Бившите създадоха фирми мастодонти в строителството!

Левицата нямало да прави планове за несъществуващи политпроекти
Обновена: 23 авг 2013 15:57 | 23 авг 2013 15:01, Камелия Цветанова
41
Бившите създадоха фирми мастодонти в строителството!
Димчо Михалевски Снимка: архив, Булфото

Конкуренцията в строителния бранш е изкуствено намалена от предишните управляващи, които са създали фирми мастодонти, обвини червеният депутат Димчо Михалевски, който е и председател на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление.

За да се реши проблемът, в началото на септември от БСП ще внесат законодателни промени.

Eдна от тях предвижда да се създаде онлайн национална платформа, където ще бъде публикувана цялата информация за обществените поръчки и да се знае във всеки момент коя фирма какви възложения има.

Сривът в строителство по обективни причини започна от 2010 г., но предишното управление насочваше обществените поръчки към много малък брой фирми, обясни необходимостта от законовите промени Михалевски.

За първите шест месеца на тази година големите фирми са получили 122 договора на стойност 1,351 млрд. лв. Малките са работили по 230 договора на стойност 63 млн лв., а средните по 423 за 548 млн. лв. Това според Михалевски показва силно дебалансирана среда и липса на конкурентност.

Предишните управляващи са създали фирми мастодонти и брокери, които дори забравят да плащат на подизпълнителите си, упрекна той и добави, че осем са най-големите фирми, които взимат най-много поръчки.

Михалевски смята, че генезисът на проблема е започнал през 2008 г., когато е въведено изискването за критерии за изпълнението на категориите строителство.

За да строят първа категория, фирмите трябва да имат поне 50 наети, приходи от продажби за предходна година 3 млн лв. и активи на стойност 500 000 лв.

За втора условията са 30 работници, приходи от 1,5 млн. лв. и активи за 200 000 лв. Заради тези завишени условия много от фирмите губят правото си да изпълняват първа и втора категория строежи, а оттам да участват в търгове за обществени поръчки. Така се оказва, че близо 50% от компаниите вече не отговарят на условията за обществени поръчки.

За последните четири години над 2 600 строителни компании за преустановили дейността си.

В същото време от регистрирани 4 286 строители малките фирми са 83% от всички, средните са 15 на сто, а големите са едва 1,9%, което е само 80 фирми.

„Така че се налага да има и промени и в Закона за камерата на строителите, където ще се изменение в начина на присъждане на категории и ще е важен не толкова обемът и численият състав, а други фактори за възможността да се изпълни обществена услуга”, обясни Михалевски.

Законът за устройство на територията също ще търпи промени, с които ще се прецизират и някои категории строежи.
Михалевски потвърди, че се обсъжда детските надбавки да станат по 50 лв. на месец и да отпаднат подоходните критерии.

Той коментира още и информацията, че се очаква до есента да има нов ляв политически проект на президента от 2002 до 2012 г. Георги Първанов и бившата депутатка от левицата Татяна Дончева, които смятат да сформират движение, в което щели да поканят да се присъединят и част от депутатите от "Коалиция за България".

„Тази формация на Първанов и Дончева не лежи на реална основа и действия. Аз нямам информация”, заяви Михалевски.

„БСП няма да прави планове за несъществуващи проекти”. Така отговори той на въпроса какви стъпки ще предприеме левицата, ако все пак наистина се появи нова формация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
27
 
14
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Какви са емоциите в кухата тиква на един обикновен, тривиален и неуравновесен ***,когато му кажеш, че ГРОБ е една от най-комунистическите партии в ЕС, структура, кадри и политика:1. Кратуната, ще се обърка, ще изпадне в мозъчен ступор и ще млъкне.2. Ще се ядоса, че го нападаш, ще изпсвува малко пяна и ще каже, че черното е бяло.
14
11
 
33
 
! Отговори
астра преди 10 години
михалевски,не се прави на света вода ненапита. И вие сте крадци,като всички останали. Къде са авоарите на България,които нашите баби и дядовци изработиха през 45-годишното ви ,,управление,,. Превърнахте ги в луксозни имоти по целият свят.Не се правете на гръмнати,ами подавайте ОСТАВКА веднага.Мошеници гнусни.
13
9
 
42
 
! Отговори
памет българска преди 10 години
И преди, и сега БСП е МАФИЯ!
12
8
 
20
 
! Отговори
леле преди 10 години
В желанието си да ни смаете с цифри направо се оляхте: "122 договора на стойност, 351 млрд. лв"
11
8
 
7
 
! Отговори
ddt преди 10 години
A te imat interes naistina vuv vsichki sferi da kradat - ama taka e kato sa prosti horata da glasuvat za teia da se opraviat sega !!!
10
12
 
23
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Факт е, че няколко фирми печелеха всички обществени поръчки. После ги възлагаха на "подизпълнители", които всъщност вършеха цялата работа, а парите ги чакаха с месеци, че даже и години....Много порочна практика! Дано се свърши с нея и да се даде шанс на малките фирми !
9
14
 
22
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
па на тебе Димчо да ти кажа, ръждясаха ви лопатите 4 год. ама няма и да им падне ръждата, щото пари за големи инфраструктурни обекти идват само от Европа а пък тя на тройката нема да даде щото знае, че крадете и лъжете. Те така се прецакаха със царчето и тройката 2007г. че още *** рани и стотинка нема да видити. Дайте си оставката и не окелпезявайте ЗОП-а, че той и без това е калпав.
8
14
 
35
 
! Отговори
Криси преди 10 години
БСП в момента с космическа скорост възстановяват и създават техни кръгове от фирми и схеми на действие с цел само собствена облага и разграбване на България и българите.Буквално за мигове се подписват договори,гарантиращи функционирането на схемите им за дълги години напред.И това е във всички сфери,където имат интерес.Като си опечат нещата може и да се откажат от властта,защото ще им е все едно дали ще я имат.А като има *** да им вярват и да ги търпят може и доста време да бъдат на власт.
7
16
 
32
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до архитект,темата е точно за комунизма и по-точно за шведската тройка в българската политика, става въпрос за обръчите от фирми на хидрото Доган, мазния Местан и Серльо хамстера.А "генезиса" те го измислиха за да могат само техни фирми да играят ЗОП в строителството на язовири, магистрали, пречиствателни станции и т.н. щото знаеха, че друг ще спечели изборите, така и пенсиите качиха в последния момент, така години те са олигархията и силните на деня, а народеца *** продължава да им гласува!!
6
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Информацията е точна. Въпросът е дали в момента не се нарежда същата схема, но с "нашите" фирми. Кога ще се направи един коректен и прозрачен закон за обществените поръчки?
5
20
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗИ ЛИ МЕРЗАВЕЦ ЩЕ ГОВОРИ ЗА МАСТОДОНИ. А КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЗА ЗЕЛЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО-ДЕЛО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ КОГАТО СЕ НАДУ ЕДИН ОГРОМЕН БАЛОН, ОГРОМНО СТРОИТЕЛСТВО ОТ КОЕТО ЗАБОГАТЯХА ТЕ А СЕГА ХИЛЯДИ МЛАДИ БЪЛГАРИ ПЛАЩАТ ЗАЕМИ И ОСТАНАХА ПАК БЕ ДОМОВЕ,ЗАЩОТО СТАНАХА ЖЕРТВА НА ЧЕРВЕНИ МАСТОДОНИ.
4
24
 
19
 
! Отговори
архитект преди 10 години
Моля, темата не е за комунизма. Ако някой няма какво да каже, по-добре да пише под други теми. Там се изявявайте като кръчмарски философи. Факт е, че предишните обичаха големите фирми и мачкаха малките. И в проектирането, и в строителството. Питайте някой, който знае.
3
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе... вие комунистите нормални ли сте?????????4286 строителни фирми... ако в тях са включени и такива за вътрешни ремонти и други - ок, но ако е само за чисто строителство - какво толкова строят - мол до мола.А и според вас поръчките трябва да ги печелят разни, дето не могат да ги изпълнят, но затова пък са ви дали подкуп, така ли???САМО 80 били големите фирми... за държава от няма и 7 млн. това е СВРЪХ цифра. Ама на вашите хора са им спрели далаверите та хайде да си върнем пак както си беш
2
13
 
28
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Мъка,голяма мъкаааааа,червените крадци изместени от други подобни,как да не ревеш, като си заварил празна ясла вместо очакваната каца с мед!
1
13
 
15
 
! Отговори
ddt преди 10 години
Mastodont li e firmata na Vesela lecheva i Stoine, koito stroiat jilishten kompleks na bul. Bulgaria , znachi i vie ste v kiupa Mihalevski ! Dolu BSP !!