Адемов: Не можем да вдигнем осигурителната вноска

Това ще утежни ситуацията за малкия бизнес, смята той
Обновена: 20 сеп 2013 21:45 | 20 сеп 2013 21:35,
13
Адемов: Не можем да вдигнем осигурителната вноска
Хасан Адемов. Снимка: архив Булфото

Страната ни няма как да спази препоръката на Световната банка за скок с 2 процента на осигурителната вноска. Това стана ясно от думите на министъра на труда и  социалната политика Хасан Адемов.

Както  Dnes.bg вече писа, Световната банка отправи такава препоръка към страната ни. Министър-председателят Пламен Орешарски също не прие препоръката и допълни, че на този етап това няма как да се случи.

В условия на достатъчно високо ниво на безработица да се повишават осигурителните вноски е изключително трудно, за да не кажа направо невъзможно, каза министърът.

По думите му това ще означава разходите за труд да бъдат по-големи, пазарът на труда да бъде свит, малките и средните предприятия, които на практика генерират заетост, да бъдат поставени при изключително тежки условия. Иначе има логика да се балансира бюджетът на ДОО, тъй като от 2000 г. досега осигурителните вноски са намалели с повече от 14 процента, което всъщност е в основата на дефицита в пенсионната система, каза Хасан Адемов.

Още по темата
Министърът коментира, че в доклада на Световната банка има предложение за увеличаване на възрастта за пенсиониране над 65 години, но не сега.

Никога не сме казвали, че увеличаването на възрастта за пенсиониране има някаква алтернатива, посочи той.

Тук променяме само една от мерките, обсъждаме замразяване на стажа и възрастта за следващата година, което е временна мярка, а не постоянна, обясни и Адемов.

По думите му въпросът е в този интервал да се намери най-добрият начин, по който увеличението на възрастта да бъде разположено във времето, а не само едно поколение да бъде поставено под тежкия товар на т. нар. пенсионна реформа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
До анонимен 12 Фирмите които крият осигуровки го правят със СЪУЧАСТИЕТО на тези дето след време ще *** че пенсиите са им ниски!
11
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
да накарат фирмите да плащат реалните осигуровки а не да укриват реалните заплати на работниците си и осигурителната система ще се стабилизира.
10
1
 
2
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
На бялото -черно не мога да кажа.ТОВА Е НАЙ-КАЧЕСТВЕНИЯТ Министър на Труда и Социалната Политика,който Помня НЯКОГА ДА СМЕ ИМАЛИ.Не само говори,но и отстоява Полезни за икономиката и гражданите позиции.Това ,че е от ДПС не ме бърка щом прави това което ТРЯБВА.УСПЕХ на такива като Адемов.
9
0
 
4
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
Все пак едно "евала" че не вдигат осигуровките, въпреки искането на светоната банка. Предишните само това чакаха - ЕС, МВФ или СБ да поискат и веднага ни го нацепваха...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не иска субсидиране на партиите. Депутатите си правят оглушки и на фона на масова безработица и ниско платен труд, те арогантно прибират парите на трудещите се. Да си събират членски внос и да се издържат. Мислят си, че политик не е професия, а то е призвание. Да се направи референдум по този въпрос.
7
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ-ФЕС преди 10 години
Докъде стигнахме,затова ли се бориха Левски и Ботев .....да ни управляват ТУРЦИ?!?!?!
6
2
 
4
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
До Анонимен To не бяха ЧичиБаба, то не бяха Кюран(ов), небеше и Дикме, Етем, Рашид(ов), Ал Джебури,......
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след 500 години ..... амедов да е министър в България - това е унижение!!!
4
2
 
4
 
! Отговори
NORM преди 10 години
И как да вдигнат осигурителната вноска,като престоят избори.Същото е и със замразяването само за една година и на системата за пенсиониране.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А,какво стана със субсидиите на партиите?Има ли промяна?Що се касае до увеличаване на осигурителната вноска,то, който иска да плаща инвалидните пенсии на ***.Аз няма да съм.
2
1
 
26
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Както каза днеска един форумец,една гениална мисъл:Колкото повече работиш в България,толкова повече се отдалечаваш от пенсия!!!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно съм съгласен с номер 1 , само ще допълня и рязкото редуциране на нищоправците по министерствата / които от привилегии са оскотяли до обикновени ***, голяма част са абсолютно неграмотни измамници/.