Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене

Актуализацията върна ГЕРБ в пленарната зала
Обновена: 25 юли 2013 15:48 | 25 юли 2013 15:47,
166
Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене
Пленарна зала беше пълна за днешните дебати. Снимка: БулФото

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013.  Днес в Народното събрание бяха част от членовете на кабинета, включително и премиерът Пламен Орешарски. 213 депутати гласуваха, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10. Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от "Атака". БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно.

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%. Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи.

За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Още по темата
Парламентът традиционно се раздели на две по време на дебатите – БСП и ДПС от едната страна и ГЕРБ от другата. "Атака" се опита да застане по средата, като Магдалена Ташева обясни, че партията смята актуализацията за спасителна, но целия бюджет – за все още твърдо неолиберален. Според националистите социалните мерки трябва да бъдат много по-сериозни. Естествено по време на дебата не бяха спестени традиционните обвинения между левицата и ГЕРБ на тема какво по време на кое управление е направено.

Менда Стоянова беше категорична, че партията й няма да подкрепи актуализацията. Според нея ГЕРБ се е стремял към фискална стабилност. От 2009 г. България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане, заяви Стоянова. Тя категорично не се съгласи с твърденията, че по време на управлението на ГЕРБ са били „опоскани” 8 млрд. лева – 4 млрд. нов дълг и 4 млрд. от фискалния резерв. По нейни думи фискалният резерв е намалял с малко над 2 млрд. по време на управлението на ГЕРБ, а дългът е увеличен с 2,7 млрд. лева.

Ние имаме възможност да кредитираме икономиката в полза на растежа, обясни Алиосман Имамов от ДПС. Според него това ще доведе до икономически ръст, а оттам – ръст на доходите и на заетостта.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи с Имамов, но според него промените в бюджета няма да доведат до ръст, защото такива мерки не са заложени в актуализацията. Това е бюджетът на допълнителния разход, това е бюджетът на джоба на премиера, обясни Добрев.

Сегашното правителство превръща актуализацията по-скоро в ретроспекция на последния мандат, ядоса се колегата му Владислав Горанов. По тази причина най-вероятно той реши да направи още по-голяма ретроспекция – до мандата на тройната коалиция и харчовете, наследени от ГЕРБ.

Според Горанов има проблеми с приходната и с разходната част на бюджета. По негови думи се тръгва по лесния път – намаляване на приходната част и увеличаване на разходната. Горанов и социалният министър Хасан Адемов влязоха в спор относно дълго повтаряната тема за увеличаването на пенсиите в последните дни на тройната коалиция, което завещало на ГЕРБ огромни дългове.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че с въпросното постановление са увеличени само социалните пенсии за старост. Няма правителство, което да плаща пенсии, пенсиите се плащат от данъците на българските данъкоплатци и от осигурителните вноски, ядоса се Адемов.

Сериозен дебат се завъртя и около фигурата на Симеон Дянков и неговата финансова политика. От БСП и ДПС недоумяваха как е възможно ГЕРБ да са против актуализацията при положение, че са се отрекли от финансовата политика на а Дянков, а дефакто се актуализира неговият бюджет. Особено колоритен бе лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Къде е господин Дянков, питам аз. Защо не е сред вас? Защо е нейде из Ню Йорк днес? Не питам, защото акустиката на парламента не губи от този особен фалцет. Аз мисля, че и вие не губите", заяви Местан. Той се спря и на изказванията на Бойко Борисов, който обяви, че Пламен Орешарски не е икономист, и ги определи като виц.
Това е все едно аз да дам акъл на почитаемия господин Рашидов как да си прави скулптурите. Това наистина е виц, но сега не е време за вицове, обясни Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
15
 
! Отговори
Mari преди 10 години
До FloydВярно, чели са дебели книги - Марксизъм, Ленинизъм и нищо не разбират от съвременна икономика, но за далаверите са се упражнявали от 1945 г. до сега!!!
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АПЕЛИРАМЕ МВФ или който и да е да не дава заеми на БЪЛГАРИЯ.
40
0
 
14
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
То това и предните го правеха доста успешно, проблемът идва от това, че всяка партия си има собствен метод за унищожението на България, а ние стоим и спорим кой бил най- зле.
39
2
 
23
 
! Отговори
Aston Villa преди 10 години
не разбирам от политика, обаче за мен това е обир, който ние ще плащаме, а други ще изкарат част от тези пари извън България, по-голямата част от тях даже. Ами може и да не сме Гърция номер 2 - тях ги търпят, нас може и да ни изгонят от ЕС и пак да дължим парите. Лоши времена идват ако се изтегли тоя заем, независимо при коя партия сме подчинени.
38
0
 
17
 
! Отговори
до немислещи преди 10 години
До Икономист,Такива като теб, които задават въпроса, Защо сега протестирате, те предните същотото правиха, а вие не протестирахте? Отговарям ти. Защото на един народ му трябва време да узрее, да си повярва и да се оттърси от страха. Другото, което е решаващо. Много способен и мислещ народ се изнесе. Революция с чалга нестава. Може би нашия съвременен Левски си живее харно на Запад. Мисли като задаваш *** въпроси. Припомни си дата 14.01.2009. Тогава полицията биеше без да пита.
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски не може да печати левове заради валутния борд и му остават като изходи или да почне да закрива полиция, армия, болници, училища, градския транспорт, ТЕЦ, БДЖ, общини, съдилища и други фирми на държавна издръжка или да вдигне шоково данъците на богатите. Богатите обаче не искат да плащат високи данъци и протестират. И остава тегленето на заеми, но то ще доведе само до временно отлагане на неизбежния фалит на държавата.
36
0
 
25
 
! Отговори
БГ преди 10 години
"40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи." Ето паричките които ще минат през "наши" фирми и ще обслужат *** основнои тук там някой пенсионерДа ви е честита 3-та коалиция на Гея, Бея и новообрязания *** гьотферен сидер ага! "Светло" бъдеще ни чака с такива "експерти", които нямат представа как се правят икономии, а могат само да вземат заеми и да харчат чужди пари, които после ние да връщаме!Нов изборен закон!Оставка!Бойкот на медиите на Пеевски!
35
25
 
2
 
! Отговори
Другото аз преди 10 години
До АзАха Герб може да опука 5 млрд по техните думи и вие мълчахте. Спряха въздуха на бизнеса и хората и вие мълчахте. Вдигнаха тока с 40% и вие мълчахте. Назначиха знайни и незнайни калинки и некадърници и вие мълчахте. Фалираха или източиха държавни фирми, здравната каса, опитаха се да национализират вноските и вие мълчахте. Сега взимат 1 млрд. заем, ама сте принципни. Това е лицемерие и двоен стандарт.
34
2
 
32
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 10 години
Не мога да разбера как служебното правителство за нула време намери 40 млн. за енергийни помощи,а големият експерт Орешарски не може да изрови още 40 млн.от бюджета,а ми иска 1млрд. за бла,бла,ъъъъ,бла,...и джобни за премиера.Чухме какво ли не но не и най-важното,а именно какво смятат да правят с остатъка 960млн.
33
5
 
46
 
! Отговори
дякона преди 10 години
заема е гласуван но не е изтеглен! Довечера да излезем всички за да нямат време да го изтеглян!! Протести до дупка и ОСТАВКА това е !!!!!
32
7
 
45
 
! Отговори
Гопето преди 10 години
Запомнете този ден 25 Юли 2013 година... Това е деня в който БСП+ДПС+АТАКА загроби България. А последния пирон в ковчега ще бъде, когато рестартират проекта Белене.... Южен поток ясно....
31
5
 
22
 
! Отговори
Гопето преди 10 години
Запомнете този ден 25 Юли 2013 година... Това е деня в който БСП+ДПС+АТАКА загроби България. А последния пирон в ковчега ще бъде, когато рестартират проекта Белене.... Южен поток ясно....
30
29
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
Извинявам се, но не мога да разбера защо всички тук недоволствате като само за миналата година ГЕРБ взе 2 млрд. лв дълг. Защо не протестирахте тогава?
29
0
 
14
 
! Отговори
до brankwoood преди 10 години
Ми ето знаеш какво следва, а аз ти казах какъв е втория вариант. Има и трети вариант, при който изтръскваме джобовете на олигархията, както тя нашите навремето и дръпваме напред с няколко милиарда.
28
1
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
Има едни 35 милиарда на влогове, то народа като не ги харчи може държавата да дръпне малко от тях :), направиха го един път не пречи пак....
27
4
 
31
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
аййййдййй... стана тя квато стана ! да вие честито на тея кадето ги избрахте !! сега ще плащате цяяяял животец прещявките на вашите умопомрачени лидери ...и вашите деца и те ще плащат! да ва *** в *** !!! честито още веднъж!
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пролетариата маршарува, върхушката пирува!
25
1
 
23
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"В програмата на Орешарски са записани важни неща.Сега, когато протестите са 10 дни вече, да си дадем сметка кои са хората на протестите.Говорим за заможните, умните в София, нали техните данъци искаме да вдигаме, нормално е да протестират.От крайно време това е формата на класова борба.Данъците не са забравени", уточни Кутев.Това беше в началото на протестите.И данъците да вдигнат,и заемите им да плащаме-ние и децата ни.За да има за най-уязвимите групи-а на тях им е време да започнат да работят
24
2
 
44
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Братя на оружие, днеска трябва да бъде изтрепана цялата болшевишко-фесовска ***. Новоназначеният заместник-областен управител на Габрово Кенан Ашиков от ДПС коленичи само пред турското знаме и се кълне единствено в него.mediapool.bg/snimka-na-zam-oblasten-upravitel-ot-dps-s-turskoto-zname-predizvika-protesti-v-gabrovo-news209231.htmlБратя на оружие!
23
2
 
40
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Оха.. комунистите потриват ръце при мисълта за сочните пачки, които ще приберат. Не е луд тоя дето яде баницата - ние сме си виновни, или поне тази част от нас, която гласува за, и подкрепя това правителство и партиите, които го съствят.