Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер

Министър Стойнев твърди, че бизнесът страда от липсата на кадри
Обновена: 2 сеп 2013 16:38 | 2 сеп 2013 16:38,
111
Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер
Снимка: flickr

Образование и препитание – от това се нуждаят българите, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В Хасково той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал пред него като основен въпроса с липсата на квалифицирана работна ръка.

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерския съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му", сподели министърът.

Стойнев обяви, че през септември предстои подписването на съвместно споразумение между Министерствата на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе по нов начин дуалната система в образованието.

Министърът поясни, че според тази система младите хора ще учат през половината от времето, а през останалата половина ще работят.

"С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаяти, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др.", аргументира се Стойнев.

"Следващият ни бюджет ще бъде насочен към образованието, така че да подготвяме кадри. Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", е мнението на Стойнев.

Икономическият министър обяви, че правителството започва активен диалог с българския бизнес, като политиките ще се формулират отдолу нагоре, а нямат да се спускат, както е било до сега.

"Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях", зарече се Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министърът сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика.

"Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители. Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари", категоричен бе той.

"По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие", завърши Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хем не ти плащат, хем работиш и хем учиш! За да можеш да работиш по-добре и пак да не ти плащат, защото учиш, а учиш за за работиш и да не ти плащат.
6
0
 
8
 
! Отговори
Любо преди 10 години
и учиш и бачкаш. Да се научиш как се бачка. хи-хи-хи
5
1
 
8
 
! Отговори
сиган преди 10 години
Абе вии ни плащаите , пак нии няма да работим.
4
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е няма такава наглост.Бизнесът изтъкнал въпроса за липсата на квалифицирани кадри.Колко интересно??? Значи искат да им работиш 7 дни в седмицата ако може по 16 часа а заплатата да е минималната или 20-30 лв над нея. Е наглостта им няма граници.Какви квалифицирани кадри искате бе *** с *** кой квалифициран ще ви работи за жълти стотинки.Бавят заплати режат непрекъснато за кво ли не щото било криза а след това оп кола 200 000 на синчето или щерката.Ами прекалихте,иде ви края.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, ама едно е да бачкаш барман и съвсем друго е да си работиш по специалността...
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има липса на кадри, пък безработицата е голяма! Тук ми се струва, че социалното министерство или по-точно бюрата по труда не са си свършили работата.
1
1
 
22
 
! Отговори
aaaa преди 10 години
Това с половината да се учи, половината да се работи го минахме и без програмата. Сега може да въведете нещо, което да има смисък, а не пак борба за стотинки.