Режат данъчното облекчение за млади семейства с ипотека

Това е заложено в предложение за законови промени
18 сеп 2013 12:42,
51
Режат данъчното облекчение за млади семейства с ипотека
Снимка: архив, Dnes.bg

Да отпадне данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит, предвиждат предложения за промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица, публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите (МФ).  Становища по законопроекта ще се приемат във ведомството до 1 октомври включително.

Отпадането на данъчното облекчение се предлага с мотива, че срещу България е открита процедура за нарушение на европейското право.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност от сумата от годишните данъчни основи да се приспаднат лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище при условие, че заемът е изтеглен от лица със сключен граждански брак, единият съпруг от които не е навършил 35 години, и ипотекираното жилище е единствено за семейството.

В мотивите към законопроекта е посочено, че според Еврокомисията данъчното облекчение за младите семейства дава преференции на местни физически лица пред чужденци, които работят в България, но са установени за данъчни цели в друга държава от Европейския съюз (ЕС).

Същевременно вносителите на промените посочват, че данъчното облекчение е било многократно оспорвано досега, включително и пред Комисията за защита от дискриминация, и подчертават, че от него през миналата година са се възползвали само 5 473 лица. Както стана ясно преди дни, правителството обмисля нови варианти за данъчни облекчения за семействата с деца. Все още обаче няма конкретни предложения.

Субсидии за земеделските производители за 2009 г. и предходни години, които са забавени и изплатени на стопаните през тази година, няма да бъдат облагани,  предвиждат още предложенията.

Предлага се също така да отпадне отделната регистрация на тютюнопроизводителите.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага данъчните облекчения за фирми от производствения сектор, базирани с общини с висока безработица, да се прилагат, когато безработицата в района е с над 25 на сто, а не 35 на сто, както е записано в сегашните текстове на закона. Фирмите освен това ще трябва да поддържат персонал от поне 30 души. От тях най-малко 70% трябва да са заети пряко в производството, а поне 30 на сто да са с постоянен адрес в съответната община.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
37
 
! Отговори
otnesenite преди 10 години
До ГенадиНе се оплаквай, а търси възможност. Дори да отпадне, ако се въведе облагаталната основа да се намалява с разходите за деца до 16 година, така ще е в полза н амного повече българи, защото към днешна дата имаш разходите за лихви по ипотека на семейство, в което, поне единия родител е до 35 години. Тоест, може да се разшири обхвата до повече хора да ползват облекчение
18
3
 
52
 
! Отговори
222 преди 10 години
До granikало местния жител ти като не си купувал собствено жилище сигурно с мама и тате и баба живееш и се молиш да умрат по-скоро, за да ги наследиш ли, бе профан ?
17
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам какво толкова ми се правите на "граждани"! Колкото вие имате право да живеете във Варна/София и т.н., толкова и един селянин от Стърчипатково. Всички сме граждани на една и съща държава, плащаме едни и същи данъци, и това че сте родени в даден град, не ви дава някакви ексклузивни права над него.То пък и София е един "град"... пълен с кореняци, които са по-големи *** от "селяните"!Всеки който не е от софия и е ходил там е наясно с това.
16
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До granikПрав си, всички селяни трябва да се разстрелят... ще ми идват по големите градове, аман! Смрът за селяните и ***! Селянин в София е по-зле от *** в Лом!!!
15
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То това облекчение е колкото да се каже че има някакво облекчение :))) да не говорим за малоумното ограничение за 35 годишна възраст.Далеч по-ефективно ще в държавата да предеприеме по ефективни денйствия за защита на смействата с ипотечен кредит от банковите картели
14
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E , това е ! Едно нещо да има в полза на младите семейства и да го премахнат. И това ако не е дискриминация към младите българи.
13
47
 
41
 
! Отговори
granik преди 10 години
Млади семейства , с ипотечен кредит, е равно на двойка селяни в града. И двамата имат родове на село или провинциалните градове, имат имоти които ще наследят, но въпреки това ползват данъчно намаление. Значи идват селяните ,примерно във Варна, правят се на варненци, не плащат данъци, карат си колите с другите регистрации,защото в техните градове данък МПС е малък, пък нас местните жители кучета ни яли,хем високи данъци , хем ги търпим тези навлеци.
12
1
 
66
 
! Отговори
Давайте другари преди 10 години
Данъци му е майката,убивай българите с данъци,не сваляй ДДС на храни и лекарства,мачкай хората докато измрат и отглеждай ***!
11
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е па тия чужденци да си прехвърлят данъчните плащания в бг и ще се възползват от това си право ?? сега да махнем и плоския данък, щото го нема в Европа ли ? Нещо не го разбирам тоя довод.
10
1
 
40
 
! Отговори
ужас преди 10 години
До qur4uАми създават проблеми, не са само ***. На пенсионираните родители в провинцията им се нашепва вече 5 месеца, че ще се намерят начини от БСП децата им да се върнат при тях, да ги гледат и да не бягат по големите градове. Ето , осъществяват го.
9
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами тези млади хора с ипотечните кредити ходят на протеста и викат "ОСТАВКА", затова за тях няма да има социални придобивки. Социалните придобивки ще се излеят като от рог на изобилието върху побелелите глави на хората които ходят на контрапротеста и крещят "Дайте шанс на Орешарски" и "Оставка на президента" в това число и младежа Мишо Шамара също ще получи своята лепта от управляващата тройна коалиция, защото е политически правилно ориентиран и постъпва политкоректно като поддържа властта.
8
1
 
84
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Младите семейства кучета ги яли!! Важното е *** да са добре! Гарантирано от БСП!
7
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе направо да лепнат и 200% лихва над всички ипотеки/жилищни кредити и 20 000 лв глоба за всеки бял човек на трудовия пазар ако посмее да гледа дете в България. 50 000 лв глоба ако има 2 деца.
6
0
 
72
 
! Отговори
DS преди 10 години
Систематичен геноцид на държавата над бели семейства в държавата. Във всяка нормална страна, държавата СТИМУЛИРА младите семейства с преференциални условия във всички възможни сектори за да има икономически растеж чрез новите поколения. Във Мангалия разбира се, държавата ЕЛИМИНИРА възможностите и надеждите на младите хора да гледат деца. До 20 години: 70% пенсионери и 20% *** - 2 групи които останалите 10% нормални хора в БГ ще трябва да поддържат, а държавата на прага на фалит. Мангустан.
5
0
 
76
 
! Отговори
Воин преди 10 години
На България не и трябват семейства, а още повече деца. Те не са електорат. *** са по ценни, защото гласуват правилно. Разберете хора тази шайка БСП,ДПС, ГЕРБ и подобните им няма да си отидат без бой.Мафията е превзела държавата и ако не си я отвоюваме няма да има България.
4
0
 
59
 
! Отговори
L преди 10 години
До менНе гие е срам. Ако ги беше срам отдавна да ги нямаше.
3
0
 
93
 
! Отговори
L преди 10 години
Ми да, *** няма ипотечен кредит! Кво ще се харчим за некакви дето още работят че и жилища си купуват....
2
0
 
89
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
***, едно смислено нещо да има и ще го отменят. Ай раздайте пак помощи на калпак на *** и мирясайте!
1
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сини червени бенбени , 50 г преднамерен геноцид .