ДПС и ГЕРБ се скараха за АЕЦ „Белене”

Едните искат да се помисли, вторите са категорично против
Обновена: 8 сеп 2013 11:54 | 8 сеп 2013 11:48, Камелия Цветанова
162
ДПС и ГЕРБ се скараха за АЕЦ „Белене”
Снимка: Булфото, архив

След като и вчера лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че проектът за АЕЦ „Белене” не е затворена страница, депутатите от ДПС Рамадан Аталай и от ГЕРБ Делян Добрев защитиха различни гледни точки пред БНР.

„Ще има още един анализ за този проект и ако този проект е пазарен ще се осъществи. Така беше отговорът на премиера,” настоя Аталай.

„Този проект е 20 млрд. и на всички е ясно, че българската държава не може да си го позволи още по-малко тази пролет. Ясно е на всички български граждани, че ние нямаме нужда от тази мощност, защото тази пролет бяхме свидетели на свръхпроизводство. Моето мнение е, че каквото и да прави това правителство "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново ще бъдат направени плащания. Аз не съм разрешавал плащания по "Белене", заяви Добрев.

Още по темата

Относно енергейната стратегия, която правителството ще подготви, Аталай обясни, че настоящата, която беше приета от предишното правителство, е остаряла.

„Това не доказва, че всички стратегии, които са направени преди това, са без определена визия за развитието на икономиката и съответното крайно енергопотребление на страната в зависимост от икономиката, в зависимост от населението, какво количество енергия е необходимо за България”, добави той.

Според него обаче всичко трябва да се анализира от енергийните специалисти, от икономистите.

„На мен лично ми беше необходимо дълго време, за да прозра и да разбера, че всяка стратегия, която беше направена от предипните управляващи и от сегашните, е направена на коляно, заяви той.

Необходимо е широко експертно и политическо участие за изготвянето на енергийната стратегия, защото ние политиците, заедно с експертите трябва да дадем визията за развитието на държавата от гледна точка на енергопотреблението, изхождайки от първичните ресурси, с които разполага държавата, заяви Аталай.

Бившият енергийен министър Делян Добрев обясни, че стратегията сама по себе си няма да реши проблемите в сектора.

„Проблемите в сектора не са от управлението на ГЕРБ, а от преди това със започването на мащабни проекти, които нашата държава не може да понесе”, каза той.

От своя страна Аталай предложи да се направи стратегия, за която екперите да обяснят дали е небходимо да се строят нови мощности или ако остане същото ниво на енергопотреблението кои мощности трябва да се закрият и какво да се направи с ВЕИ-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
3
 
! Отговори
електрика преди 10 години
95% от Българите въобще не им е ясно що е то това ядреня централа.АЕЦ беляне по всичко личи че и да се построи държавата няма да печели нищо защото няма пари което означава че ще е частен и ще могат да се източат огромни средства в полза на .....познайте.АЕЦ-а в момента може да произвежда 2000мгв останалите 10000 че и повече кой ги произвежда...така че с АЕЦ и без АЕЦ нещата не са никак зле.ОБАЧЕ ЕДНА ГРЕШКА В АЕЦ-А И САМИ СИ ОТГОВОРЕТЕ КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.ДАНО НИКОГА НЕ СЕ СЛУЧВА.
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди да се говори за АЕЦ Белене нека да се посочи поне една банка която би отпуснала и една стотинка кредит за този гьол.
118
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами, хайде, направете го АЕЦ-а вече и да обявим трета национална катастрофа и банкрут на държавата.
117
3
 
0
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
бива 2 минуса 2 опонента-аиде да чуя кво толкова имате да кажетено лигощини и без лозунги
116
14
 
3
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
е как може да сте такива дървари116-Дайте да разсъждаваме трезво, без партийни пристрастия! Срокът на 5 и 6 блок в Козлодуй изтича през 2017 и 2019 година.......АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН 18 минуса-нула обосновкими то много е лесно да оплюеш,има и друг вариант -много лесно е да си светиш и с ганеничета и компютъра и да забравиш щот тои без ток не работи и да чакаш солара да те захрани...принципно може ,тои е на прав ток ,компа иска около 20 волта и солара вади в диапазона,само дето вечерта ще .
115
0
 
5
 
! Отговори
до 121 преди 10 години
Браточка , съгласен съм с теб ама "МИЛЯРД" колкото и пъти да го пишеш, няма да промениш правописа. Правилно е " МИЛИАРД" ............
114
21
 
2
 
! Отговори
мама преди 10 години
До всички "синковци"дето "грачат"по Волен!Ако искате да си изпълни програмата,трябва първода си пуснете бюлетината за Атака.Когато вземат изпълнителната власт,тогава имайте и пре-тенции към него!Схванали?
113
0
 
12
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
а и да не забравя-да ви пикам на референдуманеандерталци не могат да определят проблеми на енергетиката-----------------------------------------------------------------вас ви касае единствено точката цена- разпределение-взаимоотношения разпределителни дружества краен потребител
112
0
 
5
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
118-за теб специално ще повторяенергетиката е обща систематец марица изток играе ролята на регулатор в тая система-няма никакво значение чия е=базова е,,,има няма потребление 1 от блоковете работи дори и на празен ход-и си плащаме като попове това е положението
111
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ЩЕ НАМАЛЕЯТ,КОГАТО ДРУГАРИТЕ СИ НАМАЛЯТ КОМИСИОНИТЕ ОТ ЕРП-ТАТА .НО ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ.ЗАДЪЛЖАВАТ ГИ ДА НАПРАВЯТ ИНВЕСТИЦИИ ЗА 2МИЛЯРДА ЛЕВА. А ТОВА СЕ ЧЕТЕ ТАКА: ДАВАТЕ НИ 1,5 НА НАС А ИНВЕСТИРАТЕ 1 МИЛЯРД,И ТО С УСЛОВИЕ,ЗА РУСКИ ЖИЦИ.А НАРОДА ЩЕ ВИ ВЪРНЕ ИНВЕСТИЦИЯТА ОТ 2 МИЛЯРДА.ТАКА ЧЕ СМЯТАМЕ: 1 МИЛЯРД КРЕДИТ+2 МИЛИЯРДА" ИНВЕСТИЦИИ"=НА 3 МИЛИЯРДА ДЪЛГ НА БЪЛГАРИНА ДЕТО РАБОТИ И НИ ПЛАЩА ДА ГО ВКАРВАМЕ В ДЪЛГОВЕ.МИСЛЕТЕ СИ ЗА ТОВА "ДРУГАРИ"
110
45
 
8
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГРОБ преди 10 години
ДА НА АЕЦ БЕЛЕНЕ !!! НИЕ ВСИЧКИ ОТ НАРОДА КАЗАХМЕ ЯСНО ДА НА АЕЦ БЕЛЕНЕ
109
3
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До НагоренПопокатепетълПроблемът на скъпият ток идва от посредниците и тези които го крадат и не плащат. 700 000 "българи" които не са написали какви са при преброяването черпят ток, вода и майчински без да работят и без да допринасят с нищо за обществото. Другарят кадиев и още няколко червени капиталисти препродават ток. Много странна работа. ЕРПтата са монополисти, обаче се явяват посредници. Впрочем, когаро реновират остраналите две ТЕЦ в Марица Изток, токът им ще е на същата висока цена.
108
19
 
10
 
! Отговори
nhgvetz преди 10 години
Белене има и морално-етичен проблем.България е поела ангажимент към братята американци да изкупува ток от тяхната Марица-Изток и не може туку-тъй да си врътка *** към руски партньори.Защото България е порядъчна дама и не изневерява!
107
3
 
5
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
117 и аз това им разправям,калта е до ушите ама то всеки от своята колибка гледаи лъжат по неграмотните с фотоволтаиците-а там някои наясно ли е колко дефекти даватпоследната фотоволтаична централа която правих беше панели на бош(10%дефектни)затова бош спряха вече производството-а китаиските са 3 пъти по лоши да не говоря че панел с панел-разлики в волтажа,че дефектират в пътиче една хубава градушка да мине и са история
106
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8 17 Дайте да разсъждаваме трезво, без партийни пристрастия! Срокът на 5 и 6 блок в Козлодуй изтича през 2017 и 2019 година.......АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
105
7
 
19
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До 107 и 108За Бойко и Цеца - има си закони, които да ги съдят. Цеца много волтаици има, но щом намалят техния дял в сметките и тя ще ги махне. Проблемът в сметките не са волтаиците, а дяловете на скъпия ток, уговорени от Сергей, Царя, Костов. Бойко не е договарял нищо.Евтин ток ще имаме в шестък. Тези 20+ милиарда ще ги изплащаме минимум 25 години и токът ни ще струва три пъти сегашната цена.И сега ползваме едва 1/5 от производството, а Козлудуй е на минимални нива.АЕЦ-а не прави тока евтин.
104
7
 
26
 
! Отговори
НИКИ преди 10 години
серГЕЙ станиШЕФ в затвора
103
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗИ *** СЕР ГЕЙ,ЗАЩО НЕ КАЗВА КАКВО ЩЕ ОСТАВИ НА ДЕЦАТА НИ В НАСЛЕДСТВО, ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ КОИТО ЩЕ СЪХРАНЯВАМЕ ВО ВЕКИ ТУКА А СИГУРНО И НА ВСИЧКИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ОТПАДЪКА.НЕНОРМАЛНИК УКРАИНСКИ,КЪДЕ ЩЕ ГИ КОПАМЕ ТИЯ ОТПАДЪЦИ ? НА ПЛАЖОВЕТЕ ПО МОРЕТО ЛИ ИЛИ В РОДОПИТЕ ИЛИ СТАРА ПЛАНИНА,МОЖЕ И НА СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА,ИЛИ ПИРИН...ЩЕ ОТРОВЯТ ДЪРЖАВАТА И ЩЕ СИ Е..ЪТ МАЙКАТА ПО ЧУЖБИНА ПОСЛЕ.А НАШИТЕ ДЕЦА ДА УМИРАТ ТУКА.МАРШ ОТ РОДИНАТА НИ,***...ОСТАВКА...ВЕДНАГА
102
4
 
10
 
! Отговори
accept123 преди 10 години
4.8 по Рихтер в Румъния
101
11
 
30
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП преди 10 години
НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!!!!!!!!!!!!