Няма опасност от епидемии заради наплива от бежанци

Ваксинираме сирийчета у нас, ако не са имунизирани
Обновена: 3 окт 2013 18:46 | 3 окт 2013 17:34,
35
Няма опасност от епидемии заради наплива от бежанци
Снимка: архив, Reuters

Няма опасност от възникване на епидемии заради притока на бежанци. Това стана ясно по време на днешното заседание на здравната комисия и тази по правата и жалбите на гражданите. На нея бяха изслушани вътрешният министър Цветлин Йовчев, както и представители на социалното и на здравното министерство.

​Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, беше категоричен, че в момента нямаме повод да се притесняваме от епидемии, въпреки че на практика има така опасност. Засега тя е малка, обясни той. По негови думи засега сред пристигащите бежанци има открито само едно малко дете с хепатит А и две деца , настанени в Инфекциозна болница, с ентерит. От здравното министерство бяха категорични, че заболяемостта сред пристигащите сирийци е много ниска.

Всички деца, за които няма данни, че са ваксинирани в Сирия, ще бъдат имунизирани тук, като са осигурени нужните консумативи. Имунизационните календари на Сирия и България са почти идентични, съобщи Пенков. Той беше категоричен, че родените у нас сирийчета ще бъдат имунизирани.

Още по темата
Има случаи общопрактикуващи лекари да отказват на сирийци да ги включват в техните списъци на пациенти, но това е само заради езиковата бариера. Работи се по преодоляването й с помощта на НПО-та. Вече има изготвен списък на сестри и лекари, които са готови да работят про боно с бежанците.

135 деца без придружител са минали през границата ни, стана ясно от думите на зам.-социалния министър Лазар Лазаров. Той поясни, че 41 от тях са настанени в дома в Пъстрогор, а в дома в Долна баня са били настанени две деца.

Всички, които са с разрешение за постоянно пребиваване и имат статут на бежанец, всички, които се ползват с временна закрила, имат права по отношение на подпомагане, идентично с това на българските граждани, заяви Лазаров.

Бежанците имат право да ползват социални помощи. Сирийците имат право да кандидатстват за работа в Агенцията по заетостта. Работи се и по програма за заетост на бежанците.

Възможно е броят на бежанците у нас да надхвърли 11 000 души, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. По негови думи този сценарий е най-лошият. На „Капитан Андреево“ може да се изгради тристранен център между България, Гърция и Турция за наблюдение. По думите на Йовчев вече е имал разговори с турския си колега са засилване на контрола. Според вътрешния министър най-често нелегалните имигранти достигат до нас чрез каналджии.

Ситуацията у нас, породена от кризата в Сирия, се задълбочава. Не можем да кажем, че стабилно управляваме процесите с бежанската вълна, призна вътрешният министър.

В края на миналата година сме били запълнили около 80 на сто от местата в местата за настаняване, поясни Йовчев. По негови думи немалко бежанци са настанени на адреси, а не в специализираните места. Ситуацията с настаняването вече е почти овладянам, като се работи по намирането на нови 1500 места, а БЧК също много помага в ситуацията.

Според вътрешния министър процедурата за получаване на бежански статут е ускорена, а на Агенцията по бежанците са осигурени допълнително 50 души, които да работят по молбите.

Разпределителният център в Елхово ще започне работа в понеделник, анонсира той. При установяване на контакт с емигрант веднага се осигурява първоначален преглед от специалист, който да установи дали няма видими следи от заболяване.

Майките и децата по възможно най-бърз начин ще бъдат насочвани към Агенцията по бежанците, за да бъде забързано обработването на документи за получаване на статут, заяви новият шеф на агенцията Николай Чирпанлиев. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: бежанциЦветлин Йовчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВКР, къде си?!Мъже има, ама работят за пари, защото този народ доказа че не си струва жертвите! Военни и духовници няма от 1996, а преди това е имало чиновници които допуснаха събитията след 1987! Елементарна математика от средното у-ще може да ви помогне да изчислите до кога ще има наш етнос на полуострова. Според ЦРУ до 2024г.
27
0
 
2
 
! Отговори
ВКР, къде си?! преди 10 години
БЪЛГАРИЯ, СЪБУДИ СЕ! СРЕЩУ НАС СЕ ВОДИ БЕЗПОЩАДНА ВОЙНА! Вместо ялови разходки по "Царя", хората трябва да изметат всички, които участват в това национално предателство! По медиите вървят камуфлажни предавания, играещи ролята на димна завеса... ДОКОГА?! АРМИЯТА ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ЗАТВОРИ БРАЗДАТА! И стига с тия глупости, че нямало конвенция за експулсиране на бежанци. Що по границите на САЩ, Испания, и Гърция стени може да има, а тук не?! ! ИМА ЛИ ОЩЕ МЪЖЕ В БГ?! Военни и духовници, КЪДЕ СТЕ?!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Простете ни вие, предци, които с кръв отстоявахте границите на китната ни държава! Сега ние, недостойните ви чеда, без срам и без бой я предаваме.
25
0
 
8
 
! Отговори
Началото на края преди 10 години
Усещате, нали, как Западът ни подготвя за жертвени агънца. Оставя ни сами в бедата, която не ние предизвикахме. А Шенген няма да го видим никога вече!
24
0
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Невльо, невольо, невольооооо.Като не дошла неволята, захванали се двамата братя и сами си оправили каруцата!!!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма опасност от възникване на епидемии поради притока на бежанци, въпреки че на практика има такава опасност? Браво, браво! Объркаха се съвсем отговорните фактори у нас. И никакви уволнения няма да помогнат, късно е!! Между другото, центърът на София изведнъж се изпъстри с големи групи безцелно бродещи силно тъмнокожи субекти. Това се вижда през деня. А нощем? Къде пребивават, с какво се занимават, откъде са и някой контролира ли движението им?
22
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 10 години
поне 10 коментара надолу виждам че са против нашествието на тая палач която ни залива ,и аз съм на абсолютно същото мнение,границата ни трябва да бъде затворена защото бг се ислямизира тихомълком засега обаче, и тук е моя въпрос защо ,защо българите се събудят и да се организират национални протести против тая наглост, вижда се че управляващите са в хватката на доган и турция и само тоя мрънка и уж било наред ама нищо не е наред,а положението е повече от сериозно
21
0
 
17
 
! Отговори
Гражданинът преди 10 години
Гърция вдигна 4 метрова телена ограда след като бе подлудена от нашествието на араби и африканци, Испания вдигна 5 метрова двойна ограда с ров по средата. Със сигурност, ако тези лъжебжанци кандидатстват за бежански статут пред посолствата на големите държави в Истанбул, ще им бъде отказано, ЗАЩОТО ТУРЦИЯ ДАВА НА ВСИЧКИ СИРИЙЦИ АВТОМАТИЧНО СТАТУТ НА БЕЖАНЦИ И ТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ИСКАТ ПОВТОРНО ТАКЪВ СТАТУТ ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА.
20
0
 
18
 
! Отговори
Гражданинът преди 10 години
Истинският проблем е съвсем друг - държавата ни ще бъде завинаги завладяна без война, и ако след 10 - 15 години тези "гости" подпалят джихад и радикализират турското и *** малцинство, като го привлечат на своя страна, Станишев, Бойко, Плевенлиев, Кристалина ( Сталинка), Местан, Кунева ще са отдавна скрити в миши дупки и ще е късно да им се търси отговорност за предаването на България! Румънците не пуснаха и 13 чужденци ( 11 сирийци и 2 афганистанци) и доказаха че пазят родината си.
19
0
 
16
 
! Отговори
Гражданинът преди 10 години
2014 ГОДИНА ЩЕ Е НАЙ- РЕШАВАЩАТА В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ. АКО ПРОДАЖНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ, КАКТО И МЕДИИ СОБСТВЕНОСТ НА ЧУЖДИ КОМПАНИИ НАЛОЖАТ НА НАРОДА ИЗМАМАТА, ЧЕ ПРИИЖДАЩИТЕ НЕЗАКОННОПРОНИКВАЩИ ЕМИГРАНТИ СА БЕЖАНЦИ НАЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ОБРЕЧЕНА. НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ШЕНГЕН, ЗАРАДИ УМИШЛЕНО ОСТАВЕНАТА НИ ОТВОРЕНА ГРАНИЦА С ТУРЦИЯ. СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ АФРИКАНЦИ И АРАБИ КОИТО ЩЕ СЕ ЗАСЕЛЯТ У НАС, НЯМА НИКОГА ДА СИ ТРЪГНАТ А ЩЕ ПОЛУЧАТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО.
18
0
 
20
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Да се започне веднага мобилизация на части от армията! Проверка на всички по улиците! Да се започне проверка на вече получили статут чужденци. Всички нелегални да се експолсират! Тия дето спят по подлезите и парковете как се изхранват, кой и защо ги финансира. След случката в Сарафово вече трябва да се работи за държавната сигурност, утре като ни спретнат някой атентат пак ще се вайкат "народните избранници"
17
0
 
22
 
! Отговори
ами преди 10 години
Стига с тези лъжи!Нямало опасност от епидемии,ами то нямаше и радиация преди години!Що за *** народ сме!!!!!!!
16
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Турция да спре да пуска имигранти по техните канали. Българското *** правителство да възрази и да каже на "южната ни саседка която иска да ни вкара във фалит"
15
5
 
5
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Очаквайте България да даде едно голямо парче земя на Турция! Македония също ще има претенции, както и Гърция и Сърбия. За сега Турция има претенции, освен това там става въпрос за връщане на някаква територия, която дължим на Турция от миналото.
14
2
 
1
 
! Отговори
? преди 10 години
Nedovolstvaxme ot Carq 6e ni vzeme gorite,nedovolstvame ot bejansite,6e ni vzemat rabotata i pomo6ite.....abe balgari zaspali nali vii kat izlrzete ot Bg SE TUPATE V GARDITE 4E STE EVROPEIIICI I ISKATE PARAVA I VI GI DAVAT;AMA TAKA ISKAME DA VZEMAME I DA POLU4AVAME ;BEZ NI6O DA DADEM;;;;;NE6ASTNIci
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последно ще ги имунизираме ли или ще ги ваксинираме горките сирийчета? Давате ли си сметка щом журналистите не могат да отразят коректно такива дребни детайли, какво ли става с по-едрите събития, които ние лично няма как да проверим?
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе тия луди ли са, елате да видите около стадион Герена се навъдиха пълно ***. От къде се навъдиха нали тези не са сирийци ? ? ? Орешарски какви ги вършите ще ни до съсипете и малкото което сте пропуснали. ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА ВЕДНАГА.
11
1
 
29
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Тъкмо когато човек си помисли, че няма как да стане по- лошо заради скоростта с която се размножават ***... и ето че идва цяла армия подкрепления през границата.
10
0
 
17
 
! Отговори
ПОПУЛИЗЪМ преди 10 години
Прав е Овчев! Когато стане късно ,....ТОЙ НЯМА ДА Е ВЕЧЕ ---МИНИСТЪР !
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Британците са примитивна пасмина, състояща се главно от ултра изпе.ерастени, безмозъчни създания.