не се разплащаше... А това кой го плащаше, а? Пъдянков изцоца 5 млрд. резерви, оставени от предшествениците му - ама тези 5 млрд от къде бяха? Ми пак от нас бе балъци.... А това че на 40тия работен ден от началото на годината в бюджета на слънцето пърдянков нямаше пари за планирани субсидии и се наложи емитиране на вътрешен дълг, когато 2010,11,12та - всяка година по това време се преправяше бюджета - - тогава ГЕРБ защо не пискаха?
117
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Леля Паца сега ще си купи 5 хляба, а зимата ще ми смуче к...
116
2
 
14
 
! Отговори
СМЪРТ преди 10 години
Въобще не ми ги пускайте тези с терминал 2 не сме в трети класИскаме възстановяване на смъртното наказание и ще го постигнем
115
9
 
14
 
! Отговори
оххххх преди 10 години
добре че се ометох 2010г. продадох всичко и отидох в германия.!сега си живея живота апартаментче автомобл напълнях 10 килограма ток плащам 30 евро парно 150 за ядене двама човека без лишаване от нищо 240 охххххх родих се!!!!
114
5
 
25
 
! Отговори
СМЪРТ преди 10 години
Отказвам да плащам повече кредити не теглени от МЕНИскам връщане на смъртното наказание както беше в Трето българско царство преди да ни се натресат републиканците от съветският им съюз, които още не сме ги съдили за това което ни причинихаСъд и затвор
113
3
 
9
 
! Отговори
Adela преди 10 години
Егати номера, теглят 1 милр, а свиват 3 милр.
112
9
 
18
 
! Отговори
аз преди 10 години
Аз си имам мой заем 20 000? ще го плащам 10 год тези искат да теглят не 1 милион не 10 не 100 милиона, а 1 000 000 000 я си е&ете майките
111
8
 
9
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
Мястото на депутатите от ГЕРБ е в пленарната зала , но докато не се отърсят от пипалата на Тиквата и Цецо оправия няма , защото има и много честни хора , които милеят за България , а не мислят само да грабят и обслужват интереси на олигарси и тъмни структори .
110
7
 
17
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Откраднаха парите тези престъпници - чрез кражбата на 1 милиард щели да повишават благосъстоянието ни и да ни обясняват да сме "спокойни". Това се казва марксистко малоумие...
109
14
 
29
 
! Отговори
Егон преди 10 години
Приключи времето за протести. Направо казвайте място и час на събиране (дори и в работно време да е) и да ходим ударно да ги оправим за два часа. Няма да стане по друг начин.
108
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100 милиона лева ще струват само нови избори през октомври както искат ГЕРБ. Тиквата не е планирал 2 пъти избори за 2013 г. в бюджета, а ГЕРБ не искат да платят 100 милиона лева от джоба си, но искат нови избори. Има и още по-високи разходи от планираното заради растящата безработица и спада на приходите в НОИ за пенсии. На практика НОИ е във фалит и всяка година генерира все по-високи дефицити заради емиграцията на младите и скока на безработицата.
107
19
 
15
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Браво, значи може държавата да дължи на фирмите около 800 милиона, а не може да се тегли заем от 1 милиард. То не е ли същото ?? Но на вас не ви пука, щото не сте от тия дето им се дължат пари нали ??Любимия ви Дянков трупа задължения, ама то т'ва не се брои !!!
106
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
средата на годината е, може да се направи нов бюджет.Едва ли другата година ще имаме с 1 млрд. повече приходи, тогава пак ли заем ?
105
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
800 милиона лева ще трябват само за връщане на заема изтеглен от Тиквата и раздаден като помощи за милионери трактористи. Още 200 милиона лева ще трябват за заплати в БАН, университетите и болниците, които Дянков е планирал да открадне и източи и да има заплати само до септември.
104
5
 
3
 
! Отговори
do Alex преди 10 години
Raiata e mnogo prosta brat, za tva she gi yazdiat bez prezervativ na karamanela koi gi dobara
103
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ivan точно така 23 години им дадохме достатъчно възможност да ни направят достойни жители на европа а те ни направиха на маймуни стига !!!!!!!!!!!