Бившите създадоха фирми мастодонти в строителството!

Левицата нямало да прави планове за несъществуващи политпроекти
Обновена: 23 авг 2013 15:57 | 23 авг 2013 15:01, Камелия Цветанова
41
Бившите създадоха фирми мастодонти в строителството!
Димчо Михалевски Снимка: архив, Булфото

Конкуренцията в строителния бранш е изкуствено намалена от предишните управляващи, които са създали фирми мастодонти, обвини червеният депутат Димчо Михалевски, който е и председател на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление.

За да се реши проблемът, в началото на септември от БСП ще внесат законодателни промени.

Eдна от тях предвижда да се създаде онлайн национална платформа, където ще бъде публикувана цялата информация за обществените поръчки и да се знае във всеки момент коя фирма какви възложения има.

Сривът в строителство по обективни причини започна от 2010 г., но предишното управление насочваше обществените поръчки към много малък брой фирми, обясни необходимостта от законовите промени Михалевски.

За първите шест месеца на тази година големите фирми са получили 122 договора на стойност 1,351 млрд. лв. Малките са работили по 230 договора на стойност 63 млн лв., а средните по 423 за 548 млн. лв. Това според Михалевски показва силно дебалансирана среда и липса на конкурентност.

Предишните управляващи са създали фирми мастодонти и брокери, които дори забравят да плащат на подизпълнителите си, упрекна той и добави, че осем са най-големите фирми, които взимат най-много поръчки.

Михалевски смята, че генезисът на проблема е започнал през 2008 г., когато е въведено изискването за критерии за изпълнението на категориите строителство.

За да строят първа категория, фирмите трябва да имат поне 50 наети, приходи от продажби за предходна година 3 млн лв. и активи на стойност 500 000 лв.

За втора условията са 30 работници, приходи от 1,5 млн. лв. и активи за 200 000 лв. Заради тези завишени условия много от фирмите губят правото си да изпълняват първа и втора категория строежи, а оттам да участват в търгове за обществени поръчки. Така се оказва, че близо 50% от компаниите вече не отговарят на условията за обществени поръчки.

За последните четири години над 2 600 строителни компании за преустановили дейността си.

В същото време от регистрирани 4 286 строители малките фирми са 83% от всички, средните са 15 на сто, а големите са едва 1,9%, което е само 80 фирми.

„Така че се налага да има и промени и в Закона за камерата на строителите, където ще се изменение в начина на присъждане на категории и ще е важен не толкова обемът и численият състав, а други фактори за възможността да се изпълни обществена услуга”, обясни Михалевски.

Законът за устройство на територията също ще търпи промени, с които ще се прецизират и някои категории строежи.
Михалевски потвърди, че се обсъжда детските надбавки да станат по 50 лв. на месец и да отпаднат подоходните критерии.

Той коментира още и информацията, че се очаква до есента да има нов ляв политически проект на президента от 2002 до 2012 г. Георги Първанов и бившата депутатка от левицата Татяна Дончева, които смятат да сформират движение, в което щели да поканят да се присъединят и част от депутатите от "Коалиция за България".

„Тази формация на Първанов и Дончева не лежи на реална основа и действия. Аз нямам информация”, заяви Михалевски.

„БСП няма да прави планове за несъществуващи проекти”. Така отговори той на въпроса какви стъпки ще предприеме левицата, ако все пак наистина се появи нова формация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Под загрижеността на др.Михалевски прозира настоятелното желание да се вкарат в общест-вените поръчки фирми еднодневки,за да се краде по-лесно. Не плаща данъци,осигуровки,както и заплати и след 6 месеца фирмичката изчезва от хоризонта и се пръква нова,но със същата цел-за максимално кратко време да вземе максимално много обществени поръчки и след това по схемата.В ЗОП трябва да се въведе и критерий участниците да имат капитал поне 2 пъти над стойността на поръчката за да има гаранции Възложителя
34
2
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Па нали тия мастодонти строиха магистрали , любимото занимание на Б.Б.
33
5
 
5
 
! Отговори
ivo преди 10 години
А бе ХЕРПЕС смотан.Малко са ти фирмите ли?Искаш *** и Пульо да имат фирмички за можете да лапате още,а?Не се ли засити гад *** спинозна комунистическа?
32
2
 
7
 
! Отговори
Помните ли преди 10 години
Най-често СД Лайтинг АД се състезава със себе сиЗам.-министър си уреди смяна на крушки за 4 млн. лв.Договори с фирми на Димчо Михалевски предизвикват скандали в общини
31
2
 
6
 
! Отговори
Михалевски папа$ преди 10 години
За едногодишното си съществуване софийското дружество СД Лайтинг АД сключва договори чрез пряко договаряне за ремонт на уличното осветление в общините Каварна, Девня, Нова Загора, Лясковец и Димитровград. Още докато е зам.-кмет по строителството на Кърджали, името на Михалевски добива скандална слава покрай избора на фирма, която да подмени уличното осветление в града. Поръчката на стойност 1 400 000 лв. е дадена на регистрираната в София фирма ДИМОВ КЪМПАНИ ЕООД, с управител Красимир Димов. На местните избори през 2003 г. Димчо Михалевски е кандидат на БСП за кмет на Кърджали.
30
5
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Ало, Михалевски! Да си чувал колко струва водното огледало или яз. Цанков камък в родния ти град? А да знаеш на Доган хонорара за консултант по втория мегапроект? А да знаеш случайно, че 1/3 от София няма канализация, но село Дръндар на Доган има? А да знаеш защо АМ Хемус стига до Правец? А нещо за Белене да кажеш (20 милиарда минимум)? Да продължавам ли? И какви фирми ги реализираха и как са избрани? А за Дунав мост 2 или АМ Люлин, или защо Тракия се завърши чак сега, като е проектирана 2000г?
29
4
 
10
 
! Отговори
поля преди 10 години
"Бившите създадода фирми-мастодонти..." и настоящите се скъсаха от рев, че има мастодонт в тая държава, който не е техен.
28
4
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Михалевски смята, че генезисът на проблема е започнал през 2008 г., когато е въведено изискването за критерии за изпълнението на категориите строителство----------------- Е, тогава какво са ви виновни бившите за нещо, което вие сте установили със закон?
27
3
 
9
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До МенЩе спечели. Като обещае 50% за Моника и 4-те и дечица...
26
3
 
5
 
! Отговори
aze преди 10 години
Тоя трътльо е нашляпал еб***ти глупостите
25
5
 
13
 
! Отговори
Мен преди 10 години
И как министърът си представя ЕТ "Бай Салим - Мастара" с назначени 4-*** от малцинствата и още 10 без договор от спирката сутрин, да спечели търг за 15 милиона за строеж на болница например ?Малките фирми взимат малки поръчки, големите - големи. Той не че ББ беше цвете, ама тия все едни идеи вадят от... абе не знам откъде им идват, че и изказвания и прочие.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Димчооо,ами дайте магистрала Хемус на ЕТ Ачо,ЕТ Гачо и ЕТ Баба Минка.Тези са точно толкова хахави колкото и БокУ.
23
6
 
24
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
"Бившите създадоха" кои бивши г-н Михалевски и бивши и настоящи са все комунисти, от 1920г. на насам, когато пак партията 100-летница предаде Ал. Стамболийси на братята ви по оръжие и идеология фашистите за да го заколят. Моля ви се от сърце не използвайте бившите защото това сте пак вие. О неразумний български народе поради що продължаваш да им имаш доверие и да им гласуваш на БКП-БСП и ДПС-ДС????????
22
19
 
17
 
! Отговори
Да не се лъжем преди 10 години
Доносник Буда уби България не само бизнеса,между другото повечето строителни фирми са свързани с МВР шефове включително и със сегашния министър!Да не се лъжем МВР е и държавата ,и наркотиците и мафията не случайно западна Европа не ни приема в Шенген!
21
12
 
29
 
! Отговори
СТИГАА !!!! преди 10 години
Вместо тези поръчкови коментари излезли от централата на БСП, моля върнете ни на ТЕМАТАКАКВО СТАНА С ГОЛЯМАТА ИЗМАМА ОТ КОСТИНБРОД ИЛИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА Е ПОРЪЧКОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР.КАКВО СТАНА С ПОЛИЦАЙТЕ ДЕТО ЩЯХА ДА ГИ ОТКРИЯТ, ЧЕ БИЕХА НАРЕД В ДЕНЯ НА БЕЛИЯ АВТОБУС. АЛО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ -- КЪДЕ СЕ СКРИ СИНЕ МАЙЧИН КОМУНИСТИЧЕСКИ, НАЛИ РАЗСЛЕДВАШЕ НЕЩАТА -- *** С ***
20
12
 
16
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
А вие НЕ ЗАБРАВЯАЙТЕ, че Батко и Братко и през последните 3.5 години се разигарваха коня на воля, печелиха всички, така наречени "обществени поръчки" и с помощта на Главната Мутра, Васил Божков, арх.Петър Диков, Стенли и Котараците направиха доста тлъсти пачки. Само че за това герберастката независима пропаганда не пише и ред.
19
14
 
22
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
стига с тоя ГЕРБ, Бойко се насади на пачи яца заложени от БСП/ДПС/ДС още от 2003г., не го оправдавам, че беше заобиколен от измамници, че назначи "калинки", че сигурно произхода му е мутренски, че нямаше нужната подготовка да управлява... но единствено ГЕРБ обяви война на всички мизерабли, размрази фондовете,уволняваше всеки некадърен министър та накрая махна и Дянков а не трябваше, трябваше да се раздели с Цецо-милиционера и Миро-мършата и да изкара на светло действащите ДС агенти
18
12
 
27
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Михалевски кой създаде батко и братко - ЗАБРАВИХТЕ ЛИ - НИЕ НЕ СМЕ !
17
7
 
26
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до митоваотговорът се съдържа в думите на Михалевски: "генезисът на проблема започва 2008г." абсолютно вярно защото тогава управляваше Доган и по негово настояване се въведоха изискванията за категориите и така примерно "Алпина" единствена може да строи язовири а пък грабливата птица да е консултант-хидроинжинер, който дори обикновен теч на мивка в сарая не може да поправи.Вервай ми и за наредбата и за ЗОП щото съм врял в казана тогава а огняри бяха С. Ковачев, д. Михалевски, А.Доган и Станишко
16
32
 
19
 
! Отговори
заради ГЕРБ преди 10 години
Какви фирми , заради ГЕРБ сме в чужбина понеже в България Мафията казваше кой да прави бизнес