Дебат в ЕП: Стига празни приказки за бежанците!

България, Кипър и Гърция са сред изложените на най-голям натиск
Обновена: 9 окт 2013 14:06 | 9 окт 2013 13:13, Елка Василева
47
Дебат в ЕП: Стига празни приказки за бежанците!
Ханес Свобода отправи призив ЕС да отвори границите си за бежанците за известно време. Снимка: Reuters

Български евродепутати призоваха днес за повече солидарност с нашата страна по въпроса с бежанците от Сирия. На дебата по темата, организиран в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, прозвучаха множество мнения, че засега Европа не прави достатъчно, предаде БТА.

Независимият евродепутат Димитър Стоянов заяви, че докато в ЕП се говорят "празни приказки", стотици бежанци пресичат границата на България с Турция. Дори не можете да си пречупите езика, за да споменете, че България е приела досега най-много бежанци и натискът се увеличава всеки ден, обърна се той към своите колеги.

Ако сте забравили, ще припомня, че България беше последната държава в ЕС, която стана цел на ислямския тероризъм, имаше атентат. Докато подготвяте конференции за Сирия, на които да се говори в бъдеще време и в условно наклонение, издръжката на един бежанец у нас струва 600 евро, при пенсии от 80 евро и средни заплати по 300 евро, отбеляза Стоянов. Напрежението нараства, не искам тук да се стига до минути мълчание по този повод, добави той заради отбелязаната от ЕП със свеждане на глави гибел на имигранти край италианските брегове в Средиземно море преди дни.

Евродепутатът Надежда Нейнски (Синя коалиция, ЕНП) посочи, че бежанската вълна към ЕС поставя на изпитание европейската солидарност по отношение на готовността за приемане на бежанци от всички страни в Общността, а не само от онези, които са подложени на пряк миграционен натиск. Според сегашната европейска миграционна законодателна рамка се очаква единствено от страните, от които е поискано убежище, да се грижат за бежанците, посочи тя. Засега единствено чрез двустранни договори между държавите чужденците могат да бъдат пренасочвани, добави Нейнски.

За страни като България възможностите за прием са особено ограничени, което създава сериозна опасност от радикализация на обществото и призиви дори за затварянето на границата, каза евродепутатът. Според Фронтекс най-важната граница в момента в ЕС е между България и Турция. Заявената българска цел за членство в Шенген привлече бежанци, но неприемането на държавата в свободното от гранични проверки пространство ги остави на наша земя, което крие опасности за националната сигурност. Европа трябва да бъде солидарна в поемането на отговорността, заяви Нейнски.

Манфред Вебер (ЕНП) определи като срамота това, че ЕС все още няма коригиращ бюджет заради бежанците. Той призова Европейският съвет да постави темата за бежанците в приоритетите на дневния си ред на предстоящото си заседание в края на месеца.

Председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода отправи призив ЕС да отвори границите си за бежанците за известно време. Според него тези хора ще се върнат в родината си, но трябва да бъдат подготвени в Европа за възстановяването на Сирия във философията на ЕС. Той също призова председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да постави темата в дневния ред на следващата среща на европейските държавни и правителствени ръководители.

Председателят на групата на либералите и демократите АЛДЕ Ги Верхофстат настоя за организирането на европейска хуманитарна конференция за Сирия. Не може да искаш съседните на Сирия държави да отворят границите си, а самият ти нищо да не вършиш.

Само три държави в ЕС са направили нещо, докато други са определили квота за прием на едва 50 бежанци годишно - това е цинично, коментира той. Според него конференция за Сирия би разпредели тежестта от бежанската вълна. По неговите думи сирийските бежанци не целят да останат в Европа завинаги. Ще останем страхливци за историята, заяви Верхофстат.

От името на Европейската комисия еврокомисарят Мишел Барние съобщи, че конференция за Сирия ще има. Той поздрави ЕП, че е почел с минута мълчание паметта на загиналите преди дни край остров Лампедуза мигранти.

Барние призова за намирането на политически изход от войната в Сирия. По неговите думи досега 50 000 сирийци са подали молби за убежище в Европа. Той отбеляза, че най-често имигрантите достигат Европа по суша през Турция и България, а по вода - през Египет към Италия. Според него има имигрантски натиск над националните системи в Малта, Кипър и Италия. В България, Кипър и Гърция идват десетки бежанци всеки ден, тези страни са сред изложените на най-голям натиск, заяви Барние.

По думите на комисаря ЕС трябва да се подготви за още по-голям бежански поток. Той призова за по-голяма солидарност. Барние определи като опасност без прецедент бойците в Сирия, произхождащи от държави от ЕС. Засега нямаме данни за тяхно сътрудничество с екстремистките групи в Сирия, но се опасяваме да не участват в терористични действия в Европа, трябва да бъдем внимателни, каза той.

Литовското председателство на Съвета на ЕС призова за оставяне на европейските граници отворени за сирийските бежанци. Председателството също подкрепи идеята за свикване на конференция за Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
ббб преди 10 години
youtube/watch?v=0f4Xim15tvQ
38
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
ако дават 1200 лева и аз става беженец
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека някой ми обясни как издръжката на един сириец струва 1200 лв??? За храна стигат и 100 лева, за дрехи - 100, за квартира - 100, заток и вода- 50, за одеала и чаршафи - еднократно 100. От къде на къде 1200? някой здраво краде, лъже и маже от бюджета! Комунистите пак се осират, ми се струва. След като няма заменки и парцели по черноморието, взеха да си раздават сирийски помощи май... С 1200 лв само с пилешки пържоли да ги хранят, пак ще им останат! А с родопски картофи и боб. Крадливи ***!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
do 24 преди 10 години
До CMCMNeshto mnogo lesno si prodvash grajdanstvoto,nali uj revete che ste balgari?!Mnogo barzo davate grajdanstvo na siriicite!Basi i prostiq narod!!!zatova sme na tova deredje!!!!
35
0
 
2
 
! Отговори
do 27 преди 10 години
До CMCMAbe ti parvo si osadi kradlivite dePUTati,deto vi kradat parite i togava ela sadi Franciq!Te ne sa dlajni da ni gledat ***, a i edva li im puka BG kakvo misli!
34
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се кога българската нация стана толкова проста и егоистична.По времето на Левски хората са били добри и са си помагали едни на други.Представете си,че тук започнат да ни бомбардират и убиват без причина,много ясно,че ще бягате и ще търсите по-добро място за живеене.Вие и сега бягате да търсите по-добро образование и място за живеене и се оплаквате, че лошите англичани ви третират така,а вие как третирате другите хора?!Вместо да се гордея от държавата си и нацията си, се отвращавам повече !
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Америка разбуни арабския свят,сега ние берем плодовете.Нали сме в НАТО може и още атентати да има.Има пословица"КОГАТО ДВАМА СИ ГИ МЕРЯТ НЕ МИНАВАЙ С ГОЛО Д......."
32
0
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Бре, тоя Стоянов. Браво!
31
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горкита сирийци, нека да опитат нашата демокрация и мизерия.Те ще се върнат ние накъде?Стига сте ревали,Гърция има един милион емигранти и отгоре и не реве.Взима си нужното от Европа,има си евтина работна ръка и толкоз.Много шум за нищо.5000 души са,егати злобната българска нация.
30
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали се радвахте на дипломатическото решение на конфликта в Сирия между Москва и Вашингтон. Сега защо скачате? Ето затова трябваше да има удари и премахване на Башар Асад, защото след това "дипломатическо" решение Европа стана заложник на Сирия.
29
0
 
5
 
! Отговори
dedoviami преди 10 години
Камилата
28
2
 
12
 
! Отговори
dedoviami преди 10 години
Нострадамус е казал"капитала ще пие вода от Дунава"...това време май идва!
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Литовското председателство на Съвета на ЕС призова за оставяне на европейските граници отворени за сирийските бежанци. "Дреме им на '*** на литовците! Те - сирийците, чак до Литва няма да стигнат. Ама като са толкова ербап, що не кажат: "Ние сме за оставяне на европейските граници отворени и веднага сме готови да приемем 50% от сирийците!"
26
2
 
15
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
"Задържан е кораб с незаконни имигранти край Шабла"Къде са тези с минусите като казвах, че ще идват със ръждясали корита през Морето?
25
0
 
6
 
! Отговори
CMCM преди 10 години
До taniaБлагодаря, но ако трябва да съм честен идеята не е моя, а я прочетох някъде по форумите и ми хареса и сега я повтарям от време на време, за да я видят повече хора...
24
0
 
25
 
! Отговори
CMCM преди 10 години
До до СМСМИ още нещо - ние сме длъжни да защитим "братята" си *** срещу незаконното и расистко отношение на французи и разни подобни. Никой няма право да им казва в коя страна членка на ЕС ще живеят. Нали уж това е смисъла на ЕС - свободно движение на хора и стока и т.н. Нека осъдим французите за расизъм. Ако изгонените бяха евреи какво щеше да се случи? Станишката пръв щеше да ревне сигурно :)))
23
0
 
15
 
! Отговори
CMCM преди 10 години
До до СМСМТова с връщането е противозаконно и *** ги връщаха противозаконно. Разликата обаче между *** и сирийците е, че едните живеят и строят гета, а другите са малко по-нормални предполагам, заради което по-трудно ще ги локализират и заловят...
22
3
 
21
 
! Отговори
до СМСМ преди 10 години
Никакво гражданство. Нали след това пак ще ни ги връщат на нас. Просто трябва в най-кратки срокове да ги пратим обратно в Азия и Африка и да затворим границата с Турция
21
2
 
20
 
! Отговори
CMCM преди 10 години
Хайде БГ-мафията, направете едно добро нещо за държавата си, като продадете няколко хиляди лични карти на сирийците(и пари ще спечелите), за да могат свободно да си хващат пътя към "великата" Европа. Тогава да ги видим лицемерните европейци какво ще кажат. Най-вероятно - Ааа ама така няма да видите Шенген... Е и? Вие и без това няма да ни пуснете там, така че ние ще пуснем сирийците и *** при вас...
20
0
 
6
 
! Отговори
tania преди 10 години
До CMCMumna ideia-bravo