Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*

Ветото е частично, има резерви към приходите, разходите и новия дълг
Обновена: 7 авг 2013 16:26 | 7 авг 2013 14:13, Веселина Йорданова
508
Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев налага частично вето на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

Президентът отговори и на атаките срещу него, като заяви, че се води кампания за очерняне, за делегитимиране на държавния глава. Ще понеса всичко в името на хората, отсече той.

Плевнелиев уточни, че не е против вземането на дълг.  Но съм против, ако този дълг се използва само за финансиране на текущи разходи, каза президентът, според когото парите трябва да се използват за политики за растеж и заетост.

Още по темата
Финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план, предупреди президентът. Плевнелиев подкрепи социалния пакет, заложен в актуализацията, включително повишаването на месечната помощ за деца с увреждания, като посочи, че то е малко и може да бъде по-високо.

Държавният глава обаче беше категоричен, че не приема „аргументите и опитите, да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално и социално положение“.

„Искаме да знаем повече за всички разходи и за предвидения нов дълг“, беше категоричен той. Държавният глава каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа на заетостта и конкурентоспособността. Плевнелиев е категоричен, че не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката – за да живеем по-добре.

Държавният глава подкрепи и заявеното от кабинета, че държавата трябва да се разплаща навреме с бизнеса. Според него обаче законът не отговаря с кой бизнес точно ще се разплати тя. Надявам се Народното събрание да запише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса, посочи той.

Плевнелиев смята, че когато разходите се посочат в конкретните пера, ще бъде много по-добре от гледна точка на прозрачността.

Президентът счита изменението на приходната част за преждевременно и неамбициозно, тъй като на практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации.

По време на политическите консултации за съставяне на правителството обърнах внимание на партиите, които заявиха готовност да управляват, че са поели конкретни ангажименти към своите избиратели, и това не са празни приказки, които удобно забравяме веднага след сформиране на правителството, заяви държавният глава.

Според него, ако се погледнат предизборно приетите от управляващите ангажименти за борба със сивата икономика, с контрабандата, за повече приходи, всъщност в тази актуализация констатираме точно обратното.

Нещо повече, „Митническата администрация”, Националната агенция за приходи вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец.

Очаквам правителството да положи необходимите усилия и да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи, отсече той.

Президентът заяви, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента, и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре.

Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре, посочи Плевнелиев.

Според него най-ярката липса е по отношение на задълженията на общините, за които няма  нито дума нито в мотивите, нито в разясненията, които  управляващите дават.

Президентът каза, че връщането на текстовете за бюджета за ново разглеждане от парламента не е прецедент и това вече е направил в миналото президентът Желю Желев.

Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи и позиция, може да добави стойност, и да си замълчи. Вярвам, че най-добронамерено се опитвам да помогна, беше категоричен той.

*Информацията е актуализирана в 15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
5
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До bochko tikvetoГрешките са ти много, не е една. Пред "но" се пише запетайка. Имаш и други. Аз съм на 32 години и определено не съм комунист, но ти определено си такъв.
297
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЪЛГАРИНСлушка я,къде ще ходи,знае и той кой вади парите,глупав е,но не чак толкова...
296
2
 
5
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
До SKYBET 361Ти май не знаеш точно кой е президент на България , но има голяма доза истина в твърдението ти !
295
1
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
На 12. декември 1990 година и второто правителство на Андрей Луканов подава оставка.
294
10
 
21
 
! Отговори
Бл.Благов преди 10 години
Браво ,г-н Президент! Поне за сега крадците са спрени! Искаме прозрачност ,а не разни манипулации, искаме парите вложени перо по перо и да се следят ,все едно са като по Европейска програма!
293
0
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
На 7. август 1990 г. първото правителство на министър-председателя Андрей Луканов подава оставка под натиска на стачките и протестите. На 22. септември той съставя нов кабинет, който не се различава съществено от първия. Идва прословутата Луканова зима с празните магазини, дългите среднощни опашки за мляко и хляб, купоните. Протестите продължават. Идва денят, в който и миньорите от Перник завладяват пространството пред двореца на Царя. Луканов обявява мораториум по плащанията на външния дълг.
292
5
 
11
 
! Отговори
аа преди 10 години
До До г-н Орешарски - не се опитвай да слагаш всички в една кошница - всички от провинцията били с кабинтеа Орешарски! Друг път! И аз съм от провинцията, а съм против него (както и всичките ми познати). Интересно сега как бързо вземат да намаляват тези 7 млн., които казваш (и бебета бройм, и неродените и теюи, които са умрели). Алоооо, събудете се в България няма повече от 6,7 млн. души.
291
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен, ако някой е имал изобщо съмнения дали президентът ще бъде докрай пристрастен, след ветото вече няма такива основания.Не знам дали това правителство работи за хората, още не го е доказало.Но пък КФН потвърди, че офшорки, свързани с ***, работят за хората, като помагат да се източват пенсионни фондове. Така няма пенсии и хората, вместо да седят по цял ден като пенсионери и да се чудят какво да правят, ще трябва да бачкат, че трябва за хляб и няма да безделничат. А това е добре за хората, не ли?
290
1
 
12
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До bochko tikvetoВярно ли е голяма разликата между комунисти и съвременни социалисти - еми вземи го кажи на всички пенсионери, който гласуват за тях. Те това не го зная. Обясни им че разликата е огромна, за да не гласуват повече за тях.
289
6
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
БРАВО РОСКО ТИ МНОГО СЛУШКАШ !
288
1
 
1
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
hubavo e 4e ima oshte Bulgari kato prezidenta Boiko Borisov , ina4e vsi4ki drugi se prodadoha na dps naie veche golemeia nacionalist deto se pishehe bolen
287
13
 
8
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Само едно не разбрах - какъв е този терним "частично вето" ?!? Звучи ми като "малко бременна" . В крайна сметка ГЕРБ си каза думата през устата на този ге*зер ! Срам за България и президентската институция. Сценарият в който не се отхвърли ветото е страшен и няма да е политически а социален. При неразплащане с бизнеса ще има фалити и още по-голяма безработица. Тока не е поефтинял драстично , а зимата идва ! Кажете г-н Офшорков как ще ви "извежда" НСО от президентството - с бял автобус ?
286
3
 
6
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До bochko tikvetoОбразованието си ми е добро, ама твоето какво е? Не можеш да напишеш правилно и "милиард". Написал си: "къде са милиарвите". Цифричките дето си пейстнал са милиони, а разликата с милиарди е 1 към 1000. Ти какво ще намажеш от този заем? Вземи си сложи снимка на Станишко с дълъг нос, това е човека дето като каже "Добър ден" трябва да погледнеш към небето.
285
0
 
4
 
! Отговори
ромите преди 10 години
да искарат 1 000 000 000 кво се правят .
284
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП -ДПС -АТАКА -СДС -НДСВ И ЗНАЙНИ и не знайни партий да ходят да търсят пари от *** махали дето 23 години га храниха с помощи да си Доган да си търси парите от *** :)
283
6
 
20
 
! Отговори
майна преди 10 години
Thank you Mr. President
282
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кутевчетата по форумите са фенове на Вигенин и практикуват еднополова любов.Затова се вписват в проекта на ДПС
281
4
 
13
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
brav za pyrvi pyt vijdam v Bulgaria prezident na miasto , gospodin prezident vie ste golaim pich
280
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма комунисти,няма проблем.Има комунисти има и турци, и проблема е ОГРОМЕН
279
0
 
3
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Фискалния резерв не е заем.