Ветото на Плевнелиев ни бави, коментира Орешарски

"Аргументите на президента са икономически неиздържани и пристрастни"
Обновена: 7 авг 2013 17:40 | 7 авг 2013 17:40,
109
Ветото на Плевнелиев ни бави, коментира Орешарски
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната. Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, изпратено до медиите от правителствената информационна служба.

„Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани“, изтъква министър-председателят.

Още по темата
Той информира, че правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.

Премиерът припомня, че основните цели на актуализацията са били насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които са задържали икономическия растеж  и са ограничавали възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото. 

„Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени“, изтъква той.

„Още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него.

Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях“,  се коментира още в изявлението на Орешарски.

„Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот“, посочва още премиерът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
21
 
! Отговори
Седефчо преди 10 години
На тоя пич му върви да разваля седянки. :D
16
9
 
8
 
! Отговори
... преди 10 години
До АРГУМЕНТИнеграмотен си!
15
26
 
23
 
! Отговори
kokolino преди 10 години
До АРГУМЕНТИмалко корекция;1. Еврофондовете при Станишев не бяха спряни-провери!2. Орешарски остави БГ с 8,2 милиарда лева резерв.1,4 милиарда лева в Здравната каса,10 милиарда дълг,общо за 4 години 24 милиарда евро инвестиции( по 6 на година грубо),капитализирани държавни фирми( това значи пълни с пари) и др.-проверка в сайта на БНБ и МФ. Информацията е официална,не е скрита,общодостъпна е за всеки който може да чете.За фондовете информацията е достъпна на сайта на Европейската комисия.
14
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук няма место за преговори!Престъпници дайте оставка и си идете с мир!Не може престъпниците с купени гласове на асоциалният ви електорат да решавате съдбата на образованият и работещчовек! Електоратът ви не работи и не допринася с нищоза благоденствието на Родината! Вие сте доказани престъпници.Престъпници идете си с мир! ОСТАВКА.
13
13
 
28
 
! Отговори
God преди 10 години
Под думите "премиерът каза" да се разбира "Доган каза". Орешарски никога нищо не казва ако не му е написано от Доган и не му е разрешено да говори. Станишев може би и той се включва в сценария ако от ДПС му позволят да сложи някоя запетайка. Орешарски е премиер на повикване - когато на някой от олигарсите му трябва нещо, той идва, дава му го и изчезва в дупката си. Чобанов върви по неговите стъпки - експертна безотговорност и удобен подписвач, който не задава въпроси и не се опитва да мисли.
12
14
 
22
 
! Отговори
Здравко преди 10 години
Орешарски - върнете парите на Руснаците, че така като гледам, нещата отиват на втори случай Луканов!
11
28
 
27
 
! Отговори
РAД преди 10 години
Д-р Тренчев е безпрекословно прав ! Оттам откъдето минаха Гроб,Дянков,Цецо- крадецо,Фидосова и Будиста вече трева няма да поникне.......Боже прости им- за 4 години тази хунта погреба България !
10
17
 
29
 
! Отговори
Диктатор преди 10 години
Миков, пиянде, айда връщай стадото у събранието, че да свършваме. Айда Мая, бррр, айда, бррр, стига гриза тия листа, не са долари, брррр
9
8
 
42
 
! Отговори
Диктатор преди 10 години
Е, тоя Плевнелиев забатачи цялата схема... Сега пак минавам на план Б - Пеевски шеф на БАН!!!
8
13
 
54
 
! Отговори
АРГУМЕНТИ преди 10 години
АРГУМЕНТИ 1. ЛУКАНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ ( Гладната зима )2. БЕРОВ създаване на ВИС 2 , СИК , МУЛТИГРУП ( С бой и заплахи убиват зараждащия се бизнес в България ) 3. ВИДЕНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ (откраднаха на хората спестяванията , Кредитните милионери , Финансови пирамиди , заплати по 5-6 долара ) 4. СТАНИШЕВ - (Ограбване на Еврофондовете и спирането им ! Най-мащабният грабеж АЕЦ "Белене" )5. ОРЕШАРСКИ -(Финансовият министър , при който спряха Еврофондовете става Министър претседател !!!
7
10
 
40
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Да-а..обърка ви сметките за бързо крадене,кофти,свикнали сте по-много и веднага
6
6
 
29
 
! Отговори
8888* преди 10 години
Заглавието и снимката си пасват с тази усмивка,сякаш са от комедиен филм...:D Този няма как да му каже директно "Давай парите да си подадем оставката и след това всеки да се спасява сам"...
5
30
 
13
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Това е и идеята на гербаджииската ***.............
4
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да,бави ви,а вие бързате да крадете,нямате много време и се изнервяте
3
14
 
33
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
оставка
2
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са водачите на протестите от зимата дудев, пулев, сулев какви бяха там ониякривогледи *** и престъпници?бкп+дс взеха с престъпни машинации властаи водачите на протестите от зимата изведнъжприеха исляма набързо и се приместиха набързо във факултетов новопостроена къща без всякакви разрешителнии за награда ще бъдат на социални помощи и няма да плащат вода, ток данъци и такси.!
1
14
 
52
 
! Отговори
гг преди 10 години
Оставка