Режат данъчното облекчение за млади семейства с ипотека

Това е заложено в предложение за законови промени
18 сеп 2013 12:42,
51
Режат данъчното облекчение за млади семейства с ипотека
Снимка: архив, Dnes.bg

Да отпадне данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит, предвиждат предложения за промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица, публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите (МФ).  Становища по законопроекта ще се приемат във ведомството до 1 октомври включително.

Отпадането на данъчното облекчение се предлага с мотива, че срещу България е открита процедура за нарушение на европейското право.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност от сумата от годишните данъчни основи да се приспаднат лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище при условие, че заемът е изтеглен от лица със сключен граждански брак, единият съпруг от които не е навършил 35 години, и ипотекираното жилище е единствено за семейството.

В мотивите към законопроекта е посочено, че според Еврокомисията данъчното облекчение за младите семейства дава преференции на местни физически лица пред чужденци, които работят в България, но са установени за данъчни цели в друга държава от Европейския съюз (ЕС).

Същевременно вносителите на промените посочват, че данъчното облекчение е било многократно оспорвано досега, включително и пред Комисията за защита от дискриминация, и подчертават, че от него през миналата година са се възползвали само 5 473 лица. Както стана ясно преди дни, правителството обмисля нови варианти за данъчни облекчения за семействата с деца. Все още обаче няма конкретни предложения.

Субсидии за земеделските производители за 2009 г. и предходни години, които са забавени и изплатени на стопаните през тази година, няма да бъдат облагани,  предвиждат още предложенията.

Предлага се също така да отпадне отделната регистрация на тютюнопроизводителите.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага данъчните облекчения за фирми от производствения сектор, базирани с общини с висока безработица, да се прилагат, когато безработицата в района е с над 25 на сто, а не 35 на сто, както е записано в сегашните текстове на закона. Фирмите освен това ще трябва да поддържат персонал от поне 30 души. От тях най-малко 70% трябва да са заети пряко в производството, а поне 30 на сто да са с постоянен адрес в съответната община.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
31
 
! Отговори
24 преди 10 години
моят съвет към всички млади семейства с ипотека, засегнати от тази недомислица - СЪБИРАЙТЕ СИ БАГАЖА И ДИМ ДА ВИ НЯМА ОТ ТАЗИ СТРАНА! СПИРАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ИПОТЕКАТА, БАНКАТА ДА СИ ВЗИМА ЖИЛИЩЕТО И ДА СИ ГО *** В ГЛАВАТА...ИЛИ КЪДЕТО ЩЕ, ЩОТО ЕДВАМ ЩЕ СЕ НАМЕРИ КУПУВАЧ. Зорлен гоните младите от България, така ли ви нареждат бе, и на вас и на всички преди вас, ВСИЧКИ, вече 24 години. Това е геноцид. Другия вариант е хващайте сопите, ама ефективно, а не като герберските *** с вувузули и тъпани
38
0
 
31
 
! Отговори
бс преди 10 години
До 222Много добре казано!
37
0
 
32
 
! Отговори
Teto преди 10 години
Taka, minalata godina izteglihem kredit, platihme 1 vnoska samo i mi vuzstanoviha 40-50 leva.Az predlagam na tezi 5 473 - 1= 5 472 lica da otidem, az pone otivam vuv vtornik sred prostestira6tite i da im kajem na tiq PODLI KRADCI, 4e ako ne izmislqt na4in danu4noto oblek4enie da ostane, ne 6te svalim parlamenta, ami 6te im svalim galvite i 6te im gi zabodem na KOL.Haide stiga pisna mi ve4e, Dqnkov ni ograbi, sega i tezi, tozi put ne.Parite sa za horata.Tozi put IDVAM i vi e bedna fantaciqta!!!
36
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименИ на мен ми казаха така 120- 130лв. Само че, ако не те мързи като отидеш и си вземеш бележка от банката ( докъто си плащаш кредита, например ) и дадеш 20лв на счетоводител разбираш, че ти връщат почти една вноска. За нашата ипотека ни дадоха 330лв при вноска 360, разходите са 10лв на банката и 20 на счетоводител. Не знам защо ти е ипотека след като си толкова богат, че да пренебрегваш една вноска. Не вярвай на мързеливите търтеи в банката, които не знаят даже каква бележка да ти дад
35
0
 
59
 
! Отговори
Да преди 10 години
Доста социално подхожда социалистическата партия...*** безгранична и двулична.
34
1
 
55
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Комунистите водят наистина социална политика, долу на мръсните червени ***!
33
0
 
66
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Интересно, ако някои взимат детски, а други - не, няма дискриминация.Ако едни ползват данъчни облекчения, а други не- има дискриминация.Дали пък това не говори за една скрита дискриминация в полза на неработещи, многодетни и мързеливи *** в ущърб на работещи българи, които плащат данъци, кредити ...
32
0
 
58
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
"С чужди БЛАГ-в къщи ВРАГ"!!! Данъчни облекчения за млади семейства с ипотека ще правите!!! То да не са сирийски бежанци бързо и лесно да му намерите колая от държавния бюджет за ремонти на сгради,за настаняването им,за здравните им изследвания,за храна и т.н.А,че същите тези млади семейства пълнят същият този бюджет.....им мамата,да не са се раждали в България,че и имали наглостта ТУК и семейство да създават!!! Направихте българите емигранти в собствената им страна,вашата мама продажна!!!!!
31
0
 
63
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 години
А защо данъците не зависят и от образованието и квалификацията,помощите,соц.придобивки и др. също.Образовал си се инвестирал си във себеси като млад и ако ти се наложи да поискаш помощ от държавата то тя да т помогне адекватно според заслугите ти. Сега помоща е насочена към безработните които са ниско или неквалифицирани със множество криминални прояви и рецедиви,ниско образовани и многодетни хора.Смешно е да се поощтрява това а и е глупаво.
30
1
 
43
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До granik.Малоумникооооо.... Познавам поне 5 "селянина" които в София освен на "Селяни" дават хляб и на "софиянци" едно 60% от бизнеса в столицата е на "селяни"
29
10
 
32
 
! Отговори
granik преди 10 години
До 23> Ами не ,ще те разочаровам, не живея с нашите ,а с приятелката ми , но ти надали си бил с жена някога,така че няма да изпадам в подробности. Имам повече от едно собствено жилище и нямам кредит. Плащам много големи данъци и не ползвам облекчения. Но ти и другите коментиращи ,няма да ме разберете.Знам ,че дразня много от коментиращите ,но честно казано не бих се трогнал от техните мнения.
28
8
 
31
 
! Отговори
granik преди 10 години
До 23> Ами не ,ще те разочаровам, не живея с нашите ,а с приятелката ми , но ти надали си бил с жена някога,така че няма да изпадам в подробности. Имам повече от едно собствено жилище и нямам кредит. Плащам много големи данъци и не ползвам облекчения. Но ти и другите коментиращи ,няма да ме разберете.Знам ,че дразня много от коментиращите ,но честно казано не бих се трогнал от техните мнения.
27
1
 
69
 
! Отговори
Фреки преди 10 години
Хайде давайте пари на лентаите, обаче нека работещия млад човек да го смажем от данъци и да му вземем и малкото облекчения и привилегии за това че работи. Точно така подкрепям социалистическото правителство САМО ТАКА давайте пари на лентяите които само точат държавата пък тия *** дето бачкат .... ами да спират до кога мислят да работят то с това правителство с работа само се затъва и ми измислят какви ли не данъци да ги раздават на мързеливците !
26
4
 
33
 
! Отговори
До селянин преди 10 години
До АнонименХайде обаче да не си прав, селянино.... Защото данъците между София, и големите градове и селата и....махалите на големите градове, разликата е от тук до Марс и обратно.... ***
25
0
 
44
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Двойно скачат данъците за старите автомобили.Край на данъчните облекчения за старите автомобили без европейски сертификат с ниво Евро 3. Това става ясно от промените в Закона за местните данъци и такси, които министерството на финансите се готови да внесе.:D
24
0
 
46
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Na tova mu se vika socialna politika :D
23
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То това е едно от най-*** облекчения, които съществуват някъде по света, първо ползите от него рядко надхвърлят 120-130 лв. за година а в същото време за да го ползваш трябва да утепаш поне 3 работни дни :))) Ако се правят някакви облекчения за младите семейства то те не трябва да са обвързани с това имат ли ипотека или не, а още повече пък с това дали са над 35 или не.Има хора на които им се ражда второ или трето дете и те просто замнеят жилището си с по-голямо без да ползват ипотека
22
5
 
60
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Орешарски,1. Обяви Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замени Данък лихва с Данък банковите транзакции3. Качи Корп. данък на 20% и махни 169-те преференции4. Махни "тавана" на Осигуровките, извади Пенсиите от КСО, 0% вноски за "частни" пенсии, а инвалидните да се плащат от Здравните вноски5. Качи МРЗ на соц. мин. 566лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщай на хората ДДС за лечение, лекарства и храна7. До пълнолетие на децата свободи родителите от ДОД и спри Педофилията, чрез даване на "майчински" на деца до 18г.- Така ще има ред и още поне... 3 милиарда за харчене
21
4
 
95
 
! Отговори
пепе преди 10 години
Мизерници долни. В цяла Европа има облекчения за млади семейства, а те с тях се оправдават. Естествено бай *** няма как да знае. Женен съм с дете и двамата родители работим. Една единствена облага имахме от държавата(въпреки че внасяме всяка година хиляди лв данъци), при това отвоювана с невероятна клизма и те я махат, няма облекчения, няма детски градини, няма детски. Важно е да се дава на мързеливия от нашите данъци. Вече и малкото нормални хора се ориентираме към съответните терминали!!!!!
20
0
 
70
 
! Отговори
123 преди 10 години
ДО 17.А да ти е хрумвала идеята че младите семейства освен от село идват и от панелните кутийки където няма как да живеят с цялата рода.