Политолог: Напрежението между институциите ескалира

Президентът протегна ръка, смята Даниел Смилов
Обновена: 8 авг 2013 11:17 | 8 авг 2013 11:17,
42
Политолог: Напрежението между институциите ескалира
Вчера Плевнелиев наложи вето. Снимка: БТА

Конфронтацията между президентството и Народното събрание излиза извън рамките на нормалното. Това мнение изрази политологът Даниел Смилов пред БНР. Според него въпросният сблъсък не е започнал от сега. Той даде като пример за ескалацията на напрежението между институциите отворено писмо, което Христо Бисеров написа до президента. Според Смилов то е неприемливо в една демократична държава.

Както Dnes.bg вече писа, депутатът от ДПС и председател на правната комисия към НС изпрати писмо до президента, в което го критикува за решението му да сезира КС за Закона за СРС-тата.

Според Смилов тази ескалация на напрежението може би ще продължи. По негови думи и двата лагера втвърдяват позициите си.

Още по темата

Той беше категоричен, че президентът е имал право да наложи вето на актуализацията на бюджета.

Няма спор дали Конституцията дава, или не дава право на президента да налага вето. Спорът, повдигнат по отношение на бюджета, според мен е в следната посока. От една страна е правилно, че в България фискалната политика се определя от правителството. Президентът не е основна фигура в определянето на фискалната политика, така че това трябва да е приоритет на МС и от там идва някакво "основание" на парламента да се опита да ограничи президента в налагането на вето върху основния закон – Закона за бюджета, обяснява политологът.

По негови думи обаче ветото на Плевнелиев не оспорва правото на МС и на НС да определят фискалната политика.

Възражението на президента е принципно и важно. То е как трябва да бъде правен бюджетът и какво трябва да бъде нивото на прозрачност в него. Това означава - не по съдържанието на политиките вътре в бюджетния закон, а по начина, по който законът е направен и обосновката, която е дадена за различните политики, допълни политологът.

Смилов обясни още, че ако се изложат аргументите на правителството за исканата актуализация, при прегласуването ще се събере повече подкрепа за заложените мерки.

Трябва да имаме предвид, че все пак сме в една особена ситуация, в която имаме мнозинство в НС, което е твърде крехко и което е с подронена легитимност. В този смисъл може да се каже, че президентското вето беше някакъв вид протегната ръка, изрази позицията си Смилов. Според него държавният глава с ветото си казва, че приема общата рамка на поправките, но има някои възражения по процедурите, по обосновката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
kaka преди 10 години
Боже, боже толкова експерти на едно място не съм виждала????
34
1
 
2
 
! Отговори
laura преди 10 години
Сами лъжи и безсмислици говори този човек. За мен той не е никакъв президент и изобщо не тежи на мястото си.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е най-смотания президент който сме имали до сега.!!!!!!!!!Жена му не случайно не иска да се показва с него да не се излага!!!!!!!!!!!!
32
1
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Въпроса е, че дори Президента да е прав до някаква степен за това вето, това че го праив по точно корпоративни заръки, а не по чисто държавнически и морални, го обезсилва тотално. Президента е поредния продажник на олигаристичната власт!
31
4
 
9
 
! Отговори
ДОН преди 10 години
НЯМА СМИСЪЛ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКА ИНСТИТУЦИЯ В БЪЛГАРИЯ.А ПА ЗА ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ ДА НЕ ГОВОРИМ - ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ - ПОСРЕДСТВЕН , МРИОНЕТКА ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ГО НАРИЧА КАКТО СИ ИСКАМИРИШИМИ НА ПРЕДСРОЧНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ.
30
6
 
7
 
! Отговори
maleficent преди 10 години
И на двете страни им липсват аргументи! А като го гледам този марионет президент си мисля, че тази институция е напълно ненужна, само харчим пари за глупости.
29
5
 
10
 
! Отговори
lorcheto_ преди 10 години
Проблемът е там, че всички са водени от някакви лични и корпоративни интереси, а не от тези на народа. Президентът налага вето на пореден закон заради спорта, а мотивите му се припокриват напълно с тези на ГЕРБ. Неговата позиция в никакъв случай не може да се нарече обективна. После как сегашните управляващи, на които уж даде кредит на доверие да не го приемат лично.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политологът Смилов очевидно е слънчасал. Каква протегната ръка му се привижда, като Плевнелиев с твърд тон и драматично изражение се ОПРАВДАВАШЕ за ветото?!!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ami shte eskalira blagodarenie na bsp I dps, koito se darjat arogantno i ne spriaha da obviniavat drugite hora. Breh, kakvi "pochteni" hora, te sa "svetsi"!!!!! Nito edin griah niamat.... Istinski role models (da im go prevedem li na Balgarski? Ili te shte polzvat Google translate, sashto kakto za dumata "vakancuvam"? Tova na ruski ili turski e?)
26
18
 
13
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
Напрежението между институциите ексалира благодарение на Плевнелиев, защото не одобри актуализацията на бюджета. Ако го беше направил, нямаше да го има това ескалиране. Сега от него трябва да се търси сметка, а ако си подаде оставката, ще направи голяма услуга на всички.
25
19
 
17
 
! Отговори
dimityr_penev преди 10 години
Никаква ръка не е протегнал Плевнелиев. Просто трябва да си подаде оставката и да остави кабинета да си върши работата.
24
9
 
11
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До ДилянаАми вие ги вкарахте,какво ви е виновен Плевнелиев?
23
7
 
9
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До ДилянаАми вие ги вкарахте,какво ви е виновен Плевнелиев?
22
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма спор дали президентът има право да налага вето на незконосъобразни документи,излизащи от властта или управлението.Проблемът е в политическите поръчки,които този удобен и назначен от т.нар.олигарси президент,изпълнява политически и друг вид поръчки,с които активно брани и личните си интереси.В никакъв случай това не е протегната ръка.
21
10
 
22
 
! Отговори
митничар преди 10 години
Другари комунисти-социалисти-депесари-атакисти /всички взети заедно доносници на ДС. / нали имаше резерв от ликвидирането на контрабандата 3 милиарда лв. хайде действайте. Да ама не това са приказки преди избори, а сега най лесното дайте заем 1 милиард ние да се правим на доброто ченге а след нас потоп. Извинете кога ще си получим мин. пенсия от 500 лв. и заплата от 1000 лв. За тока сме на голяма печалба 1-2 лв. на месец или 3-4 стотинки на ден.
20
17
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Good_witch:Спокойствие и само спокойствие. Плюещи винаги е имало и винаги ще има. Ако ти прави впечатление никой не изрази мнение по ветото ами пак мелят за Борисов. Пък и ако толкова не го харесват да ходят да протестират пред президентсвото. Аз лично не съм виждал по активен президент и пак ще гласувам за него. Не бих се изненадал ако повечето хора се чувстват по същия начин :).
19
15
 
16
 
! Отговори
Бигуй преди 10 години
Това за законното и за легитимното вече го чухме. Дори влезе в речника на жълтите павета. Но в изказването на Плевнелиев, свързано с ветото, един политолог не отчита десетките нападки, отмъстителни подхвърляния, жлъчните думички, непрекъснатото заиграване с жълтите павета, открити и зле прикрити нападки срещу правителството и подкрепящите го партии. В тези случаи, политологът е пренебрегва некресливото присъствие на родната българска страна и на хорица, които Плевнелиев нарани дълбоко.
18
25
 
14
 
! Отговори
ван Гог преди 10 години
Олигархът Плевнелиев е кукла, няма никакъв авторитет и политическа тежест дори и в ГЕРБ. В сегашната ситуация най-разумно е той да подаде оставка.А ГЕРБ и БСП да се разберат. Най добре е Бойко президент, Орешарски - премиер.Че парите за протести на олигарсите свършиха и хората трябва да работят и живеят.И да има повод циркът да свърши
17
29
 
30
 
! Отговори
svejarov преди 10 години
България ще фалира подпомагана от кръга Прокопиев и неговата пионка Росен
16
26
 
20
 
! Отговори
Мебелист преди 10 години
Стига конфронтация.ГЕРБ и БСП да направят нов кабинет без турци,и без това са едни и същи комунисти и нямат разлика.Ще фалираме с тези протести и несигурности.Стига!!!!