Отие си отива без орден, Вигенин не го предлага за "Стара планина"

Вероятно е заради критиките му към властта
Обновена: 3 сеп 2013 14:11 | 3 сеп 2013 12:45,
145
Отие си отива без орден, Вигенин не го предлага за "Стара планина"
Посланик Отие. Снимка: Булфото

Френският посланик Филип Отие ще отпътува от България, без да получи орден "Стара планина", съобщи БНР, като се позова на дипломатически източници.

По протокол орденът се връчва на всички приключващи мандата си у нас посланици, след като външният министър направи предложение за това пред Министерския съвет, а кабинетът го отправи към президента.

Още по темата

Кристиан Вигенин до момента обаче не е направил такова предложение, а мисията на Отие у нас приключва в края на седмицата, следователно президентът Росен Плевнелиев няма да му връчи орден на изпроводяк.

На дипломатически език невръчването на орден означава недоволство от съответния посланик, коментира държавното ни радио.

В началото на юли Филип Отие и колегата му - германският посланик Матиас Хьопфнер, написаха безпрецедентно отворено писмо, в което призоваха управляващите да се вслушат в протестите с искане за оставка на правителството, започнали след скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Отие и Хьопфнер призоваха още управляващите да загърбят олигарсите, което по думите им води единствено до образуването на "държава в държавата".

Двамата определиха като чудесна новина факта, че гражданското общество в България е в подем и отказва да се поддаде на провокациите. Тe изразиха и подкрепата си за президента Росен Плевнелиев, че при липсата на диалог между партиите нещото, което остава, са предсрочни избори.

Веднага след писмото им външният ни министър Кристиан Вигенин скастри посланиците, като обяви, че страната ни очаква диалог с партньорите, а не критикуващии публикации.

"Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите проблеми", каза тогава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
16
 
8
 
! Отговори
assyta преди 10 години
До АнонименАбе, боли си го, но така му се пада! Да ходи да си го търси от Прокопиев
6
23
 
24
 
! Отговори
REDvayler преди 10 години
В знак на протест, може спокойно да отиде да протестира срещу властта, а *** ще му връчат напълно заслужения тиквен медал! Достойна постъпка на българската дипломация, която се надявам, че ще вразуми самозабравилите се посланици
5
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм сигурен, че всеки посланик би трябвало да получава най-високото държавно отличие зареди това, че си е приключил мандата! Обаче, след като всички посланици получават такива е нормално и Г-н Отие да получи, най-малко зареди подкрепата към нормалните хора на тази "Държава". Боже, кога ще ни спасиш от тези комунисти и противоконституционната партия ДПС. Дай ни сили да се избавим от тази унищожителна напаст, която ни затрива съзнанието и самите нас!
4
36
 
33
 
! Отговори
герп преди 10 години
Напълно адекватна мярка! Франсето да се научи малко на обноски!
3
12
 
37
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Вигенин е под чехъл: прави квото Станишев му каже, иначе няма скс!
2
12
 
29
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Вигенин е под чехъл: прави квото Станишев му каже, иначе няма скс!
1
5
 
49
 
! Отговори
хидрата преди 10 години
Мноо ясно, че ще си оди без орден франсето, да не е Ахмет Доган, че да заслужава такъв.