Ветото на Плевнелиев ни бави, коментира Орешарски

"Аргументите на президента са икономически неиздържани и пристрастни"
Обновена: 7 авг 2013 17:40 | 7 авг 2013 17:40,
109
Ветото на Плевнелиев ни бави, коментира Орешарски
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната. Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, изпратено до медиите от правителствената информационна служба.

„Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани“, изтъква министър-председателят.

Още по темата
Той информира, че правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.

Премиерът припомня, че основните цели на актуализацията са били насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които са задържали икономическия растеж  и са ограничавали възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото. 

„Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени“, изтъква той.

„Още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него.

Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях“,  се коментира още в изявлението на Орешарски.

„Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот“, посочва още премиерът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май президентът е единственият който се бори с престъпността и корупцията.Той просто се опитва да предотврати една голяма кражба.Така,че с право е наложил вето на грабежа.Ако има някаква свястна институция в момента това е президентството.Тези дето "работеха"2 месеца,МВР зорлем ги отървава всеки ден от "народната любов" и сега хукнаха да ядат и плюскат на морето народът ги мрази и един ден ще ги съди за извършеното от тях.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да много ви бави за да открадните милиярдчето.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГОСПОДИН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ВИЕ СТЕ МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ, ИЗБРАН ОТ МЕН. АЗ СЕ ГОРДЕЯ С ВАС.
74
1
 
12
 
! Отговори
НЕЗАКОНЕН ОТПУСК преди 10 години
Парламентът излезе в отпуск в нарушение на Кодекса на труда. Всеки работещ гражданин в България знае, че трябва да има 8 месеца непрекъснат трудов стаж при постъпване на работа, за да има право на платен годишен отпуск. Парадоксалното е, че правещите законите не ги спазват.Би трябвало да се провери дали са си гласували платен отпуск. Не трябва да забравят, че те са НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. Всички средства за тяхната издръжка са от същия този бюджет, който е ЗАКОН, гласуван от самите тях.
73
17
 
4
 
! Отговори
Hiffaforalkus преди 10 години
Ей сега на половинката мъж Плевнята като му гласуват импийчмънт - ще види той кон боб яде ли...
72
5
 
16
 
! Отговори
Оставка! преди 10 години
БСП и ДПС да престанат да коментират с назидателен тон на детска учителка действията на президента! Той е президент и много добре знае задълженията си!А господата политици ако наистина ги беше грижа за "решаване на изключително тежките социални проблеми на българските граждани и на бизнеса", нямаше да ваканцуват до 30 август!
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За къде бързаш бе аланколу - няма да ви стигне май времето да окрадете орталъка а- и ония апаши *** - вашите ортаци отворили едни уста -цял народ да се из......е няма да я напълни - ега ти лакомите ***- нямат наядане - толкоз години крадоха и пак не им стига- той за туй сергейчо не ще да пусне кокала - -
70
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бави би да смучете кръвчицата на народа ***.Олигархски тая кръв ще я повръщате наесен двойно така да знаеш.Който нож вади от нож умира!!!
69
3
 
35
 
! Отговори
IMK преди 10 години
Като ви бави да не бяхте излизали в отпуска.
68
1
 
32
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Тъпанарски не умувай а кажи защо не събираш приходи? Нали точно според тебе "финансов гений" такъв, миналата година точно този бюджет беше подценен и имаше възможности за допълнителни приходи към 1.5-2 млрд. Как така сега не стигат и не казвате какви дупки на Герб точно ще запушвате. Долни лъжци и манипулатори сте *** такива. С 40 млн оправдавате милиард заем. Един ден ще бъдете изгонени с камъни, дано да е час по-скоро. А гласувалите за вас трябва да си посипят главата с пепел.
67
1
 
32
 
! Отговори
смешник преди 10 години
NOрешарски, нагъл и смешен кифльо на конци на ДПС и СерГЕЯ. Марш ти и твоите марионетки в историята час по-скоро, че ни писна от киселата ти физиономия и безброй гафове.
66
1
 
42
 
! Отговори
gtf преди 10 години
"Ветото на Плевнелиев ни бави" - и слава Богу,.Явно трябва да се върнат паричките, дето похарчихте за купуване на гласове, малко да се крадне по един или друг начин ...за тва се бърза толкова - нали ?
65
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички бедни хора пред президентството, нека да Ви наложи вето !
64
24
 
9
 
! Отговори
Сократис преди 10 години
Четейки изказванията разбирам,че когато Правителството назова част от протестиращите "***" е имало право.Пишещите тук също са протестиращи и подкрепящи и няма разлика дали ще пишат простотиите си на лозунги или тук в dnes.bg Сегашното поколение млади и не добре образовани пишещи не искат да разберат,че ние не сме длъжни да обичаме Плевнелиев,Орешарски,Борисов и др,но сме длъжни да УВАЖАВАМЕ институциите които те представляват и нецензурните думи по техен адрес са недопустими и дори подсъдни!
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 71: да, живот и здраве съвсем скоро - ама за президент.
62
4
 
26
 
! Отговори
хунта-БСП,ДПС,Юруш преди 10 години
Комунистическите драскачи яко се разсмърдяха, като за последно! Следващото вето ще е за цялата тройна комунистическотурско-фашистка хунта!
61
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами добре, че има кой да ви "бави"!! Хайде поздрави и живот и здраве да има избори скоро!
60
4
 
25
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Плевнелиев за първи път да се застъпи за народа.А тоя алкохолик на снимката ако бърза толкоз много да ходи да ги събере от плажовете ония хартутняци който аз и другите РАБОТЕЩИ не пенсите и *** им плащаме заплати.
59
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махнаха Тодор Живков, защото сме имали задължения.Коя държава няма?При тези заеми и задължения откъде забогатяхте, всички вие през тези 23 години.Преди бяха шепа министри, и имаха морал.Сега сте безкруполни"***". Дайте възможност на правителството да работи.Тъпчем и ще продължаваме да тъпчем.Има още за крадене, за това неспирате да се ядете, като кучета, а ние народа да гладуваме.Стига сте стояли по площада измияри, за да баламосвате бедните.
58
2
 
17
 
! Отговори
ffsa преди 10 години
Смешника Кутев се изказа: "Въпреки очевидния опит на президента Росен Плевнелиев да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция, ще стартираме отново преговори с всички засегнати лица и организации..." Е как бе гювендийо червена ветото да не е правомоще на президента?????? Спомням си вашето президентче със смешната лимба също налагаше вето, как тогава е било в правомощията му???