БСП не се изненада от ветото, под съмнение били мотивите

Левицата обвини Плевнелиев в "злонамереност в прочита"
Обновена: 7 авг 2013 17:54 | 7 авг 2013 17:22, Веселина Йорданова
76
БСП не се изненада от ветото, под съмнение били мотивите
Антон Кутев Снимка: Булфото

Левицата ще инициира свикване на извънредно заседание на Народното събрание за ново обсъждане на актуализацията на бюджета след частичното вето на президента Росен Плевнелиев. Преди това БСП ще проведе нов кръг разговори със засегнатите страни, обяви Антон Кутев в изявление.

В момента депутатите са в лятна ваканция.

Очаквано социалистите съзряха политически мотиви зад решението на държавния глава. Няма друго основание за внасяне на това вето освен политически опити на президента Плевнелиев да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция, какъвто е бюджетният процес, заяви червеният депутат.

„Въпреки очевидната некоректност на президента с тези му действия нашият ход ще бъде напълно позитивен, ние ще направим отново разговорите и след това ще искаме от Народното събрание да се проведе извънредно заседание на парламента“, добави той.

Още по темата
Кутев каза още, че решението на Росен Плевнелиев е било очаквано. Не ни изненадва, по-скоро за нас в този случай под съмнение стоят мотивите на президента,  добави той.

Социалистите не смятат „тази политическа намеса от страна на президента в работата на изпълнителната власт за добра демократична практика“. Въпреки това от БСП изразиха готовност за серия нови преговори с работодатели, синдикати, майки, хора с увреждания, тютюнопроизводители, с бизнеса, който си чакал разплащанията.

От БСП заподозряха още държавния глава в „злонамереност в прочита“. „Да се говори за това, че процедурата на диалог е била по някакъв начин подценена, е абсолютно невярно и показва или непознаване на самата процедура, или злонамерен прочит на това, което се случва в държавата“, заяви Кутев.

По думите му огромните въпроси, които си задава президентът, будят учудване.

Кутев напомни и трите направления на актуализацията на бюджета – разплащания с бизнеса, социални плащания и подкрепа за фискалния резерв. По думите му и в трите има тежки дефицити в сегашния бюджет, предизвикани от всички възможни досега функции на президента.

Като човек, който назначаваше служебното правителство, носи част от отговорността за тези дефицити в бюджета. Като бивш министър от правителството на ГЕРБ също носи част от тежестта за това фискалният резерв да е в този вид, отсече той и допълни, че актуализацията цели да ремонтира част от направените „куп бели“.

Социалистите не приемат обвиненията на президента в непрозрачност на актуализацията или в липса на диалог.

„Ако президентът Плевнелиев по някакъв начин е проспал бюджетната процедура, в нея достатъчно ясно бяха заложени възможностите и задълженията при такава процедура да се комуникира със синдикатите, с работодателските организации“, заяви той. Кутев посочи, че те са подкрепили решението бюджетът да бъде актуализиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тоя много лош човек бе! Защо така не дава на хората да си усвоят 700-800 милиона??? Не знае ли, че по времето на ГЕРБ партийните им каси се изпразниха? Ейййййй, лоши хора!
50
8
 
3
 
! Отговори
Пако преди 10 години
На един *** ли е работа да преценява държавния бюджет и му налага вето? Какви икономически знания и образование има Чехлю за да си пъха носа там където не му е работа? Може би Плевнята преподава икономика в СУ на студентите? Нещо се обърках,кой е икономиста и кой дюлгерина? А може би Орешарски разбира повече от дюлгерство,а наш Чехлю от финанси и икономика?
49
3
 
3
 
! Отговори
rabat преди 10 години
ДО Petko 78Петинце, ЯВНО СИ НА ПРИНЦИПА-ЕДНА ЛЪЖА КАТО СЕ ПОВТОРИ 100 ПЪТИ ,И СТАВА ИСТИНА.Грешиш мой човек!Не подценявай интелекта на обикновения човек! Не хващат декиш вече провокационните ви измишльотени!Американомафиотските ви номера тук в България не вървят!
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората в европейския парламент приеха кирилицата, на банкнотите от 5 евро вече я има а тук разни ***-български *** продължават да пишат на латиница!Как да ни уважават другите като сами себе си не уважаваме?И защо дремете а не ги триете?
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ehhhh, kak ne vi omrazna vechno da obviniavate drugite hora. Kak ne vi e sram? Zaradi vas Balgaria e v tova sastoianie v momenta. Progonihte I prodaljavate da progonvate mladite I umnite hora ot Balgaria. I kakvo shte postignete? Kato progonite vsichki I ostane samo elektoratat vi ot babichki I diadovtsi kakvo shte pravite togava? Koi shte vi plashta danatsi? Mislili ste za tova?prestanete da ocherniate I obviniavate drugite hora, a poemete otgovornost za postapkite si.zasramete se,
46
4
 
8
 
! Отговори
... преди 10 години
За другаря Кутев и & в пълна сила важи аксиомата " НА КАЛПАВ К.... КОСМИТЕ МУ ПРЕЧАТ !!! "
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
злонамереност в прочита" ??? Bezsramnizi !!! Ne sme zabravili kreditnite milioneri drugar4e ! Kakvo iskate, da si razpredelite 1 miliard i da iz4eznete kato partiinite vi idoli ot 1992/94 ??Znae e se, 4e taka i taka jiveete na Kredit i imate milioni po bankite.
44
7
 
24
 
! Отговори
др.Станишев преди 10 години
Орешарски-аз др. Станишев ти звъня от 2 часа, но не дигаш телефона...Как можа така да ни подведеш бе??С Моника вече 3 часа се караме - голяма кавга стана..иска да ме бие с точилката...вика..Този ли намери за премиер да го предлагаш-виж какъв гаф сътвори за пореден път и сега ИЗЛАГАЦИЯТА е ОЩЕ по-голяма отколкото с Делян Пеевски...И права се оказа Моника...Орешар-КАЗВАЙ СЕГА КАКВО ДА ПРАВИМ???ЧТО ДЕЛАЕТ???ЧВОР ТАКОЙ!!
43
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горките крадливи прасенца от бсп и злият български народ...
42
7
 
7
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Някои може ли да ми каже,защо Милко Калаиджиев прилича на Никола Тесла.
41
7
 
29
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Ах,как обичам тия от БСП да квичът като прасета.Музика за мойте уши.
40
5
 
19
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Ах,как обичам тия от БСП да квичът като прасета.Музика за мойте уши.
39
4
 
21
 
! Отговори
Stanishev e bokluk преди 10 години
Kolkoto i da ne im se nravi, PRAVITELSTVOTO SHTE PADNE! NQMA DA SPREM DOKATO TOVA NE STANE!
38
6
 
33
 
! Отговори
Мафиотп преди 10 години
Комунистите са заплаха за бъдещето на България и докато не бъдат изхвърлени от властта, нямаме бъдеще - това вече всички разбират освен тия престъпници от статията.
37
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офшорния послушник на Тиквата е толкова прозрачен. След обаждане от боса си от Банкя би наложил вето и на жена си.
36
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забрана на ДПС и БСП като противоконституционни партии. ДПС е етническа партия - това е забранено в конституцията.ДПС в интервюта в чужди медии представя себе си като "турската партия в България"! БСП е НЕбългарска партия. С действията си активно работи за НЕбългарски интереси. Освен тома БКП е забранена, а продължава да организира конгресите на БСП (48-ми конгрес), значи признава приемствеността с БКП. Когато има място ще дойдат други партии.
35
12
 
16
 
! Отговори
eli преди 10 години
Забрана на ДПС и БСП като противоконституционни партии. ДПС е етническа партия - това е забранено в конституцията.ДПС в интервюта в чужди медии представя себе си като "турската партия в България"! Няма "турска партия в Германия" и никога няма да има, не че няма турци.БСП е НЕбългарска партия. С действията си активно работи за НЕбългарски интереси. Освен тома БКП е забранена, а продължава да организира конгресите на БСП (48-ми конгрес), значи признава приемствеността с БКП.Когато има място щ
34
10
 
22
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Кутев,И значи, вместо веднага да поправите тази вопиюща несправедливост, Вие и колегите Ви ще се търкаляте по евксиноградския плаж до 30 август? :)))Явно не ви е особено спешен тоя бюджет, а?
33
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** КОМАНИСТИ!!!
32
11
 
21
 
! Отговори
Do Г-н Кутев преди 10 години
Г-н Кутев, обръщате се към президента на Републиката все пак! Имайте нужното уважение!!! Срам!