България скоро ще получи финансова помощ, обеща Йовчев

Българо-турската граница е най-важната в ЕС, смятат от Фронтекс
8 окт 2013 23:00,
25
България скоро ще получи финансова помощ, обеща Йовчев
Цветлин Йовчев. Снимка: БТА

Много скоро България ще получи пряка финансова помощ за справяне с потока бежанци от Сирия, съобщи в Люксембург вицепремиерът Цветлин Йовчев.  Той участва в заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи.

Вътрешният министър обясни, че е запознал колегите си с обстановката у нас и с прогнозите за възможното развитие на събитията в Сирия. Той е препоръчал общ подход на ЕС за справянето с този проблем. В тази тежка ситуация Бългрия има нужда от повече солидарност и помощ, заяви вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че по линия на Фронтекс са изпратени допълнителни екипи на българска територия, обсъжда се възможността тази техническа и експертна помощ да бъде увеличена. Беше обявено, че в момента българо-турската граница е подложена на най-засилен миграционен натиск, поясни той по повод решението на Съвета да подкрепи финансово нашата страна.

Европейската агенция за подпомагане при търсенето на убежище също оценява, че положението в България започва да става критично и ще бъде изготвена съвместна програма, предвиждаща помощ за управление на процесите за предоставянето на статут на бежанците, добави Йовчев.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обяви, че България е една от най-засегнатите страни от бежанския поток, както и че положението е сериозно и изисква незабавни мерки, уточни той.

В момента най-важната сухоземна граница в Европейския съюз е българо-турската, заяви Илка Лайтинен, изпълнителен директор на Фронтекс, на среща днес в Люксембург с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, съобщи пресцентърът на МВР.

Българската гранична полиция и преди кризата беше един от най-активните участници в дейностите на Фронтекс и това е оценено от общността на граничните полиции. България е изключително добър партньор в "Посейдон 2013 - сухоземни граници" - най-добре организираната съвместна операция на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки.

Фронтекс се опитва да удовлетвори в максимална степен допълнителните искания на българската гранична полиция за съдействие - както по отношение на експертна помощ, така и на екипировка, е заявил Лайтинен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
alcapitan преди 10 години
Вчера гледах няколко кратки репортажа за бежанските лагери тук. Направо ми се доплака. Хора ли сме ние не знам. Вече започвам да се чудя... 1110лв за един бежанец на месец, а не му е усигорена храна, топла вода, отопление и повече от 2 завивки. За какво са тези пари? Били здравно усигорени и лекарите реват, че по 2-*** на ден влизали в болница. Че там над половината са деца бе! Я си дръжте вашите на такива "условия", та да видим колко ще са здрави. Не ни трябват помощи а бомба за да се гръмнем...
17
0
 
2
 
! Отговори
Вече не оптимист преди 10 години
ХОРА НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ВПРОСА НЕ Е САМО В ПАРИТЕ! КАКВО ЩЕ СТАНЕ ТУК В БЛГАРИЯ СЛЕД 5 - 10Г./МОЖЕ И ПО-СКОРО/. Щом аз големия оптимист вече поглеждам отвд границата работата не е добре. Детето учи немски от 1 клас, ще учи и английски от 4 и ...........
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протурското правителство няма да изгради ограда по границата с турчаците.След падане на правителството то трябва директна да отиде на съд за предателство въпреки цинизма на Брюкселските кавали.
15
0
 
1
 
! Отговори
пияният преди 10 години
България ще получи същата тройна комбинация,която получи,като "компенсация" за щетите нанесени от югоембаргото.Ама те овцете са свикнали на всякакви лъжи.
14
1
 
8
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Затваряй границата мишок, не се обяснявай......
13
0
 
11
 
! Отговори
Ами да! преди 10 години
Те ЕС мило и драго ще дадат, само и само бежанците да не стигнат до тях! Само че нашите *** управници и от това не могат да се възползват, че да им измъкнат някой евро на тия тарикати! Аман от некадърници!!! ОСТАВКА!!!
12
0
 
15
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Не ви щем парите, вземете си *** и си ги гледайте.
11
0
 
12
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 10 години
Процедурата по свикване на референдум не е лесна мисля че, според "демократичните" закони трябва да се събере МНОГО голяма подписка (направили са го така че да е почти невъзможно). Мисля обаче, че сега повече от всякога си струва да се направи това усилие - да се организира подписката за да се задължат чукундурите да свикат един РЕФЕРЕНДУМ !Ред е на СЪВЕСТНИТЕ хора в БГ, с излаз към медийни платформи, да направят нещо! Помощите няма да решат проблема. Националната сигурност е под заплаха.
10
0
 
11
 
! Отговори
14 преди 10 години
Съд за предателите
9
0
 
10
 
! Отговори
Съд за националните преди 10 години
България скоро ще получи финансова помощ, обеща ЙовчевHA-HA-HA
8
0
 
19
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Те сега "Европа" си изми ръцете с еднократна помощ... Е, може и дву - трикратна да е, па после се оправяйте.И ми е много интересно, как е много лошо според десните, да дадем по 50 лева за коледа на майките и бащите си, а сирииските чавета може да си ги дундуриме. Че и един се оплаква, как немали лекар в общежитието. Ми аз какво да кажа, като в село с 1500 Българи си немаме лекар.
7
3
 
17
 
! Отговори
14/88 преди 10 години
ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ ВЕДНАГАТАЗИ ЗЕМЯ ПРЕНАДЛЕЖИ САМО НА БЯЛАТА РАСАВСИЧКИ НЕ-БЕЛИ ВЪН
6
2
 
2
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Ако искате чиста Българиа евро-азийският съюз е решението.
5
3
 
7
 
! Отговори
999 преди 10 години
Има едно единствено решение. Излизаме от Европейския съюз. Възстановяване на модерно селско стопанство,жито,царевица,зеленчуци от а до я,спиране на вноса на захарна тръстика и засяване на цвекло. отваряне на захарните заводи. Модерно животновъдство и възстановяване на главите *** от преди 89 година. Безплатно модерно образование ,безплатно здравеопазване.Инвестиране в мозъци и привличането им от цял Свят. Инженери,Химици,Агрономи,Електротехници всичко ще е без пари. Построяване на Морски Търговски флот,разработване на технология за сондиране на Петрол и Газ. Собствени Марки коли,Модерна Же
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво ме интересува тая помощ,след като България ще се напълни с ***-айде да бяха мирни бежанци сирийце,както и да е .Ами *** и другите печки?И що не питате великия демокротЖ.Жабата и Ф.Димитров-Клепоухото магаре,защо премахнаха кльоновете,защо умишлено фалираха селското стопанство и подготвиха големия грабеж на България?Тия двамата първи трябва да увиснат на въжето!
3
0
 
21
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Когато говорят, че българотурската граница е найважна само да не си помисли някой , че става дума за недопускане на бежанци да преминават през нея!!!Нищо подобно!!Ръсят захаросани толерастки и политкоректни приказки, а тук продължаваме да се пълним с *** и араби!!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАВСЯКЪДЕ СЕ ВИХРИ ПРЕСТЪПНОСТ И КОНТРАБАНДА,ЙОВЧЕВСТРАХ ЗА елементарно оцеляване.....
1
2
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Мръсното ченге в действие. Интересно колко хора е пребил до смърт тази седмица в мазето на ул Паренсов в София, гад.