Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер

Министър Стойнев твърди, че бизнесът страда от липсата на кадри
Обновена: 2 сеп 2013 16:38 | 2 сеп 2013 16:38,
111
Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер
Снимка: flickr

Образование и препитание – от това се нуждаят българите, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В Хасково той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал пред него като основен въпроса с липсата на квалифицирана работна ръка.

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерския съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му", сподели министърът.

Стойнев обяви, че през септември предстои подписването на съвместно споразумение между Министерствата на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе по нов начин дуалната система в образованието.

Министърът поясни, че според тази система младите хора ще учат през половината от времето, а през останалата половина ще работят.

"С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаяти, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др.", аргументира се Стойнев.

"Следващият ни бюджет ще бъде насочен към образованието, така че да подготвяме кадри. Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", е мнението на Стойнев.

Икономическият министър обяви, че правителството започва активен диалог с българския бизнес, като политиките ще се формулират отдолу нагоре, а нямат да се спускат, както е било до сега.

"Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях", зарече се Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министърът сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика.

"Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители. Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари", категоричен бе той.

"По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие", завърши Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнеса като се научи да си плаща за квалифицирани кадри ще ги има, като не си плаща ще реве4е няма, апък те квалифицираните на друго място излезли (през терминалите), а защо ли ве4е и в КИТАЙ мин. раб. заплата е по висока от в БГ. а и журналистите питай те ги за тези неща не препредавайте като папагали те какво казали, защото те говорят както им е изгодно, но ние не пасем трева.
26
3
 
16
 
! Отговори
УЖЖЖЖЖААААС преди 10 години
КАК ТАКА НАЙ ГОЛЕМИТЕ *** И ГЛУПОЦИ В ДЪРЖАВАТА ВСЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ......НЕМОГА ДА РАЗБЕРА ЕГАТИ ЦИРКА ТОВА НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА ПЪЛНИ ***
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тука има егати мислителите....ми и аз искам да лежа в нас да пиша коментари и някои да ми дава пари, ама не може! Какво не ви харесва в идеята? Всеки знае, че от най-големите ни проблеми е липсата на квалифицирана работна ръка..или ще ми кажете, че това, което сте учили във ВУЗ-а или в ПГ (ако сте учили,де) ви е помогнало да започнете работа и ви е влязло веднага в употреба? Естествено, че трябват стажове и практики, само *** може да го оспори...въпросът е как да се направи най-оптимално!
24
1
 
3
 
! Отговори
6 преди 10 години
До мениджърЕвала млад меринджей. ако стават *** пеня пускат ли.
23
19
 
6
 
! Отговори
;лклжнклйд преди 10 години
До високо квалифициранАз предлагам 1200лв. с платебни всички осигуровки, но не намирам инженери с нужната квалификация - поне да могат да работят колкото мене или съдружниците
22
2
 
30
 
! Отговори
До "мениджър&qu преди 10 години
Че за 300-400 кинта заплата какви специалисти искаш , бе?:))) ***! Специалисти бол, другарите бизнесмени не могат да си ги позволят! Така, че си обучавай ***, ама си сложи метал детектор на портала, че те изобщо не са балами - знаят как да си докарват по още една заплата.:)
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТака е , наистина страда. Що се отнася до заплатата тя се изкарва не се дава. Наскоро наблюдавах двама австрийци във фирмата която работя. Ами те просто знаят какво да направят , как да го направят и го правят. След месец се реши да се направи ремонт на същата машина но от наши специалисти. Беше истинска трагедия. това което направиха двамата австрийци, беше испълнено от нши съграждани 8 -човека, защото всеки казва че може да прави нещо и всичко останало не му е задължение.
20
5
 
7
 
! Отговори
митко преди 10 години
Правилно. аз,навремето като ученик, ходих на бригада, за да копая канала за т,н. Софийско море, а като студент бригадирствах да го закопаваме/да пълним дупките, де/ и затуй станах човек. Но има по-лесен начин. Помня, че в Китай на неизлечимо болните четяха една книжка с мисли на др. Мао и те оздравяваха. Та сега може, вместо да работят, др. Мая Манолова , да им говори докато спят. Та знае и може всичко и като се събудят ще са готови да обслужват бизнеса, който също е на това ниво.
19
1
 
39
 
! Отговори
високо квалифициран преди 10 години
БИЗНЕСА ПРЕДЛАГА 360 ЛВ НА КВАЛИФИЦИРАН ИНЖЕНЕР ЕЕЕЕЕЕ МУТРАФОНСКИ БИЗНЕСМЕНИ НЯМА ДА ВИ РАБОТИМ ЗА ТИЯ ПАРИ. ТОКА ОТ 2 ст киловата сега е 18 стотинки , водата от 1 ст кубика сега е 2,2 лева Е РЕДНО Е И ЗАПЛАТАТА ДА Е 3600 ЛЕВА ИНАЧЕ ДУХАЙТЕ СУПАТА БИЗНЕСМЕНИ!!!! НЕМА ДА ВИ РАБОТИМ ЗА БЕЗ ПАРИ - ОБУЧАВАЙТЕ *** НО И ТЕ НЕ ИСКАТ ЗАЩО ДА РАБОРЯТ КАТО ВСИЧКО ПОЛУЧАВАТ БЕЗПЛАТНО!!!!! ДУХАЙТЕ СУПАТА БИЗНЕСМЕНИ!!!!!!
18
2
 
12
 
! Отговори
! преди 10 години
Ама вие какво очаквате от другаря Стойнев? Толкоз може този виден бесепарски експерт, в следвие на невероятния си катарзис направо е влязал в критическата.
17
6
 
6
 
! Отговори
мениджър преди 10 години
До Долу БСПАми аз пробвах да квалифицирам роми. От 8 с които започнах да работя при 5 се получи. Птроблемите ми са обаче с други работници които имат големи претенции а на практика ниска квалификация. Проблема с ромите е липста на образование. Проблема на работната сила в България е липста на качествени техници и работници със средно образование, което от своя страна предопределя ниското ниво на вишистите.
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнесат страдал от липсата на квалифицирана работна ръка :) пък квалифицираната работна ръка страда от БГ бизенса щото плаща ниски заплати и навсичкото отгоре не ги плаща навреме, поради тази причина квалифицираната работна ръка неще да има взимане даване с т.н. бг бизнесмени :)Аз искам да видя едно предприятие в България, което да плаща средно европейски заплати и да неможе да си намери специалист в която и да е област
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари комунисти, направо върнете средношколските бригади, само вместо по два, направете ги по шест месеца. Вярно, че тогава се работеше без пари за общото благо, а сега за частното такова, ама да не издребняваме. Само един въпрос към другарите бизнесмени: Като нямате квалифицирани кадри, защо не си внесете такива от Германия примерно. Обзалагам се, че всеки германски шлосер примерно , ще се радва да работи за едни 300-400 лева бруто.:)))
14
2
 
25
 
! Отговори
Долу БСП преди 10 години
"Бизнеса страдал " е тва ако не е наглост ! Те искат да си квалифициран, честен ,работлив да работиш по 8-12 часа на ден за 500 лв... с които да си покриваш храната и транспорта за деня ! Няма как да стане .ДА КВАЛИФИЦИРАТ *** , но и те няма да работят 50-55 часа седмично (те не са от най работливите ) БСП с опитват да накарат учениците да работят (безплатно) НЕ Е ЛОШО :) ЧИРАЦИ !
13
2
 
35
 
! Отговори
малии преди 10 години
ми плащайте добри заплати, като искате шлосери. не карайте деца на по 13 години да ви работят ангария ( за без пари )
12
0
 
17
 
! Отговори
alf2 преди 10 години
Щом трябва обучени хора обучете ги ....няма как да бъдат научени и да започнат веднага работа по спциалността...Безработни колкото си искаш и повечето искат да се научат за това което трябва да работят проблема е че държавата и работодателите не искат да се занимават с това.
11
0
 
11
 
! Отговори
+-+-+-+- преди 10 години
Снимката кърти! С това кече на шпиндела е само за проверка от инспекцията!
10
1
 
43
 
! Отговори
yurush преди 10 години
Българският бизнес (бизнесмен), обича да се пече на карибите, на какви ли не райски кътчета на земното кълбо, обича да ходи на СПА *********,да яде деликатеси , НО НЕ ОБИЧА ДА ДАВА ЗАПЛАТИ. ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА БИЗНЕСА.
9
3
 
18
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата---------------- Как се разраства, бе Стойнеф? Нали ГЕРБ го беха унищожили?
8
1
 
34
 
! Отговори
Геро преди 10 години
на някой пак му трябват работници за без пари. аман от печелбари на гърба на децата. това си е наглост !!