Популизмът надделя над ценностите, негодува Местан

ДПС няма да плати като цена на властта отстъп от евроидентичността
Обновена: 24 окт 2013 10:19 | 24 окт 2013 10:17, Анисия Иванова
58
Популизмът надделя над ценностите, негодува Местан
Архив: Булфото

Преди два дни популизмът надделя над ценностите в Народното събрание при решението за продължаване на мораториума за продажба на земя на граждани на Европейския съюз, заяви пред БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него това се явява първият пробив в цивилизационния избор на България. Преди 20 години страната ни постигна съгласие,  че ще се развива като страна член на НАТО и ЕС. За първи път от 1997 г. има пробив в този ценностен избор, смята  лидерът на ДПС.

Според него това политическо решение е по-страшно от това, че настъпи първият пробив в „управляващото мнозинство“, защото ДПС и БСП не са управляващо мнозинство.

Още по темата

„Прие се не просто юридически несъстоятелно, а едно глупаво решение, което не е безобидно – от него могат да последват много, много тежки санкции, но преди тях стои въпросът с дискредитирания образ на страната ни.“, обясни лидерът на ДПС. Не може с акт на законодателния орган на България да се изменя клауза в договора ни за присъединяването ни към Европейския съюз. Парадокс е, че едно огромно мнозинство народни  представители взеха решението уж в интереса на България, смята Местан.

Той очаква, че след като са отминали емоциите от дебатите и гласуването във вторник разумът да надделее – националният интерес на страната ни предполага да се преодолее ситуацията.

Елегантният изход е сезиране на Конституционния съд (КС) – решението на парламента е юридически нищожно и противоречи на текст на Конституцията – „надявам се да съберем достатъчно мнозинство народни представители,  за да се обърнем към КС", обясни той.

В ДПС са готови със становището си към КС и очакват да бъдат подкрепени от колегите си от БСП.

Местан категорично заяви, че е прекалено да се очаква този казус, колкото и да е значим, да е повод за разколебаване на подкрепата за кабинета и подчерта, че изходът от ситуацията е сезирането на КС, защото ДПС не може да плати като цена на властта отстъп от евроатлантическата ни идентичност.

Във вторник парламентът прие проект за решение за удължаване до 2020 година на мораториума за продажба на земя на чужденци, като решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и част от БСП, от ДПС бяха единодушно против. Още тогава лидерът на ДПС заяви, че партията му ще сезира КС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ДПСНародно събраниеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до 41/ Ами стани и ти мутра, брее, докога ще правиме метани на всеки шкембелия...
45
1
 
6
 
! Отговори
2015 в ЕС преди 10 години
Приемат Тyрция 2015 в ЕС , вече е решено
44
2
 
3
 
! Отговори
Секуритате преди 10 години
Хората ги интересува , кога най сетне Проект Вазродителен Процес ще влезе в съда в Страсбург , Румъния вече съди хора на Секуритате преди 1989 , България нищо не прави. Кой има интерес да бездейства в Държавата?
43
7
 
4
 
! Отговори
байуй преди 10 години
дон местан, дон местан, ти си голям ***
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Голяма работа, досега имаше ли мораториум, имаше, е, ще има още няколко години, пък после ще видим;)....ето още един елегантен изход, ефенди Местан!
41
7
 
6
 
! Отговори
джемини преди 10 години
дпс и атака = победалютви и волен = любов неземнада живее нежната любов само дпс и атака = победа
40
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 10 години
ДПС = Държавна сигурност.
39
1
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 41Emi nadiavai se. Aman to takiva. Prodal na baba i kyshtata na nekakvi anglichani i se pravi na golemia gyzar :D
38
2
 
5
 
! Отговори
CS преди 10 години
Турчин da .no ti i tvoiq rod ste jivqli nqkolko veka v EU ne go zabravai .Tezi ,koito idvat oba4e 6te ni napravqt stranata na mazalo i geta .S tqh idva i tvurdiq islqm na 100%..BG grajdanastvo se prodava za 2000 evro v zapadna EU i e vupros na vreme da iz4eznem kato bit i naciq .Ne se li zatvori granicata do 20g 6te stane voinata.Neznam i kak glasuva6 za dps kato se znae , 4e vsi4ki sa DC agenti i sa pomagali za vuzroditelniq proces v stranata .DPS otkrito si zaqvavat , 4e iskat avtonimiq.
37
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам 30 декара ниви и вземам 1200 лева на година рента от арендатора. Искам да продам но 800 лева за декар си е подигравка. Силно се надявах през 2014 да се качат цените ама *** от парламента ни оставиха в ръцете на местните мутри и няма да има поскъпване на земите. Местан е прав. Чужденците ще купуват земи от мутрите а ние собствениците ще правим като вятъра.
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bashkirchoНе пич, интереса на хората е когато решиш да продаваш каквото и да е да има възможност да го направищ на добра цена!!! а добрата цена се получава при отворен пазар, иначе продаваш на мутрите за толкова колкото ти дадът Единствените които имат полза от този мураториум са мутрите, щото с него си гарантират ниска цена на изкупуване за следващите 7 години
35
3
 
17
 
! Отговори
Боил преди 10 години
Хора БЪЛГАРИ! чухте ли какво каза ердоган в Прищина- Косово е Турция,Турция е Косово,ето каква е доктрината на ДПС -Косовски сценарии и затова този лигльо Местан плаче В области в който повреме на турското робство не е стъпвал турски/еничерски крак са областни управители турски мекерета и турци защитаващи чужди интереси.Неискам един ден някой да каже -България е турция,турция е България. Време е Черешовото топче да гръмне -ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ!!!!!!!-подкрепа на студентите!!!!!!!!!
34
7
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 37Interesa na horata e zemiata da byde kupena ot chujdenci li ? Napravo da prodavame i dyrjavata?
33
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То ясно че конституционния съд ще отмени мораториума, но ако не друго то поне лъснаха задниците на ГЕРБ, ясно е вече и за най-големия *** че нямат нищо общо с дясната идея и с евроориентацията си, парадоксално ама се оказа че ДПС е единствената партия в парламента. която що годе зачита интересите на хората
32
2
 
18
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
Другаря Местан говори за евроатлантически ценности?:)А една от тях не е ли, агенти на държавна сигурност да не заемат държавни постове. Щом агент Павел е такъв възторжен защинтик на тези ценности и пътя ни към Европа, нека да даде пример като слезе от политическата сцена и се пенсионира. Пък може да сади тютюн из Родопите, та да види как живее изстрадалият му електорат, щото зад перденцата на лъксавият баварец и баба знае да съчувства..:)
31
6
 
2
 
! Отговори
Специалиста преди 10 години
до 32. ми хаде тогава да си продадеш земята на 1500 евро декара. нека да падне мораториума. и с него и без него земята няма да поскъпне, защото сме на зор да продаваме. мутрите си ги създадохме ние, кефихме им се заедно с чалгарките и футболистите толкова време. сега ще им продаваме на безценица.
30
4
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Mestane da ne ti razvaliha dalaverite s turchaliata che ureva urtalyka?
29
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС се оказа най-европейската партия в парламента! Невероятно, но факт!
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпециалистаНапротив пич точно този мораториум те задължава да я продаваш евтино, защото когато затваряш пазара и оставяш на него само мутрите цената ще си остане най-ниската в европа, а руснаците и турците пак ще си намерят начин с поставени лица от същите тези мутри да си купят каквото искат, а мораториума просто ще им гарантира едни по-ниски цени :)
27
3
 
8
 
! Отговори
NEMO преди 10 години
Какви ценности за какви петлева говорят тези?