Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер

Министър Стойнев твърди, че бизнесът страда от липсата на кадри
Обновена: 2 сеп 2013 16:38 | 2 сеп 2013 16:38,
111
Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер
Снимка: flickr

Образование и препитание – от това се нуждаят българите, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В Хасково той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал пред него като основен въпроса с липсата на квалифицирана работна ръка.

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерския съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му", сподели министърът.

Стойнев обяви, че през септември предстои подписването на съвместно споразумение между Министерствата на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе по нов начин дуалната система в образованието.

Министърът поясни, че според тази система младите хора ще учат през половината от времето, а през останалата половина ще работят.

"С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаяти, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др.", аргументира се Стойнев.

"Следващият ни бюджет ще бъде насочен към образованието, така че да подготвяме кадри. Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", е мнението на Стойнев.

Икономическият министър обяви, че правителството започва активен диалог с българския бизнес, като политиките ще се формулират отдолу нагоре, а нямат да се спускат, както е било до сега.

"Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях", зарече се Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министърът сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика.

"Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители. Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари", категоричен бе той.

"По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие", завърши Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
3
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
До АнонименОзлобен дядка.)))))))))))) Басирам се, че още нямаш 50, но си кълбо от нерви. Това е от хубав живот, да знаеш))))))))))
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като чета коментариите се уверявам че младото поколениене само е неграмотно ами и тъпонашете специалисти преди 20 години по нищо не отстъпваха на западните шлосери , стругари , фрезисти техници по подръжкатаи тагава имаше *** дето ревяха и като ги пратят на специализация постоянно разправяха как видели една машина от началото на века в германия и още работели на нея - нищо лошоза сведение на *** поколение- в швейцария имаше цели цехове оборудвани с С-11в машиносторителни предприятия
45
0
 
5
 
! Отговори
МХМ преди 10 години
До vargАко го правиш за себе си, а не за некви дъртофелници, размахващи ръце от телевизора.
44
4
 
36
 
! Отговори
Белчо без Сивушка преди 10 години
Айде стегнете се! Какъв бизнес и бизнесмени в БГ. Всеки млад меринджей гледа на теб едва ли не като на роб - евтина работна ръка, която ще експлоатира както си иска и в края на месеца ще му хвърли 400 - 500 лв. Тези които взимат около 600 лв. са щастливци - може на 3 месеца да отдели пари да си вземе някоя дреха или обувки! ГАДИ МИ СЕ ОТ ВАС, БГ БИЗНЕСМЕНИ!!!
43
0
 
5
 
! Отговори
някой си преди 10 години
паро дай некви координати , че тука има едно момче на 20 дето отчаяно си търси работа
42
3
 
11
 
! Отговори
varg преди 10 години
Няма лошо в труда.
41
8
 
7
 
! Отговори
Паро Кривия преди 10 години
Аз работя на строителен обект и има остър недостиг на хора, а заплащането е добро. От два месеца се търсят заварчици и общи работници, но желаещи няма никакви. До миналия месец имахме сериозен проблем с кофражистите...
40
8
 
21
 
! Отговори
БАХАХАХА преди 10 години
Кви шлосери, те хората сателити изстрелват, ние още шлосерство развиваме..))))))))
39
1
 
9
 
! Отговори
до 39 Йово преди 10 години
Прав си.Защо трябва да учат,като могат да бачкат безплатно.После като завършат няма да могат да избягат в чужбина,защото нашите машини и технологии толкова са остарели,че в чужбина ги учат по история.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най после прочетох някакво смислено изказване от български министър. Това е пътят. Друг няма, а за заплащането - трябва да си го изискаме! Достойно заплащане за достоен труд! Като имаш високи изисквания, ще плащаш и високи заплати. Маймуни с трици не се ловят.
37
1
 
20
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Идеята е добра и не е на Стойнев. В много от западните колежи и ВУЗ-ове се набляга повече на практическата част от колкото на теоретическата. Тук знаем как е точно обратното. Само да дам пример, като се учи висша математика на някой да му е влязло в полза? Надали на повече от 1% от тези който са я учили им е трябвало. Трябва повече практика. Аз лично бих отишъл при доктор с по големи практически знания от колкото с теоретични.
36
2
 
34
 
! Отговори
asd преди 10 години
Само като прочета словосъчетанието "български бизнес" и почвам да се смея. Такова животно няма, има някаква мутро-олигархическа про-феодална система, която няма нищо общо с бизнес. Тази система съществува само благодарение на връзките си с държавното управление и бива дотирана от властимащите посредством държавни поръчки, безнаказано укриване на доходи, брутални нарушения на всякакви човешки права и т.н. Затова и младите бягат навън, а това е отговор на въпроса, защо няма кадри.
35
5
 
7
 
! Отговори
хаха преди 10 години
какъв бизнес в бг-щом от съдържател на ресторант,снабдител на закуски за училищата-тиквун направи шеф на атомната централа-е това са нибизнесмените
34
2
 
38
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Изисквания за позицията:- висше икономическо образование - владеене на чужди езици - английски,немски (трети е предимство)- компютърна грамотност - MS Ofiice , internet , бази данни MySQL , PHP- малд и динамичен- с 20г. стаж по специалносттаПозиция:Технически секретарстартова заплата 400 лв.6 месеца изпитателен срок------------------Е как да стане ? За тези изисквания трябва да започваме от 1400 лв.
33
3
 
14
 
! Отговори
Долу БСП преди 10 години
Намалете броя на държавните чиновници и бизнеса ще има много висококвалифицирани трудолюбиви кадри !
32
0
 
3
 
! Отговори
BIX преди 10 години
До ;лклжнклйдИ ти си мислиш че даваш много ли ?????????!!!!!!!!!!!!:ОООО
31
2
 
24
 
! Отговори
До 26 преди 10 години
Най-големият проблем на българския бизнес е българският бизнесмен. То с назначени бизнесмени и българска държавна администрация я докарахме до там, че 95% от доматите да са ни от внос. За копане вече няма мераклии, какво остава за стругари, инженери или лекари. Да сменим бизнесмените и държавната администрация и всичко ще се оправи. Докато тези, които таковаха мамата на икономиката ни все още се опитват да я управляват, нещата няма да се променят. След 5 години и чистачки няма да имате.
30
1
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Като идея е добре,но само това...Къде са работните места ,какви са нуждите на бизнеса -продавачи,бармани и сервитьори ? Колко хора съкращавахте през годините и преквалифицирахте и нямат реализация на трудовия пазар ?
29
2
 
16
 
! Отговори
ТКЗС преди 10 години
Другари и другарки, ние в следващата петилетка трябва да осигурим добър живот на нашите патриотични пълководци ,за техния спокоен и благодатен живот ние трябва да работим неуморно и безпрекословно !!!
28
1
 
23
 
! Отговори
щастлив пионер преди 10 години
Аз като уча в Минно-геоложкия,това означава ли,че ще стажувам в Ораново.