Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция

„Очакваме диалог с партньорите, а не публикации"
Обновена: 10 юли 2013 18:21 | 10 юли 2013 18:18, Камелия Цветанова
202
Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция
Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото, архив

България, като член на Европейския съюз, очаква взаимодействието с партньорите да се съществява посредством утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по повод съвместната позиция на посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Вигенин посочва, че във връзка с огласената съвместна позиция на двамата посланици, в която се поставят важни за България въпроси, е провел по своя инициатива последователно срещи с Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Поставените от тях въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години. Те са обект на загриженост от страна на българското правителство, което със своите действия се опитва стъпка по стъпка да ги решава.

Още по темата

Критичните оценки не могат да се отнесат към правителство, което е в управлението от месец и половина, заявява Кристиан Вигенин.

"Ние разбираме, че очакванията за промени са високи, и разчитаме на съдействието, доверието и експертизата на нашите партньори. В този смисъл виждаме в този необичаен и безпрецедентен акт сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото", пише в изявлението на външния министър.

По думите му правителството, както и Народното събрание, от първия си ден водят невиждан досега диалог с всички НПО и граждански структури, които откликват на протегнатата ни ръка. Добре разбираме нетърпимостта на гражданите към решения, които не са основани на прозрачност и биха могли да ни отдалечат
от добрите европейски практики. Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите структурни проблеми, заявява Кристиан Вигенин.

Според него България преминава през труден процес на преодоляване на деформации, тежко задълбочени през последните четири години. През това време станахме свидетели на поредица действия на предишните управляващи, които доведоха до засилено влияние на олигархията, укрепване на монополите, ограничаване на
свободата на медиите, подкопаване на демокрацията, потискане на гражданската активност и т.н. Влиянието на различни икономически кръгове върху моделирането на политическата система, върху формирането на нови политически субекти, целенасоченото обезсилване на демократично избрани институции категорично трябва да бъдат отхвърлени, защото са несъвместими с европейския модел на демокрация, посочва още външният министър.

Той добавя, че основата на европейската демокрация са честните и демократични избори и централната роля на парламентите. След като международните наблюдатели признаха изборите и техния резултат, след като

Конституционният съд отхвърли искането те да бъдат обявени за незаконни, разбирането ми е, че всички избрани народни представители трябва да изпълняват отговорно своите задължения, защото всеки парламент има нужда от активна опозиция, а парламентарната демокрация е обща отговорност и на мнозинството, и на малцинството, заявява Вигенин.

Той добавя, че тези въпроси ще бъдат обект на разговорите му в най-скоро време, както с външните министри на Франция и на Германия, така и на другите страни-членки на Европейския съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
2
 
! Отговори
ddd преди 10 години
Оказа се , че влизането ни в ЕС е политически гениален и много навременен ход. Иначе ни чакаше сръбския сценарий - Родопите отцепени като Косово . А в остатъчна България проруски нациоанлизъм.
153
0
 
5
 
! Отговори
ина преди 10 години
Този *** да не излага поне нас българите.
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ли същество ни е външен министър????????Ужас!
151
2
 
3
 
! Отговори
Тук е България преди 10 години
Борисов и Плевнелиев да си ходят в чужбина.Нека посланиците намерят работа за двамата ***.
150
4
 
0
 
! Отговори
antikomunist преди 10 години
Очарован съм, заслужава медали с изображением Ленина.
149
1
 
2
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
"умният" български народ продължава да кълве на Бойко! Светослав Трайков, член на общинското ръководство на ГЕРБ във варненския район Младост напуска ГЕРБ, съобщи самият той с отворено писмо. "Новият градоначалник е компрометирал каузата ГЕРБ.... през последната година партията във Варна бе овладяна от хора като Вас и тези, с които сте се обградил. Хора без морал, не притежаващи нито политическите, нито професионалните качества.
148
6
 
7
 
! Отговори
nachko.hristov преди 10 години
Подкрепям политици, които казват точно нещата. Къде бяха посланиците през последните четири години. Защо тогава не се показаха, ами стояха гледаха върховете на обувките си. Стига вече разделение. Дайте шанс на младите политици!
147
6
 
14
 
! Отговори
ani.stoyanova.52 преди 10 години
Много, много, много добра позиция, направо не мога да повярвам, че български политик има толкова категорична позиция!! Вигенин заслужава поздрави!!Не разбирам защо всички хейтъри не се замислят малко и не прочетат отново текста, за да схванат какво точно се казва..Трябва да има повече такива политици, изобщо не ме интересува дали е комунист и прочие, важното е,че се държи адекватно!!
146
9
 
10
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Тоя е най-неадекватния промит комунистически ***. ***> по-***> най-***> random депутат от левицата> Вигенин> Станишев
145
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво един защитник на България
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До JourneyТи като много разбираш от политика защо не си във външно министерствол
143
16
 
18
 
! Отговори
di преди 10 години
Вижда се , че повечето от пишештите тук нямат никакво чувство за достойнство на държавата ни като суверенна демокрация. В същото време в страните на тези демокрации се вършат доста безопразия, но нали нас това не ни засяга. Питате какво е това име Вигенин. Самия въпрос говори за големи ксенофоби и комплексари, на които и за това , че са такива, пак комунистите са им виновни. Жалки сте.
142
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е нашата дипломация да заеме твърд тон към такива дипломати писачи.Никой не ги упълномощава за това,но понеже България я смятат за недоразвита страна населена с аборигени си правят каквото искат.Трябва дипломатическа нота с искане за отзававане.Ако нашия посланик напише нещо за германия и франция,ще го изгонят веднага.А еврофондовете са си наши пари от вноската за ЕО,а не на германските данъкоплатци.Лошото е че тук ги присвояват мошениците,а тогава тия дипломати гледатумно.
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SEGA GERMANSKIA POSLANIK VEDNAGA KATO SE PRIBERE 6TE IDE DA VIDI V KAKVO TEHNI4ESKO SASTOQNIE E INSTALACIATA VAV KURORTA " BUHENVALD " I DA NAPRAVI REZERVACIA ZA DRUGARQ BALGARIN VINEGIN ( KAK BALGARSKO ZVU4I TAZI FAMILIA ) I ZA OSTANALITE KOMUNISTI OT SOCIALISTI4ESKITE PARTII CENTAR LQVO . DRUGARQ VINEGIN DA SI PRIGOTVQ BAGAJA ZA VOAQJA
140
11
 
24
 
! Отговори
някой преди 10 години
на едно наше правителство му бяха спрели еврофондовете,а сега това същото ги кастри....ха ха ха,след като направи един цял народ просяци...между другото в коалиция с същите дпс правахубавци и един патриот,цял цар...на горите...бог да ни пази,егати мъката.....
139
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВаскоМноо си ***!Трябва да си отстояваме демокрацията и гражданското общество. Навсякъде ДПС са областни и зам. областни управители. Скоро натресоха такъв и на Варна - уж зам. Нищо ли не вдяваш?! Не се ли сещаш какво става?!Само името ти българско( ако е твоето). Носиш името на Левски, ***, а подкрепяш ДПС и БСП.
138
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция", с което си подписа политическата смъртна присъда.Кой те храни бе, ***?!БСП се взе много насериозно и тръгна да си вири гагата. Май готвят "пролетарско-олигархска" революция. Против оведушна България може и да им мине номерът, но против Европа - не. Като ломотят против Европа, ломотят и против българските деца, които учат и работят там. Или май целта е да бъдем изхвърлени от ЕС, за да ни прияти матушка Россия?!Мамка му!
137
6
 
28
 
! Отговори
аз преди 10 години
Ами сега, уплашихме и Франция и Германия. Как така ще ни правят забележки. Не стига че ни писна от немци и французи да търсят работа тук и да просят, пък ние само като туристи ходим там и им захранваме икономиките ако не сме ние за къде са те.
136
1
 
6
 
! Отговори
до 159 преди 10 години
е хайде немският посланик да не е еврейн:)
135
7
 
23
 
! Отговори
Бухал Славеев преди 10 години
Посланиците на Германия и Франция са разбрали, че ни управляват "Бетонени глави" и за това пишат в пресата! Бетонените глави не разбират от дума! Те са нагли, гьон сорати и тепегьози!!! Трябва да им ске извиним за писмото на Вегенин!