С аргументи и със сметки ГЕРБ борят БСП за "Белене"

Станишев стрелял и последния си патрон, за да остане на власт
9 сеп 2013 16:41,
67
С аргументи и със сметки ГЕРБ борят БСП за "Белене"
Димитър Главчев, Теменужка Петкова и Делян Добрев. Снимка: ГЕРБ

БСП стреля последния си патрон по темата за АЕЦ "Белене", настоя депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в коментар на заявките на лидера на столетницата да подновят проекта за втора атомна централа.

"По наше мнение в момента, на тази знаменателна дата, неслучайно лидерът на БСП отново набляга на тази тема. Това е с цел да бъде изстрелян последният патрон, за да се защитава правителство, което не защитава само себе си със своите действия", категоричен бе той.

Според депутата на всички е ясно, че няма как този проект да бъде осъществен с държавни пари, защото се е наложила актуализация на бюджета заради социалния пакет на правителството.

Още по темата
По думите му темата за "Белене" се вади сега, за да се прикрие фактът, че кабинетът не върши нищо, както и фактът, че правителството няма позиция за кризата в Сирия.

Бившият енергиен министър Делян Добрев пък категорично отхвърли твърдението на Станишев, че консултантът HSBC е работил с неправилни данни за втората атомна централа.

"Това е обида към авторитета на HSBC", каза настоящият депутат от ГЕРБ, който нарече твърдението, че консултантите не са си свършили работата, "арогантно".

"Тезата, че са работили с невярна изходна информация, е доста излагаща", каза още той.

По-рано днес лидерът на левицата обяви пред bTV, че консултантът е работил с данни, според които оборудването на централата е със срок на годност 20 години, а то действително е 40 години.

Бившият министър върна лентата и към референдума за бъдещето на "Белене" през януари и попита защо левицата е агитирала за строителството на централата при положение, че не е била сигурна в изгодността на сделката.

Според Добрев обаче да обещаеш проект за 20 млн. лева при положение, че нямаш 40 млн. лева за социалния пакет, е все едно да нямаш 40 лева за лекарство, но да смяташ, че можеш да реализираш проект за 20 000 лева.

Той отново подробно обясни, че проектът за втората атомна централа е неизгоден, защото токът, който ще произвежда АЕЦ "Белене", ще бъде по-скъп от този от АЕЦ "Козлодуй", мощностите са големи и надхвърлят многократно потреблението, освен това страната ни просто не може да си позволи участие. Според него евентуално изграждане на "Белене" може да стане само с външни заеми или със 100% скок в цената на тока.

Делян Добрев категорично отхвърли твърденията, че е разрешавал плащания след прекратяването на проекта, след като през миналата седмица Мария Капон от ЕНП и Иван Иванов от ДСБ обявиха, че плащания по "Белене" е имало и по време на правителството на ГЕРБ и на служебния кабинет.

"По времето, когато аз бях министър, не съм разрешавал плащания. Има прокуратура, която ще установи всички факти", заключи той.

Теменужка Петкова, която беше уволнена от Държавната финансова инспекция, също беше на брифинга на ГЕРБ, вероятно заради това, че Станишев разкритикува работата на инспекцията по проекта "Белене" и обясни, че тя не разбира от ядрена енергетика.

"Наистина аз нямам претенции да разбирам от ядрена енергетика. Но имам претенции кой и как трябва да брани разходването на публичните финанси. Това са вашите и нашите пари, това са парите на данъкоплатците. Аз заставам зад всяка една дума на докладите на моите колеги", каза Петкова.

Тя обясни, че са направени 6 проверки по проекта за втора атомна централа и всичките доклади са преминали "изключително професионално сито".

По думите на бившата шефка на държавната финансова инспекция всички нападки към работата на агенцията са заради резултатите от инспекциите. Още при освобождаването на Петкова от поста, в началото на мандата на кабинета, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите в чистка.

Тя припомни, че са открити драстични нарушения на Закона за обществени поръчки.

Теменужка Петкова обяви, че договор с "Атомстройекспорт" не е сключен, а никъде не фигурира финалната цена на проекта за "Белене". С компанията обаче са сключени няколко споразумения, с които на "Атомстройекспорт" са възложени поръчки за милиони, настоя тя.

По нейни думи въпросният кредит за 250 млн. лева е изтеглен за общи фирмени разходи на НЕК, като 40 млн. лева са отишли за проекта "Цанков камък". "Аз съм експерт и винаги ще остана такъв", заяви тя.

Делян Добрев отново се включи, за да коментира темата за намалението на тока. В последните дни се появиха твърдения, че въпреки падането на цената на тока то не се отразява на сметките на потребителите.

Вчера пък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че ЕРП-тата трябва да обяснят защо се получава така.

Днес обаче Добрев отново прогнозира скок на цената на електроенергията. По думите му управляващите се опитват да внушат, че са наследили енергетиката в тежко състояние от предното правителство, за да оправдаят сегашните си несгоди.

"Намалението не се чувства от хората. За съжаление обаче то води до изключително тежки резултати за НЕК", заяви Добрев. По негови думи в момента в НЕК има недостиг на 350 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
12
 
! Отговори
лесна гатанка преди 10 години
***, по-***, най-***, алчен, корумпиран и ***?Станишев, разбира се както и ордите от платени ***, стоящи по-цял ден на форумите с единствената задачка да оправдаят налапаните предварително комисионни. Дерзайте другари, но внимавайте все пак, че много ви стана
31
14
 
9
 
! Отговори
отново ме убеди преди 10 години
Благодаря ти, другарю Главчев. Ти отново ме убеди да гласувам за БСП!
30
10
 
7
 
! Отговори
казал да казва преди 10 години
Другарката Петкова каза, че другарят Борисов и е казал да казва, каквото той и е казал!
29
16
 
13
 
! Отговори
южно от Резово преди 10 години
Който е против Белене, той е ЗА турската АЕЦ южно от Резово! Пожарникарят обслужва турски интереси!
28
5
 
4
 
! Отговори
КРАДЛИВИЯ СЪСЕЛ преди 10 години
Добра вечер на всички. Тук ли е АНТИМУТРА-Атакист да го "напляскам":))))))))))))))))
27
7
 
5
 
! Отговори
член на БКП преди 10 години
Честито 9-ти Септември, другарю член на БКП Борисов!
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До james1А *** ли си а ?1000 -дата лева са обещание на Болен, понижаването цената на тока е наистина 4-5% , а колко ти е сметката това е спрямо колко си изразходил. Турския не се изучава задължително в българските училища От къде знаеш за още 3 млрд. заеми не искам да питам. +50лв. е за всички майки в майчинство , не само за ***. Уволненията в БТВ не се гласуват в парламента. И за капак полицаите им се дръпнаха малко юздите и не бият в акции за 2 стека нелегални цигари !!!
25
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мненията изказани от тъпоглавците на ГЕРБ ме убедиха, че БСП са прави. Преди да изкажат мнение се бях разколебал.
24
9
 
9
 
! Отговори
ГГ преди 10 години
Това момченце с хомосексуалните устнички просто да престава да говори. Ако се строй АЕЦ това очевидно, ще се извърши по схема, която пряко няма да натовари бюджета - има много икономически варианти за това, но не му е тук мястото. В края на краищата държавата и сега е похарчила милиарди, които не бива да изгорят, да не говорим за изключително ценното разрешение от ЕС, което само по себе си е изключителен актив.
23
1
 
9
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
Защо по не веднъж до сега тези земеделци не се похвалиха а само плачат и се жалват Ако добива е по малко лошо ако е добър пак се жалват цените малки ако пролетта или годината е по дъждовна дори нормална добра пак се жалват и искат помощи и субсидии а когато дават рентата повечето от тях прецакват хората и им дават трохи.Вижте каква техника скъпа имат ако решат да я продадат са милионери колите с които се возят са скъпи.Време е да им се ограничат субсидиите има по нуждаещи се от тях производители!
22
11
 
15
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
ГЕРБ и аргументи - я не ми ги пробутвайте тия...
21
8
 
17
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
Да е честит днешния празник 9ти септември на партията майка Герб и човека слънце!
20
10
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Тая била експерт апа не разбирала нищо от ядрена енергетика?Бойко пък е пожарникар пък 2009 година говореше по телевизията че без АЕЦ Белене сме загубени!Турците си строят АЕЦ сигурно ще закъсат оти е незгодно!
19
10
 
19
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
Правителството на ГЕРБ. 1. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!2. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии.Неизпълнено!3. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено!4. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!5. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено!6. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено!7. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнен
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мога да се подпиша с 2 ръце и 2 крака, че на 95% от населението не му е ясно какви са ефектите и обвързаността с икономиката на един стратегически обект, като ядрена електроцентрала. По-лесно е да се замерваме с цифрички и да реагираме първосигнално... Някой знае ли как от преспективен, Белене се превърна в ненужен и "скъп" проект? Да ви кажа на кратко - на аграрна държава, където БВП се крепи ~65% от услуги и търговия, такова "нещо" не й е нужно! Сега питайте защо стана така....
17
9
 
16
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 17, простолюдието обикновено няма работа и гласува за БСП ;)
16
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато съседните държави ви обградят с АЕЦ и паричките ви отидат в техните джобове пак ритайте необосновано. Вие не разбирате ли, че и ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете са обречени и целта е да станете волтаични роби на Цветелинка?!! Много *** народ, ей!
15
6
 
13
 
! Отговори
UDO преди 10 години
Бедни ми бедни ТЪПОГлавчев.
14
2
 
2
 
! Отговори
Рудолф преди 10 години
БСП и ГЕГБ СЕ КАРАТ ХАХА ЗА КУКЛИ И ПАРЦАЛКИ . СЛЯПИ ЛИ СТЕ ЧЕ НЕ ВИЖДАТЕ КАК ВИ МАНИПУЛИРАТ ? СЕГА СЕ ГЛАСЯТ ДА ВЛЕЗАТ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ КАТО РЕФОРМАТОРСКИ БЛОГ А ТЕ СА СЪЩИТЕ . ИЗВЪНРЕДНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ СА ТОГАВА КОГАТО ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ ЗНАЯТ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ . ДО ТОГАВА ГЛАД , МИЗЕРИЯ И МНОГО РАБОТА ЗА МАЛКО ПАРИ
13
15
 
12
 
! Отговори
Kaleko Alekо преди 10 години
Ще се наложи да си търся работа,а аз не искам да съм като вас простолюдитето ! Само Герб и Оставка