Пепелниците все по-близо до кръчмите

Падането на забраната за дима мина на първо четене в комисия в НС
Обновена: 23 окт 2013 18:25 | 23 окт 2013 17:01, Веселина Йорданова
232
Пепелниците все по-близо до кръчмите
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

С откровения кой депутат пуши и ръкопляскания след емоционални изказвания протече заседанието на икономическата комисия в НС по промените в Закона за здравето, свързани с либерализация на забраната за пушене на закрито.

След около час и половина дебати народните представители от комисията одобриха на първо четене промените с 8 гласа „за“, 4 „против“ и 1 въздържал се.

Всеки от гостите, взели думата, „дръпна чергата към себе си“ в защита на своя интерес или организация. Депутатите, защитаващи забраната, излязоха със здравни аргументи, а тези, подкрепящи облекчаване на режима, изтъкнаха тежкото положение на ресторантьорите от въвеждането й.

Българинът обича като седне на трапезата, да хапне, да пийне и да запали по една цигара, аргументира промените един от вносителите Спас Панчев от "Коалиция за България".

Още по темата
За съжаление нямаме навика да излезем навън, а и няма осигурени места, излизайки от ресторанта, да изпушиш по цигара и да се върнеш, заяви Панчев. Той уточни, че вносителите не искат да се промени законодателството в онази му част, която касае детски заведения, училища, болници, закрити спортни съоръжения.

Законопроектът предлага собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м да избират дали да се пуши в цялото заведение, а за по-големите заведения - да има възможност за обособяване на отделни помещения за пушене, както беше при стария режим.

Панчев изтъкна, че това е един от най-вредните навици, но акцентира и на правото на избор. По думите му стотици български заведения и ресторанти са затворили врати най-вече поради факта, че в тях не влизат „основните клиенти – пушачите“.

Той изтъкна още, че пълната забраната не е постигнала търсения ефект и подкрепи това с данни, че продажбите на цигари са се увеличили и 3.5 млн. българи пушат.

Това е закон за здравето, а не за насърчаване на малкия и средния бизнес, контрира Александър Ненков от ГЕРБ. Според него дори 0.001 % от българите да са се отказали от вредния навик, законът, приет в предишния мандат, е постигнал целта си. Неслучайно водеща е здравната, а не нашата комисия. Със сигурност има влияние върху бизнеса, но не бизнесът е жизненоважен, каза още той.

Очаквано Министерството на здравеопазването в лицето на зам.-министър Бойко Пенков остана на позицията, че тютюнопушенето е вредна привичка за здравето на хората и не подкрепи промените.

Министерството на икономиката и енергетиката защити противоположната позиция. Зам.-министър Бранимир Ботев посочи, че след забраната консумацията на цигари се е повишила с 8%, а практиката показвала, че пълната забрана води до разцвет на сивия сектор.

Ботев каза още, че в анкети чуждестранните туристи изтъкват като проблем не пушенето, а инфраструктурата, шума и недобрата хигиена у нас.

Промяната на режима обаче все пак се оказа проблем за туристическия бизнес. Румен Драганов от Националния борд по туризъм заяви, че няма време закупилите пакети за почивки през зимния и летния сезон да бъдат предупредени. Изминалото лято 2013 по думите му е много успешно за бизнеса, което показва, че пълната забрана ни най-малко не е ударила приходите на туризма.

Маша Гавраилова от „Коалиция за живот без тютюнев дим“ заяви, че с пълната забрана за пушене на закрито е излязло на преден план качеството на услугата. Тютюнопушенето не е основното в тези заведения, а храненето и развлеченията, беше категорична тя.

Приетата забрана не сработи, смята Корнелия Нинова от Коалиция за България. Пушачите не намаляха и с увеличаване на акциза на цигарите се увеличи контрабандата, аргументира се тя. Нинова също защити правото на избор и смята да подкрепи промените и в пленарна зала.

Колегата й Петър Кънев също подкрепи либерализацията с думите, че българският бизнес иска предсказуемост и вече е инвестирал в зали за пушачи и вентилация. В пленарна зала червените депутати ще гласуват по съвест, стана ясно още на заседанието на икономическата комисия.

Владислав Горанов от ГЕРБ ще гласува против. Той допълни, че вероятно това ще направи и цялата ПГ на ГЕРБ.

Не приемам това да е първият законопроект, който да показва отношението на управляващите към стимулирането на бизнеса. Не може да се прави икономическа стратегия на база на вредните навици на хората, противоестествено е, беше категоричен той. По думите му има вредни навици, от които човек е слаб да се предпази сам.

Щом като е толкова вредно, защо не атакувате тютюневите монополи, а нас, попита председателят на асоциацията на ресторантьорите в София Атанас Димитров. Нека да не се продават цигари в България, за 3 години ще решите проблема, предложи той.

В подкрепа на тезата си бизнесът цитира данни на НСИ, според които оборотите на заведенията за второто тримесечие са паднали с 16%, а заетите в сектора вече са с 15 000 по-малко.

Предстои промените да бъдат разгледани и в здравната комисия към парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: цигаризабранапушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
4
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Ей az- къде си?Тука взеха да се отклоняват от темата колко е лош е БойкоВземи отношение моляте
87
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Niakolko mandata ste triabvat na BSP da popraviat zlenite na Tikvata
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако разрешат и леките наркотици как ще рипне бизнеса не е истина.Направо ще изскочим от кризата като костилка из дупе
85
5
 
10
 
! Отговори
nobi преди 10 години
до 81 - Абе много ви знае устата. Щели да напуснат, ако се върнело пушенето. Бе кой плашиш бе ***. Ми напускай , кой те спира. Аз ли съм ти виновен ,че работиш за жълти стотинки по 12 часа
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"обикновен комплексиран навлек, който никой не го бръсне за слива и си кесиш по форумите"Бе точно това описание бих ти го слоижил на тебе.Когато и да вляза в тоя форум се дръгляш с някой за спорта и душевната ***.Пънеш се като въшка на гербаджии явно си мислиш, че им е много гадно нещо за дето ще се пуши.Моето първо мнение беше дет казах че в Мюнхен не мога да си намеря заведение в което се пуши.От това ми изреченя явно стигна до извода, че съм гербер и че ме много яд:)
83
7
 
23
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Кръчмарите ,като не печелят ,да затварят .Толкова е просто.Аз като продавам зеленчуци ,не очаквам от държавата да забрани яденето на месо ,нали?Стига лобизъм .
82
2
 
3
 
! Отговори
fr преди 10 години
Trqbva da se vzeme reshenie, koeto e dobre za Bulgaria i neiniq narod. Ako na politicite gi e grija za horata shte zabranqt pusheneto v zavedeniqta, ako li ne shte go razreshat. Cigarite sa vredni, edno che sa pari hvurleni na vqtura, vtoro predizvikvat bolesti, ot tam pushacite shte struvat po skupo na zdravnata sistema, za koqto ne plashtat samo te, a plashtat i nepushacite. Ottam izliza che nepushacite shte otdelqt pari, za da lekuvat rakovete na pushacite.Bulgaria nad vsichko
81
2
 
3
 
! Отговори
Ой на батя преди 10 години
Еййй, с къв кеф бих го отпрал на това де седи от ляво на снимката, ще откаже пушенето на секундата, еййй!
80
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе според доста мащабно изследване на Cancer Research UK 86% от случаите на рак на белия дроб в UK се дължат на пушенето.Механизмът на индуциране е извстен и следите от него са разпознаваеми с над 99% достоверност на диагнозата.С други думи тея 86%не са процента на пушачите от раково болните а са реални , в останалите проценти има пушачи със същия пушачески стаж но с повече късмет или по устойчив организъм, които си имат рак на беля дроб неиндуциран пряко от пушенето
79
9
 
6
 
! Отговори
гошо преди 10 години
Дано и в пленарна зала падне мракобесническия закон, обслужващ група стерилизирани бабички и нефелни "ай ти" зевзеци, които ползват кафенетата за попръдване и обтягане на чаша айрян. Сега сладкарниците ще ги поемат с отворени обятия и чао ,чао !
78
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До вредна партияСтига бе там се слагат стари ценни неща.
77
3
 
5
 
! Отговори
fr преди 10 години
До Анонимен 75, za kakva diskriminaciq govorish? A tova che pushim i vredim na drugite ne e li diskriminaciq? I az pusha, ama ne me murzi da si mrudna guza i da izlqza i da zapalq otvun. TEq 3500 000 pushaci sa rezultat ot provalenata politika na veche nqkolko pravitelstva. Vs tova e napraveno za da moje bulgartabac da raboti s pulni tempove za da pulnite djobovete na Dogan i kompania. Zasramete se i si otvorete ochite dragi sunarodnici. Grijete se edin za drug i ne si vredete.
76
7
 
10
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Анонимен - 81Аз пък бях останал с впечатление, че най-много на здравеопазването струват пенсионерите и дебелаците, *** щом си казъл :)))И пак да повторя, че белким стоплите - до 2 седмици в България ще се пуши в заведенията.На който не му понася ....
75
9
 
8
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Анонимен - 71Ахъ значи си обикновен комплексиран навлек, който никой не го бръсне за слива и си кесиш по форумите да си плюеш и да ръсиш мозък без да ти го искат :)))Аре у лево и последвай съвета на Чичовото. Хич не ме интересуват глупостите и воплите ти.В България ЩЕ СЕ ПУШИ :)Пък ти си реви и си гласувай за Тиквуня :)))
74
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забраната се отменя и аз напускам България. Край, писна ми. Като *** се блъскам по 12 часа в реанимация, пред очите ми виждам колко повече струват пушачите на здравеопазването, едновременно с това ми се обяснява как нямало пари за заплати, та получавам за тоя си труд 1000 лв на месец. Работя извънредно, превеждам протоколи за поведение от западни учебници, без да ми се плаща за това. Писна ми, ще се върна, когато завършилите преди 89та престанат да бъдат фактор в обществото ни.
73
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надежда тука всяка оставете за по-добро бъдеще. Съжалявам.
72
2
 
3
 
! Отговори
fr преди 10 години
NAshite deputati sa pulni palqchovci. Edin smotan zakon ne mogat da priemat ot tolkova vreme nasam. Ne znam za koi si put go glasuvat, posle go mahat. Edno prosto reshenie ne mogat da vzemat, kakvo ostava durjavata ni da upravlqvat. Edna durjava misleshta za naciqta si, bi trqbvalo da zabrani pusheneto na publichni mesta edin put zavinagi, v cql svqt taka napraviha, samo nie ne mojem. Sram i pozor, samo gledat da ni otvlekat vnimanieto ot istinskite problemi!!!
71
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излиза че парата е по-важна от здравето.Червени ***!
70
7
 
18
 
! Отговори
Владо Герогиев преди 10 години
То и от пръдни никой не е умрял ама ще те изхвърлят ако резнеш в заведение.По цял свят пушенето е признак за ниска култура.По европа пушат само *** и българските ***.Лични наблюдения
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А това за чикиите разрешиха ли го, да лъскаме и по заведенията.